Vanda története a menzesz előtti nehéz napokról (x)

2022. március 01.
„Mindenen felcsattantam, mert nehezen kontrollálható indulatok feszítettek belülről, és napjában többször is sírni tudtam volna. Nagy önuralomra volt szükségem, hogy visszafogjam magam. Nemcsak én, hanem a környezetem is egyre nehezebben viselte a menzeszem előtt 1 héttel jelentkező PMS tüneteket. De végül megtaláltam, mi segíthet ezeken a pokoli napokon…”

Nehezen viseltem az érzelmi hullámvasutat

– Lassan 3-4 éve már, hogy a peteérést követően pár nappal minden hónapban éreztem a PMS kellemetlen tüneteit, amelyek majdnem egészen a menstruációm végéig kitartottak – meséli a 31 éves Vanda. – Ma már párkapcsolatban élek, ám amíg szingli voltam, a PMS a párkeresésemre is évekig komolyan rányomta a bélyegét. A menzeszt megelőző napokon szinte mindig farkasétvágyam volt, puffadt a hasam, érzékennyé vált és feszült a mellem, pattanásos lett a bőröm. Ám a testi tüneteknél is sokkal nehezebben viseltem a hangulati hullámvasutat, amely ugyancsak ezeket a „pokoli” napokat jellemezte.

vanda-pms

Ideggyenge hisztérikának tartottak a kollégáim

– Még engem is meglepett, mennyi indulat feszített belülről: ha tehettem volna, napjában többször sírva fakadok, esetleg ordítok, a kollégáimmal csakúgy, mint a családtagjaimmal. Nehezemre esett önuralmat gyakorolni, rengeteg energiámba telt, hogy vissza tudjam fogni magamat. A munkám alapvetően teli van stresszel, amit egyébként is nehezen kezelek. Az, hogy még PMS idején is kiegyensúlyozottnak tűnjek, igazi kihívást jelentett számomra, és bevallom, nem is mindig sikerült. Pechemre főként férfiakkal dolgozom együtt, alig pár női kolléga vesz körül, ők viszont állítják, hogy hírből sem ismerik a PMS-t. Gyanakodtam, hogy azt gondolják rólam, ideggyenge hisztérika vagyok, aki nem képes gátat szabni az érzelmi kitöréseinek…

A randevúkat is elrontotta a PMS

Sajnos több randevúmat is elrontotta a PMS, mert a férfiak nem érették, hogyan változtam kedves és szexi nőből hárpiává, aki a legapróbb poénon is megsértődik, vagy egy ártatlan megjegyzéstől elsírja magát. Szívesen elmondtam volna nekik, hogy milyen nehezek számomra a menzesz előtti napok és ilyenkor nem én, hanem a hormonjaim diktálnak, mégsem hoztam fel senkinek sem ezt a témát. Furcsán is néztek volna rám, ha a második-harmadik randin a menstruációs problémáimról kezdek el beszélni… Sokáig azt gondoltam, hogy komoly baj lehet velem, de szerencsére az egyik közösségi oldalon találtam egy olyan csoportot, ahol PMS-el küzdő nők osztják meg egymással tapasztalataikat. Önmagában már attól jobban éreztem magam, hogy nem vagyok különc, hanem olyan problémám van, ami ezek szerint másokat is érint.

Segített a hormonmentes növényi gyógyszer

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

Ebben a csoportban ajánlották a hormonmentes, barátcserje-tartalmú Premens tablettát, amely bizonyítottan jó hatással van a női hormonrendszer működésére. A barátcserje régóta ismert gyógynövény, már az ókorban és a középkorban is használták női panaszok kezelésére. A Premens tabletta a patikákban vény nélkül kapható gyógyszer. Léteznek barátcserje-tartalmú étrendkiegészítők is, ám ezek terápiás célú használatát a hatóságok nem javasolják. Örülök, hogy rátaláltam erre a gyógyszerre, mert három hónapos, kúraszerű használat után lényegesen csökkentette az addig szinte elviselhetetlen tüneteimet.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció