10+1 történet amibe vágj bele, ha végignézted A Bridgerton családot

2021. január 23.
A történelmi elemeken alapuló történetek mostanában nagyon népszerűek, hiszen egy másik világba repítenek bennünket. Az elmúlt évszázadok férfi-női szerelmi dinamikája annyira rabulejtő, hogy nem csoda, ha beszippantanak az A Bridgerton családhoz hasonló történetek. Összeállításunk segít a választásban, hogy mi legyen a következő történet, amelynek függőivé vállhatunk, ha végignéztük a Netflix népszerű sorozatát. Olyan sztorikat gyűjtöttünk össze, amelyeket könyvként, filmként vagy sorozatként is élvezhetünk attól függően, hogy éppen mire van szükségünk.

Kisasszonyok

Luisa May Alcott könyvének sikerét mutatja, hogy Kisasszonyok című klasszikusát többször is feldolgozták. A történet négy testvér, Amy, Meg, Jo és Beth történetét mutatja be. A nővérek egy kisvárosban, New-Englandben élnek édesanyjukkal, miközben édesapjuk a polgárháború tábori lelkészeként teljesít szolgálatot. A bájos és ártatlan lányok szerelembe esnek, és rengeteg kalandba keverednek, amelyek során mi is egyre jobban, részletesebben megismerjük és megszeretjük őket. A mű eredetileg lányregénynek készült, mára azonban az egyik legnépszerűbb romantikus klasszikussá nőtte ki magát az amerikai irodalom történelmében.

kisasszonyok-greta-gerwig

Outlander – Az idegen

Diana Gabaldon regényei számára a belőlük készült sorozat hozta meg a világhírű sikert. A Randall házaspár a második világháború után Iverness környékére utazik nyaralni. Claire hadiápolóként dolgozott az elmúlt években, férje, a történész Frank pedig hírszerzőként szolgált, így valójában nem sokat találkoztak egymással. A házaspár elmegy megnézni egy druida szertartást a környék különleges látnivalójánál, az ősi állóköveknél. Claire másnap az egyik kőből furcsa hangokat hall, és mikor megérinti a követ, az egészen 1743 Skóciájába repíti őt, a háború kellős közepébe, ahol rátalál a szerelem. Rengeteg szex, érzelem, valamint igényesen és zseniálisan felépített sztori jellemzi a történetet.

bridgerton-helyett-film-konyv

Büszkeség és balítélet

A Bennet nővérek élete a férjkeresés és a megfelelő házasság megkötése körül forog: édesanyjuk mindenáron azt szeretné, ha lányai tehetős, magas rangú párt találnának, ennek érdekében pedig meg is tesz mindent. Az okos, éles eszű Elizabeth nem erre az életre vágyik, a legidősebb lány, Jane pedig meghódítja a szomszédba költöző jómódú agglegény, Mr. Bingley szívét. Elizabeth iránt titokban mély érzelmeket táplál a gőgös és jóképű Mr. Darcy, azonban a történeten hatalmasat fordít, amikor a Bennet család vagyonát öröklő unokatestvér házassági ajánlatot tesz Elizabethnek, Mr. Bingley pedig váratlanul Londonba távozik, amiért Lizzy Mr. Darcyt teszi felelőssé. Jane Austen klasszikusa a 19. századi Anglia csodálatos korrajza, ami máig is töretlenül hódítja meg az irodalomkedvelők szívét.

bridgerton-helyett-film-konyv

Értelem és érzelem

Jane Austen másik lebilincselő regénye az apjuk halála után pénz nélkül maradt Dashwood lányokról szól. Az idősebb nővér, Elinor Edward Ferrarst szereti, de érzelmei helyett az esze vezérli szerelmi döntéseiben. Húgának két férfi is udvarol: a harmincöt éves Brendon ezredes és a fiatal, jóképű Willoughby, aki megmenti a fiatal nőt, amikor egy séta alkalmával kificamítja bokáját. Marianne személyisége szöges ellentéte testvérének, és nem rest kimutatni Willoughby iránt érzett vágyait. A történet ékes példája a becsületnek, a csalódásnak és a boldog szerelem beteljesülésének.

bridgerton-helyett-film-konyv

Emma

A Highburyban élő úrihölgy, a csinos és okos Emma egy gazdag család sarja, aki megözvegyült édesapjával él. Az elkényeztetett lány nevelőnője és bizalmasa férjhez megy, és elhagyja a családot, Emma pedig fejébe veszi, hogy mostantól másoknak fog segíteni annak érdekében, hogy megleljék a boldogságot. A humorral átszőtt, nagy sikerű romantikus történetet többször is megfilmesítették. Garantáltan nem fogunk csalódni, ha a képernyőre vitt változatok megtekintése mellett a regényt is elolvassuk.

