Édesanyádtól is függ, hogy mennyire visel meg a PMS (x)

2023. november 01.
Kutatások szerint az édesanyánkkal való kapcsolatunk is befolyásolhatja, mennyire kínoz meg bennünket a PMS.
Édesanyádtól is függ, hogy mennyire visel meg a PMS (x)

A PMS, vagyis a premenstruációs szindróma a menstruáció előtti napokban vagy hetekben jelentkező fizikai, lelki és viselkedésbeli tünetek összességét jelenti. A PMS tünetei közé tartozhat például a fáradtság, az ingerlékenység, a hangulatingadozás, a csökkent libidó, az emlőfeszülés, a puffadás, a fejfájás vagy az aknék megjelenése. A PMS nem minden nőt érint egyformán: vannak, akik alig érzékelnek változást ebben az időszakban, míg másoknak komoly nehézséget okoz a mindennapi életben. A PMS okai nem teljesen tisztázottak, de valószínűleg összefüggnek a hormonális ingadozásokkal, a genetikai tényezőkkel, a stresszel – sőt, akár a családi viszonyainkkal is. Egyes kutatások eredményei ugyanis arra utalnak, hogy a PMS megélését a környezeti és kulturális hatások is befolyásolhatják. Például az, hogy milyen a kapcsolatunk az édesanyánkkal.

Egy 2007-es tanulmányban Paula Hillard és munkatársai 100 anya-lánya párt vizsgáltak meg, akik közül sokan panaszkodtak PMS-tünetekre. A kutatók a vizsgálat során arra a megállapításra jutottak, hogy az anyák és lányaik pontszámai összefüggtek a PMS-tüneteket mérő skálán. Azaz ha az anyának erős PMS-tünetei voltak, akkor nagyobb valószínűséggel voltak hasonló panaszai a lányának is. Ez a szakértők szerint arra utalhat, hogy a PMS öröklődhet genetikailag vagy tanulható viselkedési forma. De a kutatók ugyanebben a vizsgálatban azt is megfigyelték, hogy az anyák és lányaik közötti kapcsolat minősége is befolyásolta a PMS-tüneteket. Azoknál az anya-lánya pároknál, akik közelebb álltak egymáshoz és többet beszéltek egymással, kevésbé voltak súlyosak a PMS-tünetek.

Egy másik tanulmányban Martha Lentz és munkatársai 1995-ben 30 anya-lánya párt követtek nyomon három hónapon keresztül. A kutatók naplót vezettek a résztvevők menstruációs ciklusáról, hangulatáról és kapcsolatairól. A vizsgálat során azt találták, hogy az anyák és lányaik hangulata hasonlóan változott a ciklus során – tehát ha az anya rosszkedvű volt egy bizonyos időszakban, akkor nagyobb eséllyel volt rosszkedvű a lánya is. A kutatók azt is megfigyelték, hogy az anya-lánya kapcsolat minősége is befolyásolta a hangulatot. Rosszabb volt a hangulatuk azoknak az anya-lánya pároknak, akik több konfliktust éltek meg egymással.

Mindkét tanulmány eredménye arra utal, hogy az anya-lánya kapcsolat fontos szerepet játszik abban, hogy a nők miként élik meg a PMS-t. Egy nyílt, őszinte, bizalmas és támogató anya-lánya kapcsolat pozitívan hathat a PMS-tünetekre, ennek ellenkezője viszont növelheti a feszültséget, ronthatja a hangulatot és felerősítheti a tüneteket.

Természetesen az anya-lánya kapcsolat nem az egyetlen tényező, amely hatással van a PMS megélésére – befolyásolhatja még a táplálkozás, a mozgás, az alvás, a hormonális fogamzásgátlás, a gyógyszerek, az alkohol, a dohányzás és más életmódbeli tényezők is. A PMS kezelésére léteznek természetes és hormonmentes, valamint szintetikus gyógyszeres lehetőségek is. Ha úgy érezzük, hogy a PMS tünetei túl erősek vagy rontják az életminőségünket, bátran forduljunk orvoshoz.

Viszlát, cikluszavar és PMS! Helló, Premens!

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer/ Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A cikluszavar rendezésében és a menstruáció előtti kellemetlen panaszok enyhítésében is segít a hormonmentes, koncentrált barátcserje-kivonatot tartalmazó Premens tabletta, melynek gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére. Hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja. Jelenleg az egyetlen recept nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer, melyet a kívánt hatás érdekében ajánlott legalább 3 hónapon át, a menstruáció alatt is szedni. A kezelés szükség esetén tovább folytatható, vagy kiújuláskor újrakezdhető. 3 havi terápiára elegendő kiszerelés is kapható.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Fotó: Getty Images

Promóció