Az 5 legalulértékeltebb Agatha Christie-regény

2020. október 10.
Gyilkosság az Orient Expresszen, Tíz kicsi néger, Halál a Níluson. Mindenki ismeri Agatha Christie detektívregényeit, ám a híres címeken túl is rengeteg olyan krimit írt az írónő, amelyekről ritkábban ejtünk szót, pedig pont olyan izgalmasak, élvezetesek és emlékezetesek, mint akár Az ABC-gyilkosságok. És legalább annyi figyelmet érdemelnének.

Senki sem vonja kétségbe, hogy a krimi koronázatlan királynője Agatha Christie. Senki sem tudott az elmúlt száz évben olyan csavarokkal tűzdelt történeteket kitalálni, mint ő, éles esze pedig legendás. Számos lista készült arról, melyek Agatha Christie legnépszerűbb regényei: A Gyilkosság az Orient Expresszen és a Tíz kicsi néger biztosan vezeti a ranglistákat, de az élmezőnyben szerepel még Az Ackroyd-gyilkosság és a Halál a Níluson is.

agatha-christie-regeny-krimi

Nem vitás, hogy ezek a regények zseniálisak, nem véletlenül vezetik az eladási listákat, ám ha – tegyük fel – mindenki elolvasná Agatha Christie összes művét, és adna esélyt más műveinek is, valószínűleg más gyöngyszemeket is felfedeznének, és jobban értékelnének közülük. Mutatjuk, szerintünk melyik az öt legalulértékeltebb Agatha Christie-regény.

1. A titokzatos Négyes

Ebben a regényben Poirot és legjobb barátja, Hastings kapitány ismét egy nemzetközi bűnügy közepébe csöppen, miközben négy szupergonosz világuralmi törekvéseit próbálják megakadályozni. Ez nem pont úgy hangzik, mint egy tipikus Agatha Christie-történet, és valóban nem is az. Sokkal veszedelmesebb, melodramatikusabb és valószínűtlenebb, ugyanakkor végtelenül szórakoztató és lendületes könyv. Emellett ebben a regényben kapjuk a legjobb képet arról, milyen valójában Poirot és Hastings viszonya. 

2. És eljő a halál…

Az ókori Egyiptomban kezdődik a bonyodalom, amikor egy pap a szeretőjét a családi otthonba költözteti. Nemsokára holtan találják egy szikla alján, és a pap lányát gyanúsítják a megölésével. Kétségtelenül furcsa történet, ugyanakkor elegánsan meséli el Christie, ahogy csak ő tudja, a történet magával ragadó és dinamikus, szerethető főszereplőkkel, izgalmas családi viszonyokkal és hihetetlenül szövevényes nyomozással. Annyit elárulhatunk, hogy a bonyolultnak tűnő nyomok végül egy olyan egyszerű megoldáshoz vezetnek, amit olvasva a végén biztosan a fejünkre csapunk, miért nem jutott eszünkbe hamarabb.

3. Balhüvelykem bizsereg…

Tommy és Tuppence Beresford egy idős nagynénit látogat meg az idősek otthonában, amikor egy sötét varázslattal és furcsa eltűnéssel kapcsolatos nyomozásba keveredik. A házaspár nem tartozik Agatha Christie leghíresebb detektívpárosai közé, pedig nagyon szerethetők, a regény pedig minden idők egyik legfurcsább felütésével kezdődik, amikor az idősotthon egyik lakója váratlanul megkérdezi Tuppence-t: „Mi az ott, drága gyermekem? A kandalló mögött?”

4. Bűbájos gyilkosok

Meggyilkolnak egy katolikus papot, miután feladta az utolsó kenetet egy haldokló nőre. Az ezt követő zavaró események miatt a faluba érkezik Mark Eastbrook nyomozó, hogy kiderítse, vajon varázslat és átok okozta-e a halált. Egyedülálló regény Agatha Christie munkái között a Bűbájos gyilkosok, minden tekintetben gyönyörű. A természetfeletti atmoszféra mellett persze bőven kapunk a szokásos emberi gonosz viselkedésből is, amelyet az írónő oly remekül ír le minden alkalommal.

5. A Bertram Szálló

Miss Marple nem számít rá, hogy a szállóban töltött nyaralása alatt nyomoznia kell majd, ám mégis így történik. A regény közelebb áll a thrillerhez műfajilag, mint az egyszerű detektívregényhez, ezért is lehetséges, hogy a hagyományos krimik kedvelői között nem ez Agatha Christie kedvenc kötete. Ugyanakkor a szerethető részletek, a hotel, Miss Marple érzelmi kötődése a helyhez, és a karakterek szereptanulmánynak beillő leírásai remek olvasmánnyá teszik.

Forrás: The Guardian
Fotó: Getty Images