Ideje megbarátkoznunk a menzeszünkkel (x)

2023. március 01.
Egyesek szerint áldás, mások szerint átok – a menstruációs ciklusunk évtizedeken át meghatározza az életünket, ideje lenne hát megbarátkoznunk vele!
Ideje megbarátkoznunk a menzeszünkkel

Mivel mindannyian mások vagyunk, teljesen normális, hogy mindenki máshogy viszonyul a ciklusához. Vannak, akik a nőiségük szimbólumaként tekintenek rá, míg mások már attól zavarba jönnek, és kényelmetlenül érzik magukat, ha beszélniük kell róla. A menstruációval járó fizikai tünetek – mint a görcsök, a puffadás – szintén befolyásolhatják a ciklusunkkal kapcsolatos érzéseinket. És akkor még nem is beszéltünk a PMS-ről, a menstruációt megelőző időszakról, ami egyesek számára kész rémálommá teszi a havi ciklust.

Rajtunk is múlik, mennyire nehéz

Ahogy fentebb írtuk, teljesen normális, hogy mindenki máshogy viszonyul a menstruációjához. Egyáltalán nem kötelező szeretnünk a menzeszünket, de érdemes elgondolkodnunk azon, mi az oka annak, ha túlságosan is negatívan viszonyulunk hozzá. A legtöbb nő a menstruációhoz kapcsolódó kellemetlen panaszok miatt kívánja a háta közepére a piros betűs napokat: minden hónapban megkínozza őket a PMS, szenvedéseiket pedig egy kiszámíthatatlan, hol hosszabb, hol rövidebb vérzés tetézi. Az ellenérzéseik persze tökéletesen érthetők – azzal viszont minden nőnek fontos lenne tisztában lennie, hogy ezeknek a panaszoknak a jó része ma már többféle módszerrel is kezelhető, illetve karban tartható. Magyarán: mi magunk is sokat tehetünk annak érdekében, hogy azok a bizonyos napok könnyebbek, elviselhetőbbek legyenek.

Ne hagyjuk, hogy a kellemetlen tünetek uralják az életünket!

A PMS alatt azoknak a fizikai és érzelmi tüneteknek a csoportját értjük, amelyek a menstruációt megelőző napokban jelentkeznek. A PMS tünetei közé tartozik a puffadás, a fejfájás, a hangulatingadozás, a fáradtság, de gyakori, hogy az érintettek sóvárogni kezdenek bizonyos ételek után, vagy éppen ingerlékennyé válnak. A PMS pontos okai a mai napig nem teljesen tisztázottak, de a szakértők úgy gondolják, hogy megjelenése a női test hormonális változásaival függhet össze.

Az, hogy kinél milyen erősen jelentkeznek a PMS tünetei, egyénileg változó. Bizonyos esetekben a genetikánkon múlik, mennyire szenvedjük meg a menstruáció előtti napokat, de ma már azt is tudjuk, hogy a panaszok erősségét az életmódunk is nagyban befolyásolhatja. Ez pedig azt jelenti, hogy bizonyos életmódbeli változtatásokkal mi magunk is sokat tehetünk a komfortérzetünk javításáért.

Hogyan enyhítsük a PMS kellemetlen tünetei?

  • Táplálkozzunk egészségesen: kerüljük a feldolgozott élelmiszereket és fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonákat, magvakat és dióféléket.
  • Igyunk sok vizet: a megfelelő folyadékbevitel csökkentheti a puffadást és a fájdalmat.
  • Mozogjunk rendszeresen: a sport segíthet enyhíteni a stresszt és a feszültséget.
  • Aludjunk eleget: az alvás fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében, és jó szolgálatot tehet a PMS tüneteinek enyhítésében.
  • Kerüljük a koffeint és az alkoholt: mindkettő fokozhatja a PMS tüneteit.
  • Segíthetnek a vitaminok és az ásványi anyagok: a magnézium, a B6-vitamin és a kalcium enyhíteni tudja a PMS tüneteit.

Hívjuk segítségül a gyógynövények erejét!

Mindezek mellett arról is fontos tudni, hogy olyan gyógynövényes készítmények is kaphatók ma már a patikákban, amelyek amellett, hogy segítik a PMS tüneteinek csökkentését, még a menstruációs ciklus szabályozásában is segítséget nyújthatnak.

Viszlát cikluszavar és PMS! Helló Premens!

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

A cikluszavar rendezésében és a menstruáció előtti kellemetlen panaszok enyhítésében is segít a hormonmentes, koncentrált barátcserje-kivonatot tartalmazó Premens tabletta, melynek gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére. Hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja. Jelenleg az egyetlen recept nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer, melyet a kívánt hatás érdekében ajánlott legalább 3 hónapon át, a menstruáció alatt is szedni. A kezelés szükség esetén tovább folytatható, vagy kiújuláskor újrakezdhető. 3 havi terápiára elegendő kiszerelés is kapható.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Fotó: Getty Images

Promóció