Autista lakóotthonokat segíthetsz a művészeten keresztül

2020. június 28.
Online aukciót indít az Autistic Art magyar kortárs művészek és galériák közreműködésével, ahol szebbnél szebb alkotásokra licitálhatunk. Egyrészt autista lakóotthonokat támogatnak a befolyt összegből, másrészt ezúttal az alapítvány visszaad a magyar kortárs művészeknek és galériáknak is a megváltozott körülmények okán.

Az Autistic Art Alapítvány egyedülálló kulturális kezdeményezést indít, amelynek eredményeképpen magyar galériák, kortárs művészek, illetve autista fiatalok munkái is kalapács alá kerülnek egy rendhagyó online aukció keretében. Az esemény célja nem csupán az autista lakóotthonok támogatása, ez alkalommal az alapítvány is visszaad a magyar kortárs művészeknek és galériáknak a megváltozott körülmények okán. Az aukción eladott kortárs művek bevételéből egyharmad-egyharmad arányban részesül az alapítvány, a kortárs művészek és a galériák is. Ezúttal is lesznek felajánlások az intézmények és az alkotók részéről, így például a Vintage Galéria saját gyűjteményéből felajánlott műveinek eladási ára teljes egészében az Autistic Artot támogatja.

Réti Kristóf, Virágok

Az elmúlt 12 évben az Autistic Art 11 hagyományos aukciót szervezett, amelyek rendkívül fontos események az alapítvány életében. A támogatásokból a bő egy évtized alatt évente átlagosan tíz, összesen 15 magyarországi, súlyosan érintett autista fiatalokat ellátó lakóotthonnak nyújtottak anyagi támogatást az alapítvány egyéb, autistákat segítő tevékenységeinek támogatásán túl. A koronavírus-járvány hatására azonban minden megváltozott: számtalan támogatási forrás elapadt, így az autista lakóotthonok helyzete a korábbinál is nehezebbé vált. Időközben a művészeti rendezvények, vásárok, kiállítások legtöbbjét is törölték vagy elhalasztották, ami a kortárs művészek, illetve kisebb intézmények jövőjét is bizonytalanná tette. Az alapítvány reflektálva a helyzetre, saját maga hív életre online forrásteremtő eszközt.

Az első online aukciója mellett az Autistic Art továbbra is nagy erőkkel készül őszi jótékonysági gálaestjére, ugyanakkor, ha a kialakuló helyzet mégsem engedi, úgy ismét az online térbe hívja majd támogatóit.

Amikor kinyílik a világ

Ebben a váratlan helyzetben tényleg mindannyian – így a kortárs művészeti szereplők és az autista fiatalok is – azonos helyzetben vagyunk: a világ beszűkült körülöttünk. Ez a speciálisan zárt világ most a virtuális térbe lépve nyílik ki a nagyközönség előtt, e sajátos aukciónak köszönhetően.

„Az egyedi műtárgyak megvásárlásával a licitálók nemcsak támogatják az alkotókat, de jobban megismerhetnek egy új perspektívát, hiszen az elmúlt hónapokban mindenki megtapasztalhatta, milyen egy zárt világban létezni. Legyen ez a megvásárolt tárgy egy memento, hogy soha ne feledjük el, az autizmussal élők világa a miénkkel ellentétben, bizonyos mértékig örök életükben zárva marad. Bízunk abban, hogy most megtörténik a várt szemléletváltás, amely segít láttatni minden résztvevővel, hogy mennyi mindent tehet a többségi társadalom azért, hogy ez a zártabb világ biztonságos maradhasson autista társaink számára.” – mondta Kovács Henrietta, az alapítvány ügyvezetője. Magyarósi Éva, vegyes technika, papír, 30×20 cm

Az online aukcióhoz szükséges felületet egyébként az Autistic Art saját maga fejlesztette, amely az alapítvány weboldaláról elérhető. Licitálni többek között az alábbi résztvevők munkáira lehet:

Kortárs magyar művészek (a teljesség igénye nélkül): Tarr Hajnalka, Bak Imre, Károlyi Zsigmond, Kóródi Zsuzsa, Moizer Zsuzsa, Eperjési Ágnes, Haász István
Autista alkotók: Bihari László, Zoltán Gábor, Varga Máté, Kalocsai Nóri, Réti Kristóf, Stadtmüller Tamás

Együttműködő galériák: Neon, Horizont, acb, Kisterem, Deák Erika, Molnár Ani, Viltin, Vintage.

Információk az aukcióról:

Legalacsonyabb kikiáltási ár: Uglár Csaba akvarell, 44.000 Ft
Legmagasabb kikiáltási ár: Bak Imre Collage II. 1.780.000 Ft

Az aukció katalógusa ITT tekinthető meg.
Az online aukció június 24. 08:00-kor indul és július 8. 00:00 zárul.

Bak Imre_Collage II_1983

Az Autistic Artról

Az Autistic Art célja a mentálisan sérült, különösen autisztikus spektrumzavarral érintett, önálló életvitelre nem, vagy csak korlátozottan képes fiatalok lakóotthoni elhelyezésének támogatása, emberhez méltó életkörülmények biztosítása. Mindezek mellett művészet, dizájn és jótékonyság kapcsolódik össze az Autistic Art munkássága nyomán. Művészeti programja keretében bemutat, illetve támogat olyan autizmussal élő alkotókat, akik bár rendkívüli vizuális kifejezőeszközök birtokában vannak, az alapítvány segítsége nélkül munkásságukat a világ soha nem ismerné meg.

Olvastad már?