Global Haiku Project: írjunk verset közösen idegenekkel!

2020. április 05.
Emlékszünk arra az iskolás játékra, amikor egy történet első mondata után valaki más folytatta, és amikor a papír körbeért, a közösen írt történet teljesen máshogy ért véget, mint ahogy azt az elején elképzeltük? Az internet segítségével hasonló játékot játszhatunk úgy, hogy a résztvevői nem csupán az ötödikes osztálytársaink, hanem az egész világ.

A Baronfig írószergyártó vállalat hozta létre a The Global Haiku Projectet, ami – ahogy a neve is mutatja – a világ minden tájáról várja az embereket, hogy közösen alkossanak a tradicionális japán költészet versformájában, a haikuban.


A haiku az egyik legismertebb japán költészeti forma, amelynek gyökerei a 16. századig nyúlnak vissza. A haiku lényege, hogy az idő egy adott pillanatát próbálja megragadni. Rengeteg formája létezik, a legnépszerűbb, amelyről az iskolában is tanultunk, a három soros, soronként 5-7-5 szótagos változat. A haikunak nem kell tehát kötelezően ezt az 5-7-5-ös szabályt követnie, ám ha idegenekkel alkotunk együtt a világ minden pontjáról, megkönnyíti a közös munkát, ha ez a paraméter adott.

Hogy működik?

1. Amikor belépünk a Global Haiku Project oldalára, az első lépés, hogy megadjuk a keresztnevünket, majd megírhatjuk egy teljesen új haiku öt szótagos első sorát. (Angolul kell írnunk, ez a program egyezményes nyelve.)

2. Ezután megkapjuk valaki más haikujának első sorát, amihez írhatunk egy hét szótagos második sort.

3. Végül hozzáadjuk a harmadik sort egy olyan haikuhoz, aminek az első két sorát már megírták. Ha ennél a lépésnél megadjuk az e-mail címünket, értesítenek róla, amikor az első két haikunk is teljesen elkészül.


Addig, amíg ez megtörténik, olvasgathatjuk inspirációként a már elkészült haikukat, és megnézhetjük, mi történik, ha három teljesen idegen ember, a világ három teljesen különböző pontjáról közösen ír verset.

Olvastad már?

Fotó: Unsplash