Éljük meg szabadon a nemiségünket, miközben az egészségünkre is figyelünk

2024. március 04.
Egyenlőség a politikában, a gazdaságban, a társadalomban – és ugyanúgy a hálószobában is! Ha női egyenjogúságról van szó, hajlamosak lehetünk kizárólag a nyilvános szférára, közéletre koncentrálni, pedig a női jogokat a magánéletben is ugyanolyan fontos érvényesíteni.
Nemiség egészség

A nők szexualitása a történelem nagy részében tabunak számított. A patriarchális társadalmakban a női szexualitást is a férfiak kontrollálták, az ő igényeikhez és elvárásaikhoz igazították. Miközben az minden korban magától értetődő volt, hogy a férfiaknak vannak szexuális igényei, amelyeket ki is kell elégíteniük, a nőket szexuálisan passzív lényeknek tartották. Az volt az általános elképzelés, hogy a nőknek – a férfiakkal ellentétben – nincsenek vágyaik, nem létszükségletük a szexualitás. Ezen felbuzdulva a női vágyakat szigorú erkölcsi elvekkel szabályozták.

Ha a női szexualitásról volt szó, egyetlen olyan terület létezett, amelynek nagyon is nagy jelentőséget tulajdonított a társadalom – ez pedig a szülés volt. A nők leginkább csak a reprodukció szempontjából voltak fontosak. Később, a női emancipációs törekvésekkel párhuzamosan a női szexualitás feletti kontroll is lazulni kezdett. A fogamzásgátlás feltalálása és a szexuális forradalom végre a hálószobában is felszabadította a nőket.

De hogy mégis mit értünk szexuális szabadságon? Egyebek mellett azt, hogy a nők ma már szabadon eldönthetik, kivel, mikor, hogyan és miért lépnek szexuális kapcsolatba. És természetesen nemcsak a szexuális szabadsághoz van joguk, hanem az örömhöz is. A szexuális öröm a testi, lelki és szellemi egészség része, az intimitás, a kommunikáció, a kreativitás és a játékosság kifejeződése.

Ám ahhoz, hogy a nők szabadon és örömmel tudják megélni a szexualitásukat, fontos, hogy az egészségükre is odafigyeljenek. Különösen a hüvely egészségére.

Bakteriális vaginózis, a leggyakoribb hüvelyfertőzés

A bakteriális vaginózis a hüvely leggyakoribb fertőzése. Tünetei közé tartozik a bőséges, híg, szürkésfehér színű és jellegzetes halszagú kóros hüvelyfolyás. A folyáshoz esetenként csípő, viszkető érzés is társulhat, a váladék jellegzetes szaga pedig szex után még intenzívebbé szokott válni. A fertőzésnek leginkább a szexuálisan aktív nők vannak kitéve, de előfordulhat olyanoknál is, akik nem élnek szexuális életet.

A bakteriális vaginózis kialakulását a hüvelyflóra egyensúlyának felborulása okozza. Az egészséges hüvely kémhatása savas, ezt a kémhatást pedig az ott élő jótékony tejsavtermelő Lactobacillusok biztosítják. Ez a savas közeg nyújt védelmet a betolakodó kórokozók ellen. Ám ha valamilyen oknál fogva a Lactobacillusok száma lecsökken, és a hüvely közegének a kémhatása lúgosabb irányba tolódik, a hüvelyflórában egyébként is jelen lévő kórokozók akadálytalanul elszaporodhatnak. A bakteriális vaginózist általában az E. coli baktérium elszaporodása okozza.

Hogyan élvezzük a szexet és óvjuk meg az egészségünket?

A szexről természetesen senkinek nem kell lemondania, ám van néhány olyan praktikus tanács, amelyet a kellemetlen hüvelyi fertőzések elkerülése érdekében érdemes az intim együttlétek során betartani.

Használjunk óvszert! Az óvszer segítségével megelőzhetők a különféle nemi betegségek és a hüvelyfertőzések is. Ha allergiásak vagyunk a latexre, válasszunk latexmentes óvszert.

Tisztítsuk meg a szexuális segédeszközöket minden használat után! Ezzel elkerülhetjük, hogy a baktériumok megtelepedjenek rajtuk.

Használjunk síkosítót! A síkosító segítségével csökkenthetjük a hüvelyi sérülések és az irritáció esélyét.  

Menjünk el rendszeresen nőgyógyászati vizsgálatra! Beszéljünk őszintén az orvosunkkal a szexuális életünkről, a hüvelyi tüneteinkről és a lehetséges problémáinkról. Ne halogassuk az orvosi segítség kérését, ha bármilyen változást észlelünk a hüvelyi folyásunk szagában, színében, állagában vagy mennyiségében!

Fotó: Getty Images

Promóció