Nem alaptalan a hétfőutálat!

2020. november 23.
A hét összes napja közül minden kétséget kizáróan a hétfőnek van a legkevesebb rajongója. Nem alaptalanul. A pszichológusok lerántották a leplet arról, miért lehet különösen nehéz a hét első napja.

Rengeteg tanulmányt végeztek már a témában, és mind ugyanarra az eredményre jutott: egyértelműen hétfőn a legrosszabb az emberek kedélye. Nem véletlenül született számos dal a hét első napjáról, gondoljunk csak a Mamas & Papas Monday, Monday című számára, vagy a Carpenters Rainy Days and Mondaysére, esetleg a Bangles klasszikusára, a Manic Mondayre. De mitől ennyire nehéz elviselnünk a hétfőket? A pszichológusok szerint számos különböző okra vezethető vissza a hétfőutálat, ezek általában együtt eredményezik azt, hogy legszívesebben keddel indítanánk a hetet. 

hetfo-utalat-munkanap-hetvege

A szervezetünk természetes ritmusa felborult.

Pszichológiai tényezők is szerepet játszanak a test természetes biológiai ciklusában. Mivel hétfőtől péntekig dolgozunk, hétvégén pedig általában lazítunk, más időpontban kelünk és fekszünk, mint a hét másik öt napján, így amikor ismét vissza kell térnünk a hétköznapi ciklushoz, a testünk tiltakozik, és nem tudja, mi történt, és még akkor is fáradtnak érezhetjük magunkat, ha vasárnap időben lefekszünk aludni. 

„Hozzájárulhat az is, hogy hétvégén próbáljuk felvenni a kapcsolatot a családdal, szabadidős programokat szervezünk, amelyek lebonyolítása több energiát igényelhet, mint a szürke hétköznapok. Így bár azt gondoljuk, hogy hétvégén pihentünk, valójában sokkal kimerültebbé váltunk” – magyarázta Meg Gitlin pszichoterapeuta.

A szabadság elvesztésének érzete.

„A leggyakrabban azért érezzük nagyon nehéznek a hétfőt, mert két olyan napot követ, amikor a szabadságot és örömet élhettük meg – mondta Sanam Hafeez neuropszichológus. – Még ha nagyon sűrű is a program, rengeteg olyan pillanat van, amikor lazítunk. A nagy érzelmi váltás, ami a hétfővel bekövetkezik, sok ember számára nehezen feldolgozható.”

Egyfajta gyászt élnek meg sokan, amikor a hétvége felhőtlen hangulata után a munkával kapcsolatos teendők ismét a vállukra nehezednek. Nehéz váltani a kettő között lelkileg. 2020-ban ezt tovább súlyosbította az online oktatás, ami még nehezebbé tette az egyensúlyozást a munka és az iskolai feladatok között. 

Nem szeretjük a munkánkat. 

Az is okozhatja, hogy azonnal rosszkedvünk támad, ahogy a hétfőre gondolunk, ha nem szeretjük a munkánkat, vagy túl nagy stresszt okoz. Ilyenkor a testünk stresszhormont, adrenalint termel, ami kihat a kedélyünkre. „Ez már vasárnap délután vagy este elkezdődhet” – figyelmeztetett Hafeez. 

Olvastad már?

Nem készültünk fel a következő napra.

Érzelmi és logisztikai felkészülés nélkül az előttünk tornyosuló hét első napja rendkívül stresszes és szorongást keltő lehet. „Sokan választják azt a megküzdési mechanizmust, hogy hétvégén nem hajlandóak tudomást venni a következő munkahétről, így felkészületlenül érik őket a feladatok, teendők. Különösen az a tudat rombolhatja a hangulatot, hogy mindez könnyebb lehetett volna, ha előre gondolkodunk” – mondta a neuropszichológus. 

A társadalmi elvárások mondatják velünk, hogy a hétfőt utálni kell.

„Olyan kultúrában élünk, amikor egy munkahelyen ünnepeljük a pénteket, a hétfő pedig a közös ellenség” – magyarázta Becky Stuempfig pszichoterapeuta, aki rámutatott, hogy ezt erősítik az olyan popkulturális hatások, mint például az 1999-es fekete komédia, a Hivatali patkányok, amelyben a hétfőiszony visszatérő elem.

Nem tudjuk, mi vár ránk a héten.

A hétfő szimbolikus kezdete egy előttünk álló teljes hétnek, ami önmagában elég nagy stresszfaktor lehet, ha nehezen kezeljük a bizonytalanságot. „Mire szerdához érünk, már nagyjából körvonalazódott, mire számíthatunk azon a héten, minden a helyén van, magabiztosabbak vagyunk, a hinta átlendül – mondta Gitlin. – Ám hétfőn még gyakran nem tudjuk, vajon viharokra vagy napsütésre számíthatunk az elkövetkező napokban, így kétségeink lehetnek önmagunkban, vajon túléljük-e ezt a hetet. Emellett szerda után a figyelmünk már a hétvégére fókuszál, ami pozitív gondolatokkal tölti el az embert.”

„Mivel az emberek gyakran a külső jutalmakra összpontosítanak a belső, saját jutalmazórendszerük helyett, mint amilyen például a főnök dicsérete, előléptetés vagy fizetésemelés, nem a személyes célokra, saját fejlődésükre, tanulásra, emiatt hiányozhat a munka öröme hétfőnként, amikor nem tudjuk, mi vár még ránk.”

A hétvégéért élünk.

Ha valaki úgy látja, hogy a hétvége és a szabadnapok számítanak egyedül az életben, a hétfővel kapcsolatban úgy érezheti, hogy az nem az igazi élet. „Számukra olyan, mintha rájuk zárnák az ajtót 48 órányi szabadság után, és öt napon át ki sem engednék őket. Ez olyan, mintha valaki kettős életet élne – magyarázta a pszichológus. – Fizetni a számlákat és dolgozni az egyik élet, ám a valódi, igazi élet szerintük a hétvége, ami a személyes örömöké. Aki így áll hozzá az élethez, és a hétköznapokban nem találja meg az örömöt, az egész életében hadilábon áll majd a hétfőkkel.”

Olvass tovább!

Forrás: The Huffington Post
Fotó: Unsplash