Hétköznapi pszichológia a TikTokon – Interjú Kalász Cintia viselkedéselemzővel

2021. január 06.
A korábban modellként dolgozó, majd pszichológiát hallgató Kalász Cintia viselkedéselemzővel arről beszélgettünk, hogyan jött rá arra, hogy a TikTok – Magyarországon eddig felfedezetlen – oldalán keresztül mutassa be, és hozza közelebb követőihez a mindennapi pszichológiát – dióhéjban. És hogy a tavalyi év után hogyan készüljünk fel lélekben az elkövetkező tizenkét hónap kalandjaira.

Cintia kiskora óta ismerkedik a pszichológiával, így nem is volt kérdés, hogy később is ezt az utat választja majd. A TikTok megosztó, sőt talán az utóbbi évek legmegosztóbb közösségimédia-felülete, és szinte nincs is olyan internetfelhasználó, akinek ne lenne róla valamilyen véleménye, és ne találkozott volna az ide feltöltött videókkal legalább egyszer. Cintia pszichológia alapszakon végzett, majd azért választotta a kommunikáció és médiatudomány mesterszakot, hogy megismertesse követőit a pszichológia világával, ezzel is egy lépést téve egy szebb és harmonikusabb világ felé.

Mi adta számodra az ötletet, hogy a közösségi médiában mesélj a követőidnek a pszichológiáról?

Gyerekkorom óta körbevesz a pszichológia témaköre, és eleinte furcsállottam, hogy ami számomra „hétköznapi” tudás, az nem része mások mindennapi életének, miközben egyébként az emberi fejlődésről és viselkedésről szól, amivel minden nap találkozunk. Később el kellett fogadnom, hogy az érzelmi nyitottság sebezhetővé is tud tenni, ezért bátorságra is szükség van az önismerethez, az emberi működés megismeréséhez.

Miért döntöttél úgy, hogy a TikTok lesz a megfelelő felület erre a projektre?

Már egy ideje tisztában voltam vele, hogy ennek a közösségimédia-oldalnak van a legtöbb felhasználója a világon, ezért amikor a karantén alatt ez a szám még jobban megugrott, úgy gondoltam, hogy itt tudom majd a legnagyobb nézettséget elérni. Plusz az is nagyon tetszett az applikációban, hogy nagyon egyszerűen lehet vágni a videókat, és mivel a maximum terjedelem 1 perc, ezért rövid és célratörő tartalmat tudok csinálni, ami inkább a kíváncsiságot mozgatja meg. Ez sokak számára jó motiváció lehet.

@pszincs

Te hogyan reagálsz? #pszincs #pszichologus #pszichologia #fyp #foryou #foryoupage #neked #magyar #tanuljtolem #tanuljtőlem #gondolat #fypag

♬ original sound – Cintia Kalász

Milyen hatással van a TikTok, illetve a közösségi médiában végzett tevékenységed a fizikai térben végzett munkádra?

Ezen a területen az ismertségemet a TikToknak köszönhetem. Előtte is dolgoztam szupervízió (szakmai személyiségfejlesztő módszer – a szerző) alatt, és építettem a tudásom, de amióta berobbantam az appon, rengetegen jelentkeznek kifejezetten hozzám. Valójában itt visszaköszön a célom: azt szeretném, hogy az emberekhez eljusson ez a tudás, ezért ezt is a munkám részének tekintem.

Sokan hatalmas elvárásokkal és reményekkel léptünk át 2021-be. Szerinted mit érdemes átgondolni, hogy magunkban is megfelelően le tudjuk zárni az előző évet?

A 2020-as évet inkább a tapasztalat évének kellene elkönyvelnünk. Az értékek tudata leginkább akkor jelenik meg, amikor valamit elveszítünk. Ettől az évtől kezdve talán jobban tudjuk értékelni azt, amit eddig természetesnek gondoltunk.

@pszincs

Projekció-Introjekció #fyp #pszincs #foryou #pszichológia #pszichológus #neked #fy #önismeret #learnfromme #magyartiktok #projekció

♬ original sound – Cintia Kalász

2020 sokunknak fel is forgatta az életét. Hogyan tudjuk megerősíteni önmagunkat, illetve hogyan tudunk kilépni az elmúlt év okozta bizonytalanságból?

Az élet bármilyen bizonytalanságából úgy tudunk kilépni, ha tisztában vagyunk az erőforrásainkkal, legyen az kapcsolat, érzés, hit vagy képesség. Tehát ez a kérdés, úgy gondolom, hogy nemcsak a 2020-as évre vonatkozhat, hanem az életünkre, úgy általában.

Mit tanácsolsz, hogyan készülhetünk fel a következő tizenkét hónap megpróbáltatásaira?

Fontos, hogy legyen célunk és átlátható tervünk a jövőre vonatkozóan. Összepakolhatunk vizet és konzerveket a túléléshez, de az igazi felkészülés és tartalék önmagunkban van. Lelkileg kell összegyűjtenünk a tartalékainkat, a lelki vizeinket, lelki konzerveinket, ezeket kell felhasználnunk, és adnunk kell belőle másoknak is.

Olvass tovább!