Édesapja szabadulása ihlette St. Vincent új lemezét

2021. május 21.
Annie Clark, azaz St. Vincent eddigi szinte összes albumán új oldalát ismerhettük meg – ezek közül pedig a Daddy’s Home-hoz köthető karakterjegyek talán a legszemélyesebbek.

Az amerikai énekes-dalszerző sokáig titkolta, hogy édesapja börtönben van, ám amikor néhány évvel ezelőtt összejött Cara Delevigne szupermodellel, a bulvármédia őt sem kímélte. Ekkor derült ki, hogy édesapja St. Vincent szinte teljes karrierjét a rácsok mögül követte – beleértve első, 2014-es Grammy-győzelmét is, amelyet St. Vincent című albumával érdemelt ki. Ő volt egyébként a Grammy történetében a második női előadó, aki elvitte a legjobb alternatív albumnak járó díjat.

st-vincent-uj-lemez

Az igazi áttörést mégis 2017-es Masseduction című lemeze hozta meg számára: ekkor vált igazán elismertté az USA-ban és az Egyesült Királyságban is, a címadó dal pedig 2019-ben újabb Grammyt érdemelt.

st-vicent-ujlemez

Ugyanebben az évben szabadult az énekes-dalszerző édesapja, St. Vincent pedig ekkor kezdett el dolgozni a Daddy’s Home-on. Ezen az albumon ismét egy teljesen új oldalát mutatja meg: visszanyúlt a ’70-es évek hangzásához, azokhoz a zenékhez, amelyeket valószínűleg gyermekkorában hallgatott.

„A Daddy’s Home a homályos New York-i éjszakák történeteit meséli el. Amikor a tegnap este felvett magas sarkúddal a kezedben ülsz a hajnali metrón. Amikor a partisminked már három napja fent van az arcodon” – mondja St. Vincent az új dalokról. Ezek közül egyébként háromhoz már videóklip is készült: a Pay Your Way In Painhez, a The Melting Of The Sunhoz és a Downhoz.

Annie Clarkot nem csak dalszerzőként, producerként és szóló előadóként ismerhetjük: készített közös lemezt David Byrne-nel, a Nirvana Rock and Roll Hírességek Csarnokába beiktatásakor ő volt a zenekar tiszteletbeli gitárosa és énekese, és a 2019-es Grammy-díjátadón is duettet énekelt Dua Lipával.

st-vicent-ujlemez-daddys-home

Fotó: Zackery Michael

Olvass tovább!