Depresszió: ezért nem mindegy, mit eszünk (x)

2023. április 05.
Egyre több kutatás utal arra, hogy a mentális betegségek és az étkezés között szoros kapcsolat van. Lássuk, milyen ételeket részesítsünk előnyben és miket hanyagoljunk a mentális egészségünk érdekében.
Depresszió: ezért nem mindegy, mit eszünk (x)

Tápanyaghiány

Bizonyos vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek a normális agyműködéshez és a hangulatunk szabályozásához. Az alacsony B12-vitamin-szintet például összefüggésbe hozták a depresszió, míg az omega-3 zsírsavak alacsony szintjét a szorongás kialakulásával. A kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag étrendnek tehát nagyon fontos szerepe van a mentális egészségünk támogatásában.

Gyulladás

A gyulladás az immunrendszerünk természetes válasza a sérülésre vagy valamilyen fertőzésre. A krónikus gyulladást azonban – amelyet olyan tényezők okozhatnak, mint a stressz, az alváshiány és az egészségtelen táplálkozás – összefüggésbe hozták a depresszióval és más mentális betegségekkel. Egyes élelmiszerek, például a feldolgozott és sült ételek, a cukros italok és a vörös húsok a szervezetben krónikus gyulladás kialakulásához járulhatnak hozzá. Ezzel szemben az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek – mint például a gyümölcsök, zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonafélék – segíthetnek csökkenteni a gyulladást és támogathatják a mentális egészséget.

Egészséges bélflóra

A bélflóránk, vagyis az emésztőrendszerünkben élő baktériumok bizonyítottan szerepet játszanak a mentális egészségben. Rostos és erjesztett ételekben gazdag étrenddel támogatni tudjuk a bélflóránk egészségét, és ezzel párhuzamosan a mentális egészségünket is.

Vércukorszint

A vércukorszint ingadozása hozzájárulhat a hangulatunk gyors változásához és a mentális betegségek egyéb tüneteihez. Az összetett szénhidrátokat, fehérjéket és egészséges zsírokat tartalmazó, kiegyensúlyozott étrend segíthet a vércukorszint szabályozásában és így a mentális egészség támogatásában. A teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldségek és sovány fehérjék megfelelő energiát tudnak biztosítani, és segíthetnek megelőzni a vércukorszint ingadozását.

Bár a kiegyensúlyozott, tápanyagban gazdag étrend kulcsfontosságú az általános egészségi állapotunk, beleértve a mentális egészségünk szempontjából, önmagában az étkezés nem feltétlenül nyújt segítséget mentális betegség esetén. Ha valamilyen mentális probléma tüneteit tapasztaljuk, fontos, hogy szakember segítségét kérjük.

Remotiv extra

Az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra hasznos segítséget nyújt enyhe depresszió esetén, javítja a hangulatot és fokozza a motivációt. Az orbáncfüvet a népi gyógyászatban a lélek napsugarának nevezik, hatásosságát több kutatás is igazolja. A Remotiv extrát nem kell orvossal felíratnod, recept nélkül is megveheted a patikában.

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Fotó: Getty Images