Mesés környezetben szórakozhatunk Nagymaroson

2024. június 08.
Meseszép környezetben, gazdag összművészeti programmal hívja a kultúra szerelmeseit Nagymarosra június 20. és 23. között a VéNégy Fesztivál. A színházi és zenei produkciókon túl kreatív alkotói workshopok, sportprogramok, táncház, exkluzív vezetett gyárlátogatás, szépségműhely és természetjáró kenutúrák is várják az érdeklődőket. A legkisebbeknek kinyit a VéNégy Ovi, hangszersimogató, kézműves-foglalkozások, valamint bábszínházi előadások teszik teljessé az élményt. A kedvezményes jegyekre június 13-ig csaphatunk le.
Június 20-án kezdődik a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó

Színház

Június 20-án a Karinthy Színház: A szarvaskirály című komédiája nyitja a fesztivált Berettyán Nándor rendezésében. Másnap egy világklasszis produkció, az Anne Frank naplója lesz látható a Kassai Nemzeti Balett előadásában. A cseh Olomouci Morva Színház külön a VéNégy Fesztiválra készített Opera Show-val kápráztatja el a közönséget június 22-én. A fesztivált egy nemzetközi workshop előzi meg, amelyet a világhírű lengyel társulat, a Song of the Goat Theatre művészeti vezetője, Grzegorz Bral tart. A bemutató a zárónapon, a lengyel Rozbark Színház előadása után lesz. A Kései szerelmesek a hold havában címet viselő kortárs táncprodukció a belga szürrealista festő, René Magritte művészetének állít emléket. A koreográfiát Anna Piotrowska álmodta meg. René Magritte rejtvényekkel és paradoxonokkal teli rendkívüli festményei szolgálnak hátterül a fizikalitás és közösség varázsában teremtett energikus atmoszférának, mely a világ érzékelésének egy másik dimenziójába repíti a nézőt. A fesztivál folytatja a színház műfaját népszerűsítő misszióját, miszerint kedvezményes színházjegyet váltva az esti koncertek ingyenesen látogathatóak. A színházi előadásokon túl lesz VR Színház, a lengyel Concept Cultura csapata mindennap 14 és 19 óra között várja a virtuális valóságban elmerülni vágyókat. Esténként pedig bámulatos utcaszínházi produkciók színesítik a műsort, tűz-show, légtáncbemutatók és elképesztő steampunk jelmezekbe öltözött kalandorok hozzák el a varázslatot a közönségnek.

Zene

A fesztivál több mint 60 zenei programot felvonultató kínálatában a hazai zenei élet krémje képviselteti magát, koncertet ad többek között a 30Y, Analog Balaton, Aurevoir., AWS, Aron Andras & The Black Circle Orchestra, Belau, Beton.Hofi, Brains, Dzsúdló, Elefánt, Firkin, Irie Maffia, Platon Karataev és a Subscribe. A fesztivál zárónapján a Kossuth-díjas Misztrál együttest, valamint a 35 éves jubileumát ünneplő Tankcsapdát hallhatjuk. Az elektronikus zenei produkciók és feltörekvő tehetségek mellett Pozsonyból érkezik Anika Iris, Csehországot a Tygroo, míg Lengyelországot a The Pau képviseli. A fesztivál sztárfellépője az ikonikus brit drum and bass formáció, a Kosheen, akik június 22-én fognak színpadra lépni. A zenekar énekesnője, Sian Evans azt is elárulta, hogy „fokozott energiaszintre, egy nosztalgikus, az egész karrierükön átívelő suhanásra” számíthatnak a rajongók.

Nappali és családi programok

A fesztiválozókat izgalmas nappali programok is várják. A kreatív alkotói workshopokon kristályos makramé ékszert, szárazvirág fejdíszt, valamint kristály talizmán ékszert készíthetnek. A fesztivál és a Duna-Dráva Cement Kft. együttműködésének köszönhetően exkluzív vezetett túra keretén belül járhatjuk be a Váci Cementgyárt, amely az elérhető legkorszerűbb technológiával gyártja a Magyar és Hazai Termék védjegyes cementeket. A népszerű természetjáró túrák sem maradhatnak el, az ingyenes kenutúrákon lélegzetelállító perspektívából csodálható meg a Dunakanyar panorámája. Érkezik Nagymarosra a népszerű slammer Bánki Beni, aki a sajtótájékoztató közönségét is megajándékozta egy slam poetry produkcióval, a fesztiválon pedig rendhagyó irodalomórát tart. Lesz kvízest, valamint délelőtti mozgástréning a Duna-parton. A focirajongók élőben követhetik a Labdarúgó-Európa bajnokság meccseit a Gasztro udvarban kihelyezett kivetítőn, de csocsóval, mini pingponggal, teqballal, és greenbox fotósátorral felszerelkezve érkezik a bődületesen erős, 520 lóerős Fradi Kamion is. A dm Egészségbuszban ingyenes szűrővizsgálatokkal és tanácsadással, a dm Szépségbuszban professzionális smink- és fodrászszolgáltatással várják az érdeklődőket.

A VéNégy Oviban gyakorlott óvodapedagógusok vigyáznak a gyerkőcökre mindennap 14 és 20 óra között. Az alkotó kedvű fiúk és lányok elmélyülten kézműveskedhetnek, lesz meseolvasás, társasjátékuckó, lehet labdázni, tollasozni. Hagyományőrző játszóház és bábszínház is várja a családokat. Június 22-én, szombaton a Maugli, a dzsungel fia című mesejáték lesz megtekinthető a Görbetükör Társulat előadásában, de érkeznek a Langaléta Garabonciások is, táltos paripájukkal, hímes szóvirágaikkal messze a képzelet határán túlra repítik a közönség jókedvét. Június 23-án Navratil Andrea Liszt-díjas énekes és Demeter László Bartók Béla-emlékdíjas előadóművész a madarakkal szárnyra kelve, a mese és a zene birodalmát járják be a gyerkőcökkel a Csirip-csirip, te madár című előadásban. Fejér Simon zenész-dalszerző előadásában a magyarok őstörténete, a Csodaszarvas legendája elevenedik meg.

„Büszkék vagyunk rá, hogy a VéNégy Fesztivál egy élhető, természetközeli, családbarát fesztivál, ahol az ovisoktól kezdve a tinédzsereken át az idősebb korosztályig mindenki megtalálhatja a maga szórakozását. A gazdag gyerekprogramok mellett a családoknak egy egyedi jegyakcióval is kedveskedünk, 12 éves kor alatt ingyenes a fesztivál, valamint a 12 évnél fiatalabb gyerkőccel érkező felnőtt 30% kedvezménnyel tud elővételben családi jegyet váltani. Összművészeti programkavalkáddal és felejthetetlen élményekkel várunk mindenkit sok szeretettel a csodás Dunakanyarban” – tette hozzá Kis Domonkos Márk fesztiváligazgató.

Fotó: VéNégy Fesztivál