Less be velünk a legújabb magyar film, a Budapest, ahol a szerelem kezdődik forgatására

2020. november 15.
Tiltott szerelem a múltban és krimibe illő nyomozás a jelenben – ha nem akarunk túl sokat spoilerezni, akkor nagyjából így írhatjuk le a Budapest, ahol a szerelem kezdődik című új magyar romantikus kalandfilm sztoriját. A mozi egyik különlegessége, hogy vietnámi koprodukcióban készül, ami azt is jelenti, hogy a magyarországi forgatások mellett több jelenetet Vietnámban fognak majd felvenni. De ne szaladjunk ennyire előre, a film jelenleg még itt, Budapesten forog, én pedig voltam olyan szerencsés, hogy néhány óra erejéig bekukkanthattam a forgatás kulisszái mögé. A következőkben a film négy főszereplőjét mutatjuk be nektek!

Mivel a filmet a koronavírus-járvány kellős közepén kezdték el forgatni, természetesen én is csak azután tehettem be a lábamat a helyszínre, a BME egyik Dunapart melletti épületébe, miután átestem egy gyors tesztelésen. Ugyanez a szigorú szabály vonatkozott egyébként a film egész stábjára is, legyen szó színészről vagy technikusról, ha dolgozni akartak, rendszeresen le kellett őket tesztelni.

A film két idősíkban játszódik: egyik része a múltban, az 1970-es évekbeli szocialista Magyarországon, míg a másik része most, a 21. században. A történet a jelenben kezdődik el, amikor is egy fiatal vietnámi lány, Song Ha a múltja kutatására indul Vietnamból Budapestre. Itt, Magyarországon veszi majd kezdetét az a már korábban említett detektívesedi, ami során Song Ha szépen lassan megismeri családja múltját, saját gyökereit és valódi hovatartozását.

nari-nguyen

Nari Nguyen

Song Hát a vietnámi származású, de már Magyarországon született Nari Nguyen alakítja a filmben, akit a forgatás szünetében néhány percre el is tudtam csípni. Narinak a filmezés nem ismeretlen terep, a szemfülesek emlékezhetnek rá Bodzsár Márk Drakulics elvtárs című mozifilmjéből – plusz érdekeség, hogy 2011-ben ő lett az Európában élő vietnami lányok szépségkirálynője is. „Song Ha egy bátor lány, már csak azért is, mert egyedül belevágott ebbe a nyomozásba. Hisz a sorsban is, úgy gondolja, hogy minden okkal történik a világban, ebben pedig nagyon hasonlítunk. Mivel a családom nagy része Vietnámban él, és alapvetően egy vietnámi kultúrában nőttem fel, könnyű volt azonosulnom a szereppel, átérzem azt, hogy milyen kulturális háttérrel érkezik meg Song Ha Budapestre.” Nari azt mondja, mivel kislányként a vietnámi hagyományokhoz híven őt is fegyelemre nevelték, kezdetben nehezebb volt neki a kamerák előtt kimutatni az érzelmeit. Ám ebben szerencsére sokat tudott neki segíteni filmbeli partnere, Koltai-Nagy Balázs.

nari-nguyen-es-koltai-nagy-balazs

Nari Nguyen és Koltai-Nagy Balázs

Koltai-Nagy Balázs testesíti meg a filmben Viktort, azt a karaktert, aki segíteni fogja Song Ha budapesti nyomozását. Balázs és Nari egyébként épp egy közös jelenetre készültek, amivel kapcsolatban nagyon titokzatosan csupán annyit árultak el, hogy egy nappal azután fog játszódni, hogy Song Ha megérkezett Budapestre. Balázs a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház társulatának tagja, de újabban a Bátrak Földje című tévésorozatban is láthatjuk. „Az én karakterem lesz Song Ha szárnysegédje, hű fegyverhordozója. Annyit talán elárulhatok, hogy egy nagyon egészséges kémia is elindul majd köztük.” Bár megjelenésében Viktor egy igazi rosszfiúnak tűnik, Balázs azt mondja, ez csak a látszat, hiszen legbelül egy érzékeny, közvetlen és segítőkész fiú, aki bizonyos helyzetekben nagyon is bátortalan, a történet során pedig ezeket a gátlásait mindenképpen le kell küzdenie.

