A menzesz természetes folyamat, a vele járó gondok azonban nem szükségszerűek (x)

2022. november 08.
Egy nő életét, ha szeretné, ha nem, évtizedeken át meghatározza a menzesze. A menstruáció teljesen természetes folyamat, mégis előfordulhat, hogy problémák jelentkezhetnek körülötte, ami nem szükségszerű, és érdemes tenni ellenük. Összeszedtük, mi segíthet.

A nők életét meghatározza a menzeszük

A női termékenységet évtizedeken át meghatározó menzesz 8 és 15 éves kor között jelentkezik először a lányoknál, majd havonta ismétlődik egészen 45-55 éves korukig. A menstruációs ciklus a nagykönyv szerint 28 napos, de az is teljesen normális, ha valakinek 21 vagy esetleg 35 napra jön meg. Baj akkor van, ha a ciklusok hossza változik, túl hosszúra nyúlik vagy nagyon lerövidül. Ha a ciklus rendetlenkedni kezd, az fontos üzenet lehet a testünkről, hiszen a zavart akár ciszta, gyulladás vagy egyéb betegség is okozhatja. De a menstruációs ciklust a túlzásba vitt fogyókúra, valamilyen lelki megrázkódtatás vagy a folytonos idegeskedés is szétzilálhatja.

Ezért érintik rosszul a nőket a menzesz előtti napok

A PMS, azaz a premenstruációs szindróma nagyjából a nők 80 százalékát érintheti a havivérzés előtti napokban. A tünetegyüttesben több mint 150 féle panaszt tartanak nyilván, az azonban változó, hogy ezek közül kinél melyek, milyen erősséggel jelentkeznek. A PMS leggyakoribb tünetei közé tartozik az ingerlékenység, a fejfájás és a mellfeszülés, az alhasi fájdalom és görcs, a puffadás érzése, a lehangoltság és a farkasétvágy. A jelenségnek leginkább hormonális okai vannak, de a tápanyaghiány és az életmód is komoly szerepet játszhat kialakulásában.

menstruacio-fajdalom

Az egészséges életmód segíthet megelőzni a gondokat

A menstruáció természetes és szükségszerű folyamat, éppen ezért a test nem „akarja” elviselhetetlenné és kellemetlenné tenni azt. A kiegyensúlyozottan és problémamentesen működő szervezetben ugyanis a női ciklus felborulásának lehetősége ritkább, és kevésbé jár elviselhetetlen tünetekkel. Ha azonban egészségtelenül táplálkozunk, illetve nem mozgunk eleget, akkor az életmódváltás, főként a kiegyensúlyozott étkezés és a mozgás, a stresszterhelés csökkentése többnyire segíthet a panaszok enyhítésében.

A PMS tüneteinek enyhítésére a tápanyaghiányos állapotokat is ajánlott megszüntetni, mert azok kiválthatják vagy fokozzák a tüneteket. Használjunk olyan komplex vitaminkészítményt, amely mindenképpen tartalmaz magnéziumot és kalciumot (és a felszívódásukat segítő D-, B6-, C- és E-vitaminokat), vasat és rezet. Emellett jó tudni, hogy annál hatékonyabb a vitaminkészítmény, minél több összetevőt tartalmaz szerves kötési formában.

Növényi gyógyszer, amely hormonmentesen segít enyhíteni a problémákat

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

A menstruáció előtti kellemetlen tünetegyüttes, azaz a PMS – amely gyakran cikluszavar mellett, de önállóan is jelentkezhet – enyhítésében és a cikluszavar rendezésében is segíthet a hormonmentes, barátcserjekivonat-tartalmú Premens tabletta. A gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére. A megfelelő hatás kialakulása érdekében a Premenst ajánlott legalább 3 hónapon át megszakítás nélkül, a menstruáció alatt is szedni. Szükség esetén a terápia tovább is folytatható vagy újrakezdhető. A növényi gyógyszer recept nélkül, 3 havi terápiához szükséges kiszerelésben is kapható a gyógyszertárban.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!
Promóció

Fotó: Getty Images