A stressz is okozhat cikluszavart – így enyhítsük a tüneteket (x)

2023. november 01.
Kimaradó menstruáció, kínzó PMS-tünetek – nem is gondolnád, de lehet, hogy a cikluszavar miatti tüneteidet a túl sok stressz okozza. Segítünk ezeket enyhíteni.
A stressz is okozhat cikluszavart – így enyhítsük a tüneteket (x)

A stressz olyan állapot, amikor a szervezetünk fokozottan reagál a külső vagy belső ingerekre. A stressz néha hasznos lehet, mert segít alkalmazkodni a kihívásokhoz, de ha túl erős, vagy túl hosszú ideig áll fenn, akkor károsíthatja az egészségünket. Sokan nincsenek vele tisztában, de a stressz még a hormonális egyensúlyunkat is befolyásolni tudja, és megzavarhatja a menstruációs ciklusunkat. A stressz okozta cikluszavar különböző formákban is jelentkezhet, például:

  • ritka vagy kimaradó menstruáció,
  • a megszokottnál rövidebb vagy hosszabb ciklus,
  • a megszokottnál erősebb vagy gyengébb vérzés,
  • fokozott PMS (premenstruációs szindróma) tünetek.

A stressz okozta cikluszavar nemcsak kellemetlen, de veszélyes is lehet: negatívan befolyásolhatja a termékenységet, növelheti a meddőség kockázatát, ronthatja az általános életminőségünket, egészségi állapotunkat. Ezért is kifejezetten fontos, hogy megtanuljuk kezelni a stresszt, és megelőzzük, illetve rendezzük a cikluszavart. Ehhez hormonmentes, gyógynövényes gyógyszert is találhatunk az életmódbeli változtatások mellett! Mutatunk néhány tippet, amelyek segíthetnek ebben:

Ismerjük fel a stressz forrását! Első lépésként próbáljuk beazonosítani, mi okozza a stresszt az életünkben. Ha tudjuk, mi váltja ki a stresszt, könnyebben tudunk változtatni rajta vagy megoldani azt.

Keressünk támogatást! Ne maradjunk egyedül a problémáinkkal! Beszéljünk róluk valakivel, akiben megbízunk: egy baráttal, családtaggal, tanácsadóval vagy orvossal! A támogató kapcsolatok segíthetnek levezetni a feszültséget, megosztani az érzéseket és új perspektívát találni.

Legyünk aktívak! A mozgás segít csökkenteni a stresszhormonok szintjét és növelni az endorfinok szintjét, amelyek javítják a hangulatot és erősítik az önbizalmat. Válasszunk olyan mozgásformát, amit szeretünk és élvezünk: ez lehet séta, futás, kerékpározás, tánc vagy bármi más. A lényeg, hogy rendszeresen mozogjunk legalább 30 percet naponta.

Fontos!

Bár a sport jótékony hatással lehet a stressz-szintünkre, túlzásokba nem szabad esni. A túlzásba vitt, extrém megterhelés ugyanis szintén cikluszavart okozhat.

Figyeljünk az alvásra! Az alvás hiánya növeli a stresszt és felboríthatja a hormonális egyensúlyt. Ezért fontos, hogy elegendő mennyiségű és minőségi alvást biztosítsunk magunknak. Próbáljunk meg mindennap ugyanabban az időben lefeküdni és felkelni. Kerüljük a koffeint, az alkoholt, és lefekvés előtt már ne nyomkodjuk a digitális kütyüket.

Éljünk egészségesen! A táplálkozás is befolyásolja a hormonháztartást és a menstruációs ciklust. Kerüljük a feldolgozott ételeket, a cukrot, a sót és a zsírt. Fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, fehérjét és egészséges zsírokat. Igyunk sok vizet, mérsékeljük az alkoholfogyasztást és a dohányzást.

Lazítsunk! A stresszkezelés egyik legfontosabb eleme a relaxáció. Találjuk meg azt a tevékenységet, ami segít ellazulni és kikapcsolni. Lehet ez olvasás, zenehallgatás, meditáció, jóga, masszázs vagy bármi más. Szánjunk rá időt mindennap, akár csak 10-15 percet. A relaxáció segít csökkenteni a vérnyomást, a pulzust, az izomfeszültséget és a stresszhormonok szintjét.

Viszlát, cikluszavar és PMS! Helló, Premens!

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer/ Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A cikluszavar rendezésében és a menstruáció előtti kellemetlen panaszok enyhítésében is segít a hormonmentes, koncentrált barátcserje-kivonatot tartalmazó Premens tabletta, melynek gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére. Hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja. Jelenleg az egyetlen recept nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer, melyet a kívánt hatás érdekében ajánlott legalább 3 hónapon át, a menstruáció alatt is szedni. A kezelés szükség esetén tovább folytatható, vagy kiújuláskor újrakezdhető. 3 havi terápiára elegendő kiszerelés is kapható.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Fotó: Getty Images

Promóció