Idén is támogassuk a magyar kultúrát!

2022. január 22.
A járvány a kulturális életnek sem kedvezett, a művészek mégis mindig igyekeztek kreatívan elhozni otthonunkba a színházat, koncerteket és kiállításokat. Most rajtunk a sor, támogassuk idén is a magyar kultúrát (nem csak) ezen a napon.

Jótett helyébe

Január 22-én a színházak sem feledkeznek meg arról, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban jelölte meg dátummal nemzeti Himnuszunkat. A 199 éves évfordulón a társulatok is meghálálják, ha jegyet váltunk előadásaikra: az Örkény Színház és a Vígszínház is 22%-os kedvezményt biztosít a mai napon megváltott jegyekre.

Kultúra magasfokon

A Magyar Állami Operaház több mint ötórás Dalmaratonnal készül az ünnepre. A koncerten mások mellett Liszt Ferenc, Bartók Béla, Egressy Béni, Kacsóh Pongrác, Goldmark Károly, Kodály Zoltán és Zerkovitz Béla művei is felcsendülnek majd az Eiffel Műhelyházban. A Dalmaratonnal párhuzamosan szintén az Eiffel Műhelyházban lép fel a magyar költők megzenésített verseit előadó Katáng zenekar, majd a Poézis együttes, akiknek tagjai között az Operaház művészeit is láthatjuk.

magyar-kultura-napja

Last minute élvezet

Ne üljünk otthon búsongva akkor sem, ha éppen keresztülhúzta valami vagy valaki a szombat esti tervünket, vagy egyszerűen csak nem tudtunk előre tervezni. Minden problémánkra megoldás a Ma este Színház! honlapja, ami féláron kínál last minute jegyeket az aznap esti előadásokra.

Múzeumi séta

Szokásához híven a Nemzeti Múzeum sem feledkezik meg január 22-ről. Épülettörténeti séta keretében ismerhetjük meg a múzeum titkait és izgalmas legendáit, majd egy exkluzív tárlatvezetés alkalmával lesz lehetőségünk betekinteni Magyarország és Horvátország közös múltjába. Ha pedig még mindig nem fáradt el a lábunk, akkor levezetésként a 19. század nagy történelmi alakjaival találkozhatunk, köztük a márciusi ifjakkal és Széchényi Ferenccel.

Ha online biztonságosabb

Maszk ide vagy oda, teljes joggal érezhetjük azt, hogy még nem jött el az ideje többedmagunkkal üldögélni egy zárt nézőtéren. Szerencsére, ez nem azt jelenti, hogy nem élvezhetjük az otthonunk steril biztonságából a magyar kultúra gyöngyszemeit. Például egész hétvégén ingyen elérhető a Filmión a Lúdas Matyi, a Vuk, a Pom Pom meséi és a Macskafogó, a Nemzeti Filmintézetnek köszönhetően.

A Müpa virtuális hangversenytermébe úgy is ellátogathatunk meghallgatni a Richard Strauss-maratont, hogy még a szobánk küszöbét sem kell átlépnünk – mindezt ráadásul teljesen ingyen. Úgy tűnik, hogy a komolyzene kedvelői lubickolhatnak az élvezetekben, ugyanis nemcsak a hangversenyterembe, hanem az Eiffel Műhelyházba is benézhetünk online, ahonnan az Operaház kis csúszással közvetíteni fogja a magyar kultúra napjára szánt Dalkoszorút. Azoknak, akik szeretik a kézzelfogható dolgokat, a társulat a Szamosi Elza és kora című lemezen gyűjtötte össze a 20. század egyik legnagyobb magyar operaénekesnőjének fennmaradt hanganyagait, pendriveon pedig a Sába királynője teljes előadását kaparinthatjuk meg.

Amennyiben nem csak hallgatnánk, hanem néznénk is a produkciót, akkor jó, ha tudjuk, hogy az online streamingszolgáltatók, mint a SzínházTV vagy az eSzínház nemcsak a korábbi járványhullámok alatt szórakoztatták aktívan a nagyérdeműt. Legyen szó podcastról, koncertről, színházról, felvételről vagy élő adásról, mindent a kanapéról élvezhetünk.

Fotó: Unsplash

Olvass tovább!