Virtuális tréning: a legjobb alakformáló appok

2020. április 18.
Belestünk az online fitneszapplikációk és -videók színes és pörgős világába, ahol kezdőknek, bombaformában lévőknek, kismamáknak és a minimalista testmozgás híveinek is kínálnak személyre szabott megoldásokat.

Az új évezred lehetőségek sokaságát hozta magával, miközben végérvényesen leszámolt a testedzést illetően a kifogásokkal. A digitalizációnak hála a YouTube-ot, valamint az Android és az iOS platformokat is remek videók és applikációk ezrei öntötték el, amelyek a fizikai állapotunknak és a kedvünknek tökéletesen megfelelő gyakorlatsorok bőséges kínálatát tették elérhetővé. A távolság és a pénz itt nem lehet kibúvó, a legtöbb edzés teljesen vagy részben ingyenesen elérhető. Így részünkről csupán már az elhatározás, az idő és az energia az, amire szükség van, ha az edzőtermen kívüli fitneszfutamban kívánunk részt venni.

Fogyni szeretnénk, szálkásítani, netán csak lokális edzéssel az integetőizmunkkal leszámolni? A virtuális edzőtérben minden lehetséges, nincs más dolgunk, mint a céljainknak, a testalkatunknak, az állapotunknak és a személyiségünknek megfelelő applikációt vagy videót kiválasztani. Mindez persze nem is olyan egyszerű, tekintve, hogy a piaci versenyben tömegével jelennek meg újabb és újabb appok: van, amelyik nyálcsorgató diétás receptekkel, praktikus, testrészekre szabott rövid edzővideókkal, pörgős háttérzenével, híres vagy éppen szívdöglesztő trénerrel csábít. És akad, amelyik beépített kalóriaszámlálóval és pulzusmérővel, privát edzéstervvel, netán nagyon aktív, támogató közösséggel verekedte be magát a legnépszerűbbek közé.

Lássuk a személyes kedvenceinket, amelyekkel – ha a kitartás is megmarad – idén tavasszal mi is kivirulhatunk.

Olimpikon kezei közt – Jessica Ennis-Hill

A Jennis a sztárszekcióban található appok közül egy nőiesebb választás azoknak, akiknek Chris Hemsworth Centr nevet viselő, kőkemény fitneszapplikációja – a maga „Thorhoz méltóan kemény” gyakorlataival – picit sok lenne. Az aranyérmes olimpiai és világbajnok brit atléta igyekszik mindenkit a „kezei közé” venni a kezdőtől a haladóig, aki jobb formára vágyik, beleértve a várandós nőket és az újdonsült anyukákat is. Az edzései többnyire harmincpercesek, ami pedig az intenzitást illeti: beható kardio- és erőnléti futamokra készüljünk. Jessica Ennis-Hill – ingyenes próbaidőszakkal letölthető – appjához bónuszként dietetikus szakértői tanácsok is járnak.

Viszlát, integetőizom! – Lucy Wyndham-Read

A fitnesztréner azoknak válhat a legjobb virtuális barátnőjévé, akik bár szeretik a látványos eredményeket, nem szívesen veszik elő a tornaszőnyeget, és a könnyebb, kíméletesebb utat választanák. A YouTube-csatornája tele van hétperces videókkal, a rövidtávon indulók, akik kevésbé intenzív módszerekhez folyamodnának, imádni fogják. Az integetőizmokkal leszámoló háromperces videóját 6,3 millióan látták (a komplett megtekintései száma közel 140 millió), de többféle karizom- és egyéb testtájakat edző gyakorlatot is megoszt. Igazi fanatikusok napjában többször, akár a munkahelyükön is elvégzik az állítólag szuperhatásos gyakorlatokat.

Láttad már?

Nem kell tütü – Marnie Alton

A szórakoztató táncos alapokkal, pilates– és jógaelemek sokaságával megfűszerezett barreedzések az utóbbi években szinte klasszikussá nőtték ki magukat. A jó hír, hogy már nem is kell feltétlenül edzőbérletre beruháznunk, ha ezt a mozgásformát választanánk. A barre a sztárstátuszát a hatékonyságának is köszönheti: látványosan előhozza a rejtőzködő izmainkat, és úgy formál, hogy öröm nézni. A Pure Barre On Demand fizetős appot (kb. 9300 Ft/hó) csak a maximalistáknak ajánljuk, az ingyenes lehetőségek között azonban kiszúrtuk a Los Angeles-i Marnie Alton nevét, akihez olyan hírességek járnak formálódni, mint Kate Hudson vagy Jennifer Aniston. 45 perces, a Popsugar Fitness YouTube-csatornájára feltöltött barrevideója ugyan ártalmatlannak tűnik, mégis kíméletlen. Az edzőtársai különböző edzettségi szinteknek megfelelő gyakorlatokkal segítenek abban, hogy a kezdők is vidáman, de legalábbis ne szenvedve dolgozzanak meg a bombaformáért. Piros pontot ér, hogy a sztáredző hangja kedves és motiváló.

Spontán túlkínálat – Aaptiv

Ezt az applikációt nem véletlenül választják be rendre az utóbbi években a legtutibb alkalmazások közé. Nagyon sokrétű és széles skálán mozgó felület, főleg azok számára nagy segítség, akik vevők az audioedzésekre. Itt igény szerint választhatjuk ki és tölthetjük le az irányított edzésrutinokat – legyen szó nyújtásról, jógáról, bokszról vagy épp súlyemelésről. Mindehhez választhatunk zenét, és leszűkíthetjük a kört a rendelkezésre álló idő alapján is. Utazáshoz is tökéletes, ugyanis súlyok és egyéb kiegészítők nélküli futó- vagy lépcsőzős edzések között is keresgélhetünk, ahogyan edzők szerint is szűrhetünk. Utóbbi funkció különlegessége, hogy a virtuális trénerek kínálatából személyiség alapján is szemezgethetünk: vannak „jó fej, támogató” és minket a „falig eltoló” oktatók is.
Az app ingyenesen letölthető, a havi előfizetés kb. 4700 Ft.

Jógakánaán – Glo

A jógaapplikációk gombamód szaporodnak az alkalmazás-áruházakban, és rengeteg közöttük az ötcsillagos induló. A legjobbakra értékeltek némelyike ingyenes, de az igazán profi appok fizetősek. Mi most az App Store gyöngyszemét, a Glót ajánljuk, amely a tudásszintünknek megfelelő jógagyakorlatokat és a meditációkat kínál. A beállítások testreszabhatósága az egyik legjobb a mezőnyben, szűrhetjük a mintegy 3700 videót napszakra, stílusra (hatha, ashtanga, kundalíni, Iyengar, jin, pilates), időtartamra (ötpercestől kétórásig), tanárokra (ötven oktató), és persze arra is, hogy milyen szinten vagyunk. A havi előfizetés ára kb. 7200 Ft.

Olvastad már?