Ha megviseli az intimzónádat a változókor: hialuronsav (x)

2024. január 15.
Tudtad, hogy a változókori hormonszintcsökkenés nemcsak a látható, de a láthatatlan szövetekben is vízhiányt okoz? Ha beköszönt a klimax, érdemes ezért nemcsak a bőröd és a hajad hidratálására gondolnod, hanem az intim területek ápolására is felkészülni. Ebben is segítségedre lehet a hialuronsav.

Az ötven az új negyven?

Egyértelműen igen, ha a mai nők lehetőségeit és az életminőségét összevetjük mondjuk dédanyáink korával. Ma már nem kell „bezárni a kapukat” semmilyen értelemben csak azért, mert elérkezett a menopauza ideje. Rengeteg életmódbeli tanács és orvosi, kozmetikai módszer áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy a változókori tüneteket enyhítsük, és megtarthassuk a vitalitásunkat. A természetet ugyanakkor nem lehet megállítani: a negyvenes évektől kezdődően elkerülhetetlenül elindul szervezetünkben az a természetes élettani folyamat, amely lezárja a női termékenységet.

Van, ami változik…

A menopauza, vagyis a legutolsó menstruációs vérzés a magyar nőknél átlagosan 51 éves kor körül jelentkezik, de ez persze egyéni tényezőktől függően változhat. A petefészkekben azonban már ezt megelőzően, akár 8-10 évvel korábban elkezd csökkenni az ösztrogén és a progeszteron nevű hormonok termelése. Ezt az életszakaszt nevezzük premenopauzának. Egy-két évvel az utolsó vérzés időpontja előtt (perimenopauza) pedig rendszertelenné válik a menstruációs ciklus, és megjelenhetnek a változókor jellegzetes tünetei, vagyis a hőhullámok, az éjszakai izzadás, a hangulatingadozások, valamint az alvászavarok. A hormonok hiánya miatt a változókorban töredezik a körmünk, hajhullást, a hajunk minőségének megváltozását vagy a bőrünkön ráncok megjelenését tapasztalhatjuk. Változik a hüvelyváladék mennyisége és összetétele is, ami a hüvelyflóránk egyensúlyának változásával jár együtt. Az ösztrogénszint csökkenése következtében pedig a hüvelyhám is elvékonyodik és sérülékenyebbé válik. Mindezek gyengítik a kórokozók elleni védekező mechanizmusokat, és az intim együttlétek is nehezebbé, fájdalmasabbá válhatnak.

…és van, aminek nem kell

Bár a hormonszintcsökkenést elkerülni nem lehet, annak hatásait pedig minden szervünk megérzi, a tünetek enyhítésére ma már többféle lehetőség létezik. Az életmódváltás (például az egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás, dohányzásról való leszokás, stresszkezelés) az egyik legfontosabb, kockázatmentes eszköz a kezedben arra, hogy a vitalitásodat a menopauza után is megőrizd. Emellett sokan döntenek a hormonterápia mellett is ilyenkor, amely pótolja az elvesztett ösztrogént. Ez nemcsak a látható változásokat lassítja, de helyreállítja a hüvelyhám vastagságát, síkosságát, valamint a hüvelyi pH-t is. A hormonpótló kezelés azonban kizárólag orvos által javasolt és ellenőrzött esetekben lehetséges, és sajnos nem minden nő számára alkalmas vagy biztonságos. Ha ez nálad is így van, vagy csak egyszerűen tartózkodnál ettől a megoldástól, még mindig van olyan lehetőség, amelynek segítségével nem kell végleg lemondanod az intimitásról.

A hialuronsav igazi „csodaszer”

A hialuronsav egy biológiai kenőanyagként funkcionáló vegyület, amelynek kiemelkedő hidratáló képességét számos klinikai vizsgálat igazolta. Azt már biztosan te is tudod, hogy szépségápolási termékekben alkalmazva a bőr lassabban öregszik, visszanyeri a tónusát és ellenállóbbá válik a külső hatásokkal szemben. Emellett a hialuronsavas krémek mellékhatások nélkül, látványosan felgyorsítják a szövetek helyreállítását és a sebgyógyulást. Egy 2023-ban folytatott klinikai vizsgálatban a hialuronsav-tartalmú Cikatridina hüvelykúp és az intimlézer terápiás hatását vetették össze hüvelyszárazság esetén. A hosszú távon is hatékonyan alkalmazható, könnyebben elérhető hüvelykúppal folytatott kezelés hasonló mértékű javulást eredményezett, mint a viszonylag drága és nehezen elérhető intimlézer-terápia.

Cikatridina hüvelykúp: hidratáltság természetesen

A hialuronsav mellett egyéb, gyógynövényi összetevőket is tartalmazó (teafa, körömvirág, aloe vera, ázsiai gázló) Cikatridina hüvelykúp hormonok nélkül segíti a szövetek hidratálását, ezáltal pedig az esetlegesen sérült szövetek regenerációját és a rugalmasságuk megőrzését. Egyedülálló, komplex összetétele enyhíti a hüvelyszárazság okozta panaszokat. Tartósan, kúraszerűen használhatod: 10 napig minden nap, ezt követően fenntartó kezelésként heti kétszer-háromszor alkalmazva tartósan pótolni tudod a hüvelyhám elveszett nedvességét, és az ezzel járó kellemetlen tüneteket (égő érzés, viszketés, fájdalmas együttlétek) is mérsékelheted. Mivel hormonmentes, így a Cikatridina hüvelykúpot hormonterápia ellenjavallata esetén is biztonságosan használhatod az intim területek nedvességgel való feltöltésére, a szövetek szerkezetének erősítésére és a regenerációs folyamatok serkentésére.

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök / Forrás: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

 

Promóció