Hogyan kell jól olvasni Virginia Woolf szerint?

2021. január 28.
Azon túl, hogy rengeteg közismert és népszerű regényt írt Virginia Woolf, köztük a Mrs. Dallowayt és A világítótorony címűt például, több esszét szentelt az élet különböző tapasztalásainak és a más írók által kiváltott érzéseinek. Ezek a tanulmányok nem kevésbé szórakoztatók, mint regényei, ráadásul az egyik ilyen írása arról értekezik, hogyan is kellene jól könyvet olvasnunk.

Azt is elmagyarázza Virgina Woolf, miért azt a címet adta tanulmányának, hogy Hogyan olvassunk könyvet?, és nem azt, hogy Így olvassunk könyvet. Röviden azért, mert nincs egyszerű válasz a kérdésre. „Az egyetlen jó tanács, amit egyik ember adhat a másiknak az olvasással kapcsolatban, hogy ne fogadjon meg semmilyen tanácsot. Kövesse a benyomásait, a saját érdekeit, és vonja le a saját következtetéseit” – adott tippet Virginia Woolf az olvasáshoz

virginia-woolf-olvasas-tanacs-tanulmany

Azért néhány ötletet adott az írónő, amelyeken érdemes elgondolkodni. Először is, Woolf úgy véli, hogy el kell engednünk (vagy legalábbis megpróbálni elengedni) minden elvárásunkat a könyvvel kapcsolatban, mielőtt kinyitjuk, és ne hagyjuk, hogy az elhamarkodott ítélkezés megszakítsa az olvasás élményét. Ehelyett inkább próbáljunk meg az író bőrébe bújni. „Ha fenntartásaink vannak, és elsősorban kritikusan nézzük a könyvet, elesünk attól, hogy az olvasottakat legteljesebb mértékben a magunkévá tegyük.”

Hogyan érhetjük el ezt az állapotot? Virginia Woolf azt javasolja, írjunk mi magunk is valamit, „így saját magunk kísérletezhetünk a szavak veszélyeivel és nehézségeivel”. Ha megtapasztaljuk, milyen nehéz egy egyszerű jelenetet vagy eseménysort szavakba önteni, „képesek leszünk jobban értékelni a nagyszerű írók mesteri fordulatait”.

Virginia Woolf ugyanakkor nem azt mondta, hogy ne fogalmazzunk meg kritikát egyáltalán az olvasott könyvvel kapcsolatban. Az írónő szerint is fontos része az olvasás élményének a véleményalkotás. Ám azt javasolta, hogy teljen el egy kis idő, miután az utolsó oldalt is befejeztük, hogy a gondolatok leülepedjenek a tudatalattinkban, mielőtt reflektálunk egy könyvre. „Sétáljunk, beszélgessünk, tépkedjük le a rózsa elszáradt szirmait vagy aludjunk” – írta Woolf. Majd ezután mint teljes egészet nézzük a könyvet, így leszünk képesek csak összehasonlítani más művekkel.

Valószínűleg, aki olvasott már bármit Virginia Woolf művei közül, nem lepődött meg azon, hogy az írónő nem foglal állást az olvasással kapcsolatban sem. Woolf sohasem hitt a merev szabályokban, sem az írás, sem az élet bármely más területén.

Forrás: Mental Floss Fotó: Wikimedia

Olvastad már?