Cikluszavar: ilyenkor kell mindenképpen orvoshoz fordulni (x)

2023. március 01.
Bár a menstruációs ciklus periodikus, a legtöbb nőnél nem óraműpontossággal jelentkezik a havivérzés. A ciklusunkat számos tényező befolyásolhatja vagy megzavarhatja – de vajon mikor jön el az a pont, amikor a rendszertelensége miatt mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnunk?
Cikluszavar: ilyenkor kell mindenképpen orvoshoz fordulni

A női ciklus általában 28 napos, ám ez egyénenként némileg eltérő lehet. Az is teljesen normális, ha valakinél 23, míg másnál 33 naponként jelentkezik a menstruáció. Néhány napos eltérés még nem számít kórosnak. Ha viszont túlságosan is korán, azaz 21 napnál hamarabb, vagy túlságosan későn, vagyis 35 nap után jön meg, az már menstruációs zavarra utalhat. Érdekesség, hogy a menstruációs vér színe, szaga, állaga, mennyisége is mindenkinél más lehet, de a megszokottól eltérő változásra szintén oda kell figyelni. Ha például kifejezetten bűzös a menstruációnk, érdemes mielőbb orvoshoz fordulni, mert akár nemi úton terjedő betegség is lehet a háttérben.

A ciklusunkat számos tényező befolyásolhatja. Míg a fogamzásgátló tabletták szedése szinte percre pontosan beállítja, más faktorok, például az életkor, az egyes élethelyzetekkel járó fizikai vagy lelki változások, környezeti hatások, esetleg betegségek viszonylag könnyen felboríthatják azt. Cikluszavarról akkor beszélhetünk, ha a ciklusunk hossza, gyakorisága vagy a távozó vér mennyisége eltér a normálistól.

Eltérések, amelyekre érdemes figyelni

„Negatív” vérzészavarról akkor beszélhetünk, ha a menstruáció nem jelentkezik, vagy a mennyisége kevesebb. Ez inkább a serdülőkorban jellemző (amikor még nem rendszeres a petefészek működése), vagy később, például terhesség ideje alatt, illetve a változókorban.

„Pozitív” vérzészavarról akkor beszélhetünk, ha a vérzés a várt időben érkezik, ám nagy mennyiségű vagy jellegében más (darabos, alvadékos). De akkor is fennállhat, ha a menzesz nem várt időben jelentkezik (ciklusközi pecsételés), vagy gyakoribb, mint szokott.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ahogy fentebb említettük, nagyon sok tényező lehet hatással a ciklusra. Megzavarhatja például a túlzásba vitt sport vagy az extrém diéta – hatásukra a menstruációnk akár hosszabb időre is kimaradhat. De ugyanígy az elhízásnak is lehetnek negatív következményei, ilyenkor a szervezetben a megnövekedett ösztrogénszint okoz túl hosszú vagy rendszertelen vérzést. Sok esetben a megváltozott életkörülmények, valamely nagyobb érzelmi megrázkódtatás vagy éppen a folyamatos stressz okozhat galibát. A hosszú ideig fennálló stressz felboríthatja a menstruációs ciklust, megakadályozhatja a teherbe esést, ráadásul csökkentheti a libidót is. De azt is fontos tudni, hogy akár szervi elváltozás is állhat a cikluszavar mögött: mióma, petefészekciszta vagy méhpolip is okozhat rendszertelen vérzést. Ezért mindenképpen ajánlott a nőgyógyászati kontroll, a szakember pedig akár alapos kivizsgálást is elrendelhet az esetleges szervi elváltozások, betegségek felderítésére.

Általánosságban elmondható, hogy ha a panaszaink hosszan fennállnak, vagy ha babát szeretnénk, mindenképp érdemes felkeresni az orvosunkat és utánajárni a problémának.

Viszlát cikluszavar és PMS! Helló Premens!

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

A cikluszavar rendezésében és a menstruáció előtti kellemetlen panaszok enyhítésében is segít a hormonmentes, koncentrált barátcserje-kivonatot tartalmazó Premens tabletta, melynek gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére. Hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja. Jelenleg az egyetlen recept nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer, melyet a kívánt hatás érdekében ajánlott legalább 3 hónapon át, a menstruáció alatt is szedni. A kezelés szükség esetén tovább folytatható, vagy kiújuláskor újrakezdhető. 3 havi terápiára elegendő kiszerelés is kapható.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Fotó: Getty Images

Promóció