Tulipánláz

A Tulipánláz a 17. százai Amszterdam világát, hangulatát elbűvölő vizualitással és csodálatos kosztümökkel bemutató mű. A cím eredete arra vezethető vissza, hogy a városban ebben az időszakban mindenkit rabul ejtettek a tulipánok: az emberek hihetetlen összegeket fizettek értük azért, hogy egy még magasabb összegért adhassák tovább a virágokat. Az árva Sophiát arra kényszerítik, hogy hozzámenjen egy gazdag és elismert kereskedőhöz. Férje portrét akar készíttetni feleségéről, a boldogtalan nő és a festő azonban szenvedélyes szerelemre ébrednek egymás iránt. A fiatal szeretők abban a reményben szállnak be a tulipánhagyma-üzletbe, hogy elég pénzt szerezve sikerül majd elmenekülniük a befolyásos kereskedő karmai közül.

bridgerton-helyett-film-konyv

Anna Karenina

Az orosz realizmus nagy sikerű alkotása nem véletlenül szerepel a mai napig a kötelező olvasmányok élbolyában. A házasságtörés mint alapmotívum sok műben jelenik meg, Tolsztoj azonban egy olyan romantikus történetet tárt elénk, ami meghatározó hatással bírt az egész világirodalom számára. Anna Karenina harmonikus házasságban él köztiszteletben álló férjével, és imádja kisfiát. A fiatalasszony megismerkedik egy fiatal arisztokrata katonatiszttel, a találkozás pedig megpecsételi Anna sorsát. A feleség választás elé kényszerül. Elhagyva családját Vronszkijjal kezd új életet, a felhőtlen boldogság azonban nem tart örökké. Összetört szívére nem talál más gyógyírt: öngyilkosságával szeretné megleckéztetni férjét.

bridgerton-helyett-film-konyv

Háború és béke

Tolsztoj másik meghatározó alkotását a világirodalom egyik legkiemelkedőbb műveként jellemzik. A történetben négy nemesi család életét követhetjük végig, miközben borzalmas és véres történelmi események nehezítik az ország mindennapjait. A Háború és békében szerelmi szálakból sem szenvedünk hiányt: Pierre Bezuhov és Andrej Bolkonszkij minketten Natasa Rosztovát szeretik. Az író mintegy ötszáz szereplőt vonultat fel regényében, ami már önmagában is zsenialitásra utal, és a szakértők az irodalom egyik legnagyobb alapkövéhez, az Iliászhoz hasonlítják a művet.

bridgerton-helyett-film-konyv

Vágy és vezeklés

Briony, a vagyonos Tallis család lánya írónő szeretne lenni, de a valóságot is kiszínező élénk fantáziája rengeteg bonyodalmat okoz. A kislány tanúja lesz, ahogy nővére szerelmi kalandokba keveredik házvezetőnőjük fiával. A családnál vendégeskedő Lolát valaki megerőszakolja, a szerelmi szál és a tragédia pedig összekeveredik Briony fejében, így testvére titkos szeretője ellen vall. A történtek után a leendő írónő súlyos lépésre szánja el magát, ami azonban katasztrófába torkollik.

bridgerton-helyett-film-konyv

A nyomorultak

Victor Hugo regénye a 19. századi Franciaországban játszódik, ahol az elítélt Jean Valjean kiszabadul kényszermunkájából, amelyre élelemlopás miatt ítélték. Éjszakára egy püspöknél száll meg, akinek ellopja ezüst gyertyatartóját, de nagy meglepetésére a püspök nekiajándékozza azokat, hiszen nagyobb szüksége van rá. A szép gesztus hatására Jean Valjean változtat életén. Letelepedik, és befolyásos üzletember válik belőle, aki a szegények megsegítője lesz. Egy volt börtönőr azonban felismeri, és folyamatosan gyötri életét. A napóleoni háborúk utáni nyugtalan országban játszódó történet meghódította a világot, és számos adaptációban, filmekben és színpadon is évente tér vissza a közönség színe elé.

bridgerton-helyett-film-konyv

Elfújta a szél

Scarlett O’Hara, a déli ültetvényes lánya az amerikai polgárháború után próbálja egyengetni életét. A fiatal nő egy reménytelen szerelem után bosszúból köt házasságot, de hamarosan megözvegyül, mert férje áldozatul esik a háborúnak. Scarlett ezután plátói szerelmének feleségéhez költözik Atlantába, ahonnan menekülni kényszerülnek – ebben Rhett Butler kapitány lesz segítségükre. Az elbűvölő szépségű nőnek sikerül hazatérnie családi birtokára, életében azonban innentől kezdve csak ismétlődnek a tragédiák. Margaret Mitchell egyetlen regénye, korának klasszikus alkotása még napjainkban is töretlen sikernek örvend.

bridgerton-helyett-film-konyv

Olvass tovább!