- Mitől lesz egy bögrés sütemény tökéletes állagú?
- Hogyan készítsük el a bögrés kuglófot mikróban?
- Cukormázzal vagy anélkül, a bögrés kuglóf a legjobb hétköznapi sütemény!
A kuglóf – például a dán kuglóf – sokunk szívében foglal el különleges helyet. Talán nem a leglátványosabb sütemény, de igazi klasszikus, a hétköznapok meleg, otthonos íze. Egy baj van vele: elég hosszú idő megsütni.
Ezért is örültünk annyira, amikor a bögrés, mikróban süthető változatra rábukkantunk. Már a bögrés csokis sütit is nagyon szerettük, és a fahéjas kuglóf sem okozott csalódást. Minden megvan benne, amiért szeretjük a hagyományos kuglófot, csak épp sokkal egyszerűbb, gyorsabb.
Ez a recept tényleg olyan, mint egy bögrényi ölelés: a fahéjas tészta puha és illatos, a tetején pedig ott ropog a vajas morzsa. Ha pedig még egy gyors cukormázat is csorgatunk rá, akkor maga a tökély!
Az egész mindössze néhány perc alatt elkészül a mikróban. Nem kell sütőt előmelegíteni, nem kell mosogatni a fél konyhát – csak pár mozdulat, és már élvezhetjük is az illatos, meleg süteményt, akár reggelire, akár egy fáradt este lezárásaként.
Sütési tippek bögrés süteményekhez
Hogyan lesz a bögrés sütemény puha, nem pedig rágós?
- A tökéletes bögrés sütemény lágy és omlós, akárcsak a sütőben készült társai. Ha a tészta kemény vagy gumis állagú lesz, különösen a szélein, az általában túlsütésre utal.
- A titok: mindig az alsó időintervallummal kezdjünk. Két perc után ellenőrizzük: ha a teteje ruganyos és puha, már készen is van. Ha még nyers, tegyük vissza fél percre, és ismét próbáljuk meg.
Tipp:
Ne feledjük, a különböző mikrohullámú sütők teljesítménye nagyon eltérő, így pár próbálkozásra szükség lehet, míg megtaláljuk az ideális sütési időt!
Hogyan vegyük ki a bögrés sütit a bögréből?
Az egyik legjobb dolog a bögrés sütiben, hogy nem is muszáj kivenni, kanalazhatjuk rögtön a bögréből. Ha mégis szeretnénk kifordítani, akkor a sütés előtt fújjuk ki a bögrét tapadásgátló olajspray-vel, így a tészta nem ragad majd le.
Tipp:
Ha még így is nehezen enged, egy vékony spatulával vagy vajkéssel óvatosan körbekerülhetjük a szélét.
A mikróban sült bögrés kuglóf receptje

Akár mázzal is készíthetjük a mikrós bögrés kuglófot
Hozzávalók:
A tésztához:
- 2 evőkanál vaj
- ¼ csésze barnacukor
- ¼ csésze tej vagy növényi tej
- ½ teáskanál vaníliakivonat
- ⅓ csésze + 1 evőkanál finomliszt
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- ¼ teáskanál sütőpor
- ¼ teáskanál só
A morzsás tetejéhez:
- 2 evőkanál vaj
- 3 evőkanál finomliszt
- 2 evőkanál barna cukor
- ¼ teáskanál őrölt fahéj
- ¼ teáskanál só
A mázhoz (opcionális):
- 2 evőkanál porcukor
- 1 teáskanál tej vagy növényi tej (szükség esetén kicsit több)
Elkészítés:
- Készítsük elő a bögrét. Olvasszuk meg a vajat közvetlenül abban a bögrében, amelyben sütni fogunk.
- Keverjük be a tésztát. Adjuk hozzá a barnacukrot, a tejet és a vaníliát, majd keverjük simára. Ezután forgassuk bele a lisztet, a fahéjat, a sütőport és a sót – csak addig, amíg egynemű lesz a tészta.
- Készítsük el a morzsát. Olvasszuk meg a másik adag vajat, majd keverjük össze liszttel, cukorral, fahéjjal és sóval, amíg morzsás állagot kapunk. Szórjuk a tészta tetejére.
- Mikrózzuk meg. Süssük addig, amíg a sütemény felpuffad és majdnem megszilárdul (kb. 2 perc).
- Készítsük el a mázat. Ha kedvünk van, keverjünk gyorsan porcukorból és tejből egy sűrű, fényes mázat, és csorgassuk a tetejére.
- Kanalazzuk ki melegen – frissen a legjobb, épp úgy, ahogy a kávék mellé illik egy borongós reggelen.
Tippek a bögrés kuglóf elkészítéséhez:
- Már 2 perc után ellenőrizzük, hogy ne száradjon ki.
- Ne keverjük túl a tésztát – csak addig, amíg a liszt eltűnik. Így marad igazán puha és levegős.
Miközben elmajszoljuk a bögrés fahéjas kuglófot, töltsük ki a retró sütemény kvízt is! Vajon hányat ismerünk fel a régi nagy kedvenceink közül? Emlékszünk még a nevükre?
Forrás: The Kitchn, Apartment Therapy, fotó: Unsplash