koltai-nagy-balazs

Koltai-Nagy Balázs

Miközben Balázs és Nari a jelenben forgatott, a film másik két főszereplője visszarepült a múltba, egészen pontosan az 1970-es évekbeli Magyarországra. Ahogy említettük, a sztori két párhuzamos idősíkon fut: nemcsak Song Ha nyomozását izgulhatjuk végig, de közben megismerhetjük a szintén vietnámi Thien Nga tragikus történetét is. A vietnámi háború a végéhez közeledik, amikor Thien Nga diáklányként megérkezik a szocialista Budapestre, a Magyarországon eltöltött évek pedig szó szerint kitörölhetetlen nyomot hagynak majd benne…

dzhuliya-lam

Dzhuliya Lam

Ezt a bizonyos diáklányt alakítja az egyébként belsőépítész végzettségű, vietnámi és bolgár származású, de nagyrészt Magyarországon nevelkedett Dzhuliya Lam. Dzhuliya azt mondja, a színészet inkább csak egy kedves hobbi a számára, éppen ezért eleinte nem is remélte, hogy elnyerheti Thien Nga szerepét. „Mivel félvér vagyok, anyukám bolgár, apukám pedig vietnámi, nem gondoltam, hogy eljátszhatnék egy teljesen ázsiai származású nagyobb szerepet, de persze nagyon örülök neki, hogy végül megkaptam. Az én karakteremben folyamatosan zajlik egy belső harc. Az eszével tudja, hogy mit kellene tennie, de a szíve mást akar. Mindent magában tart, nagyon introvertált, ami a szigorú vietnámi neveltetésnek is köszönhető. Nagyon nagy felelősség van a vállán azzal, hogy Magyarországra jött tanulni, de egyben ez egy nagy dicsőség is. Mivel az én apukám is elég szigorú volt, ebből a szempontból kicsit meg is tudom érteni Thien Nga karakterét, és átérzem azt is, hogy milyen, amikor nem csak magadért élsz, hanem meg kell felelni a családnak is.”

dzhuliya-lam-es-suto-andras

Dzhuliya Lam és Sütő András

Ugyancsak az 1970-es években él Tibor karaktere, akit Sütő András formál meg. András ismerős lehet mind a színház-, mind a filmrajongóknak, hiszen amellett, hogy rendszeres láthatjuk a színpadon, ő volt a főszereplője a 2014-es magyar–német koprodukcióban készült Viharsarok című filmnek is. Andrást táncpróba közben csíptem el, Dzhuliyával együtt éppen egy 1974-ben játszódó báljelenet forgatására készültek. Bár spoilerezni nem nagyon szeretnék, annyit talán el lehet árulni, hogy Thien Nga és Tibor a film során közelebbről is megismerik majd egymást. „Tibor inkább egy ösztönös, maszkulin férfi, akit az érzelmei vezérelnek, nem egy tétovázó típus, minél előbb cselekedni akar – meséli a karakteréről András, és azt is megsúgja, hogy a filmben Tibornak igen explicit jelenetei is lesznek. – Bevallom, eleinte kicsit zavarban voltunk, de egyébként mindig nagyon hálás szerep szerelmest játszani. Ez egy olyan téma, amihez minden embernek van kötődése.”

suto-andras

Sütő András

És hogy miként is fog kapcsolódni a két idősík és a négy szereplő egymás életéhez? Ezt most természetesen nem árulhatjuk el, 2022-ben, a mozi magyarországi premierjén minden titokról lehull majd a lepel.

szucs-dora-koltai-nagy-balazs-es-nari-nguyen

Szűcs Dóra, Koltai-Nagy Balázs és Nari Nguyen

A Budapest, ahol a szerelem kezdődik forgatását október közepén kezdték el Budapesten, a tervek szerint pedig egyes jeleneteket a vietnami metropoliszban, Ho Si Minh városában, valamint Hanoiban és környékén fognak felvenni. A film operatőre Csepeli Eszter, producerei György Lea és Sípos Anna, a forgatókönyvet Dang Thanh Binh és Szűcs Dóra írta, a társíró Bak Zsuzsa – Szűcs Dóra pedig egyben a film rendezője is.

Olvass tovább!

Fotó: Soós Kata