Olvasnivalót keresel? A legjobb új könyvek

2021. január 19.
Izgalmas olvasnivalót keresel? Ferenc pápa üzenetei, egy megrendítő #metoo történet és még több nagyszerű könyvet ajánlunk erre a hónapra is.

Annie Ernaux: Lánytörténet 

Önéletrajzi ihletésű regény a kortárs francia irodalom egyik legjelentősebb alkotójától, aki nem mellesleg számos irodalmi díj birtokosa. Annie Ernaux regénye egy #metoo történet – középpontjában a szüzesség elvesztése, a kamaszkor érzelmi viharai és az étkezési zavarok állnak. A vidéki kispolgári családból frissen szabadult 17 éves Annie először tölt el egy éjszakát egy fiúval. A fiú számára teljesen jelentéktelen esemény felforgatja a lány életét. Emlékekből, korabeli fotókból, levelekből és dalszövegekből egy letűnt világ kel életre: Franciaország történetének az az időszaka, amikor a híreket az algériai függetlenségi háború uralta. Annie Ernaux regénye annak a lánynak a megidézése, aki 1958 nyarán olyasmit élt át, ami hosszú évekre meghatározta önmagához, saját nőiességéhez és testéhez való viszonyát. A regény az emlékek felkutatásának és analízisének története, és annak a lánynak a megismerése, megértése, aki egykor volt. (Magvető)

annie_ernaux_lanytortenet_b1

 

Anna Woltz: Alaska

Alaska egy fekete orrú, hófehér bundájú kutya, aki a fehér színéről kapta nevét. Alaska különleges, akár egy ember életét is képes megmenteni, ugyanis segítő kutya, aki minden percben figyel gazdája testi épségére. Parker egy 13 éves lány, aki mindig feketében jár, és éppen az új osztályával kezdi a tanévet. Ráadásul nemrég vesztette el szeretett kutyáját, Alaskát, miután fény derült öccsének állatszőr-allergiájára. A lány azóta napjai nagy részét emlékezéssel és szomorkodással tölti. Anna Woltz, ahogy tőle megszokhattuk, ezúttal sem didaktikusan beszél a szorongásról: Parkerrel együtt döbbenhetünk rá, mik a szorongás jelei, milyen érzések kavaroghatnak bennünk, uralkodhatnak el rajtunk ilyenkor, mit tehetünk az enyhítéséért. Egy igazán különleges regény: a felszínen könnyen olvasható, egy délután alatt befejezhető, kedves, kutyás történet, miközben a sorok közül aztán olyan fontos dolgokat hámozhatunk ki, mint a komoly betegségekkel való együttélés, társadalmi megbélyegzés és PTSD. De ugyanilyen fontos szerepet kap a regényben a félelem és a szorongás kérdésköre is. (Tilos az Á Könyvek)

anna-woltz-alaska

Álmodjunk együtt – Ferenc pápa

Személyes vallomás, amelyben a pápa legfontosabb üzeneteit szeretné eljuttatni az olvasókhoz. A pápa több évtizedes vezetői tapasztalatára hagyatkozva mutatja meg, hogyan foghatunk össze mi, emberek annak ellenére, hogy különböző dolgokban hiszünk és máshol élünk. Tanításából leszűrhetjük, miért és hogyan igyekezzünk korlátozni a nagyvállalatok és a politikusok túlhatalmát, hogyan tegyünk a környezetvédelemért, és milyen eszközökkel emelhetjük ki embertársainkat a
nyomorból. Ezek a tanítások onnan erednek, hogy Ferenc pápa a Covid okozta válság során szakértőkkel ült össze, hogy meghallgassa őket. Míves stílusban, mégis erőteljesen buzdít mindannyiunkat cselekvésre, és a korábbiaknál érzékletesebben tárja fel tapasztalatait és nézeteit. (21. Század Kiadó)

Ferenc-papa-almodjunk-egyutt

Viola Ardona: Gyerekvonat

Balladamélységű igaz mese az olasz írónő tollából. A második világháború után gyerekek százezrei maradtak árván vagy félárván. Ahogy akkoriban a világ számos gyermekmentő akciója keretében, Nápolyból is vonatoztattak gyerekeket Olaszország északi részébe, ahol a kicsik jobb körülmények között élhettek pár hónapig. Egy alig nyolcéves kisfiút, Amerigót is elküldi írni-olvasni nem tudó, szegénységben élő anyja Modenába, hogy egy idegen családban cseperedve kicsit felhizlalják és ki tudja pihenni a háború lelki megrázkódtatásait. A regényben Amerigo a félelmekkel teli útját meséli el idegenbe, ahol alig érti az északi nyelvet, de ahol befogadásra talál, sőt még egy hegedűt is kap. A zene iránt élénken érdeklődő fiú a nyáron visszakerül anyjához, ahol azonban meg nem értés és a régi nyomor várja. Amikor anyja az ő legféltettebb kincsét is eladja élelemért, elhatározza, hogy megszökik, és újra vonatra száll. Amerigo története sok ezer kisgyerek történetéből kerekedett. (Athenaeum)

viola-ardone-gyerekvonat

Graham Caveney: A reverenda fogságában

Felkavaró és magával ragadó visszaemlékezés. Egy egyszerű angol tinédzser történetét meséli el ez a regény: zenei megszállottságát, szerelmét a könyvek iránt, és hogy hogyan sikerül ezek révén kiszabadulnia szülővárosából. És egy szexuális erőszak történetét. Szülei számára a fiú taníttatása a jobb élet ígéretét jelentette, Graham azonban csapdába került: az iskolát vezető katolikus pap lett a legfőbb mentora – és egyben a szexuális bántalmazója. A kamasz főhős szeretné megérteni, mi történt vele, és miért – ezt a küszködést rögzíti a felnőtt Caveney visszaemlékezése; ezt a célt szolgálja a történtek és fájdalmas következményeik bátor és szókimondó megfogalmazása. Stílusa lebilincselő és gyakran meglepően mulatságos. (Alexandra)

graham-caveney-a_reverenda_fogsagaban

Olvass tovább!