Ezek a tünetek jelzik, hogy túl sok a stressz az életedben – figyelj oda, és lassíts!

2024. március 04.
Teljesen természetes, hogy időnként mindannyian stresszesek vagyunk. A stressz bizonyos mértékig akár hasznos is lehet számunkra: segítheti felkészíteni a szervezetünket a kihívásokra, vagy akár a veszélyre, miközben fokozni tudja a teljesítményünket. Ám ha a stressz állandósul az életünkben, annak komoly egészségkárosító hatásai lehetnek.
Stressz tünetei

Így hat a stressz a szervezetünkre

A stressz hatására a szervezetünkben különböző élettani változások mennek végbe azzal a céllal, hogy felkészítsenek bennünket a menekülésre vagy a küzdelemre. A bennünket ért stressz hatására aktiválódik a szimpatikus idegrendszerünk, aminek folytán adrenalin és kortizol hormonok kezdenek termelődni. A stresszhormonok hatására felgyorsul a szívverésünk, emelkedik a vérnyomásunk és a vércukorszintünk, szaporább lesz a légzésünk.

Amennyiben a stressz csak rövid ideig, alkalmanként van jelen az életünkben, és egy-egy stresszes időszak után megfelelően tudunk regenerálódni, akkor a szervezetünk is vissza tud térni az egyensúlyi állapotába. Ilyenkor a stressz nem okoz maradandó egészségkárosodást. Viszont, ha hosszú távon is fennáll, és nem tudjuk megfelelően kezelni, a szervezetünk egy folyamatosan túlterhelt állapotba kerül. A krónikus stressz hatására gyengül az immunrendszerünk, és megnő az esélye a különféle betegségek kialakulásának.

A stressz tünetei a mindennapokban

A túlzott stressz tünetei a hétköznapokban sokféle módon jelentkezhetnek, és rányomhatják a bélyeget az életminőségünkre. Lássunk néhány példát!

Fizikai tünetek: A túlzott stressz különféle fájdalmak és betegségek formájában is jelentkezhet. Sokaknak okoz például fejfájást, hát- vagy nyakfájást. De van, amikor a sok stresszt gyomorpanaszok, szívritmuszavar, alvászavarok vagy éppen menstruációs zavarok jelzik. Fontos azt is tudni, hogy a stressz hatással van az immunrendszerünk működésére, és fogékonyabbá tehet bennünket a fertőzésekre – hosszú távon pedig megnövelheti az olyan krónikus betegségek kialakulásának az esélyét, mint a cukorbetegség, a magasvérnyomás-betegség, egyéb szív- és érrendszeri betegségek.

Lelki tünetek: A stressz a lelkünket is megviseli. A mindennapokban folytonos szorongást okozhat és megzavarhatja az érzelmeinket. Gyakran érezhetjük magunkat miatta dühösnek, ingerlékenynek, frusztráltnak.  

Mentális tünetek: A stressz hatással van az agy működésére is: befolyásolhatja az emlékezetünket vagy akár a kreativitásunkat is. Hatására romolhat a rövid és hosszú távú emlékezetünk, ami nehezebbé teheti a tanulást és az információk felidézését.

Hogyan lehet mérsékelni a stresszt?

Első lépésként fontos azonosítani a problémát, tehát rájönni, hogy mi okozza az életünkben az állandó feszültséget. Csak ezután tudunk lépéseket tenni az irányba, hogy csökkentsük azt. Hasznos lehet rendszeres testmozgást beiktatni az életünkbe, a sport során ugyanis boldogsághormont termel a szervezetünk, ami jó hatással van a hangulatunkra.

A különféle légzésgyakorlatok és a meditáció segítségével megnyugtathatjuk a testünket és elcsendesíthetjük az elménket. A tudatos légzés és a meditáció csökkenteni tudja a stresszhormonok szintjét a szervezetünkben, ezáltal mérsékli a szívverés ritmusát, és csökkenti a vérnyomást, nyugtat és ellazít.

Fotó: Getty Images

Promóció