Kámán Albert új filmje a járvány alatti párkapcsolati elhidegülést dolgozza fel

2022. január 23.
Kámán Albert 24 díjat nyert a világ különböző pontjain Hazug című filmjével, köztük a legjobb kisfilm és legjobb rendezés kategóriájában is. Az alkotást a European Cinematography Awards 2019-ben a legjobb európai kisfilmnek választotta, Albert pedig megkapta a legjobb európai operatőrnek járó kitüntetést. Legújabb szerzői filmje, a Magány magánfinanszírozásból, önerőből készül, és a járvány alatti párkapcsolati küzdelmeket dolgozza fel.

Kámán Albert korábbi filmjéhez, a Hazughoz hasonlóan, ismét a párkapcsolati elhidegülést helyezi fókuszba, ezúttal viszont a Covid okozta izoláció témakörén keresztül vizsgálja azt. Célja a jelenleg is fennálló járványhelyzeten keresztül bemutatni a modern társadalmi problémákat, melyek még jobban felerősödtek a pandémia okozta fokozott elszigetelődés következtében.

„A fókusz a járványügyi helyzet egészségre, gazdaságra gyakorolt hatásán van, de nincs elég hangsúly azon, mi történik a négy fal között, hogyan küzd meg az egyén, a családok a magánéletben a megváltozott körülményekkel. A filmben szeretnénk szemléltetni a jelenkori társadalomra jellemző rossz problémakezelést, amely legtöbbször a kommunikáció hiányából adódik. Az emberek a hozzájuk közel álló személyekkel össze vannak zárva, mégsem beszélik meg a problémákat, hanem falakat húznak maguk köré, gondolataikba mélyednek. Élhetünk társaságban, mégis elszigetelve a másiktól. Magányosan” – nyilatkozta a rendező.

Az otthon rabságában

A pszichedelikus atmoszférájú, lélektani kisfilm főszereplője otthoni munkavégzésre kényszerül, így sokkal több ideje jut önmaga és környezete fürkészésére. Közvetlen szomszédjuk helyére egy ifjú pár költözik. Otthona rabságában a szomszédból átszűrődő beszélgetések hatására fokozatosan ráeszmél saját házasságának bizonytalanságára, és ennek következményeként egyre gyanúsabb jelekre lesz figyelmes felesége viselkedésével kapcsolatban. A film operatőre Pápai Dániel, akinek különleges látásmódja, már számos kisfilmnek teremtett egyedi képi világot, amik megannyi nemzetközi fesztivál elismerésével büszkélkedhetnek.

magany-banyai-kelemen

A forgatókönyv a színészek játékára építi történetét, amit az ígéretes casting is mutat. A főszerepben a tavalyi év egyik legnagyobb felfedezettje, a Katona József Színház egyik vezető színésze, az erdélyi származású Bányai Kelemen Barna, aki a nagysikerű Toxikoma című filmben már bizonyította kiemelkedő színészi kvalitásait.  “A külsődleges cselekményfordulatok helyett a főszereplő belső világát helyeztük fókuszba, az ő szemén keresztül követjük végig a teljes történetet. A Covid miatt a legtöbb embernek valamilyen formában szembesülnie kellett az elmúlt időszakban a filmben felmerülő problémákkal – mint a bezártság okozta frusztráció, vagy a szociális és fizikai kontaktus hiánya –, így könnyen azonosulni tudnak a karakterrel. Csak a néző van beavatva, min is megy keresztül a főhős. Ez adja a drámaiságát” – mondta a filmről Bányai Kelemen Barna.

magany-banyai-kelemen

A feleség szerepében Bánfalvi Esztert láthatjuk, akivel tökéletes párost alkotnak, hiszen a való életben is jegyben járnak. A művésznőt jelenleg a nagy sikernek örvendő Nem baj, majd megértem című darab főszereplőjeként is megcsodálhatjuk a Jurányiban. A filmben feltűnik az Orlai Produkció színésze, Pataki Ferenc, és az Apatigrisből és Egynyári kalandból már ismert Schmidt Sára. Ahogyan Kámán Albert korábbi filmjében, itt is feltűnik egy rövid cameoszerep erejéig a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Lukáts Andor.

A cselekmény vérbeli kamaradráma lévén egyetlen helyszínen játszódik, de Kámán Albert – aki nem csak rendezőként, de operatőrként egyaránt dolgozik a filmgyártásban – különösen nagy hangsúlyt fektet a vizuális megjelenésekre. A film művészeti vezetőjével, a Young Art Galéria képzőművészével, Nagy Nikolett Colettel szorosan együttműködve, több hónapos előkészületekkel álmodták meg a film egyedi látványvilágát, melyben segítségükre volt Fügedi Balázs a Magyar Állami Operaház egyik kiemelkedő díszlettervezője. „A képzőművészeti alkotások fontos motívumrendszer szerint épülnek fel, amit a főhős lelkivilágának torzulása és a folyamatos frusztrációk hoznak előtérbe “ – meséli Nagy Nikolett Colette.

Az alkotók

A film helyszínéül szolgáló lakást a többszörösen elismert festőművész Weiler Péter tervezte, aki képzőművészként nemcsak képeket, hanem belsőépítészeti tereket, lakásokat is tervez és épít. Ezenfelül még olyan ismert képzőművészek is csatlakoztak műalkotásaikkal a független produkcióhoz, mint Szőke Gábor Miklós, Murakami Patrick, Téglás István vagy Labrosse Dániel. A készítők eltérő stílusú, mégis a film látványvilágához illeszkedő alkotókat kértek fel, hogy mutassák be saját látásmódjukon keresztül, mit jelent számukra a magány.

A stáb jelentős része a Metropolitan Egyetem hallgatóiból tevődött össze: Nagy Nikolett Colette art direktor, Wasilewski Laura jelmeztervező, kellékes, Baturay Ertas segédoperatőr, és még számos különböző szakról csatlakoztak hallgatók a projekthez szakmai elhivatottságból.

A hazai premiert követően, rendhagyó módon egy művészeti kiállítás keretein belül is megcsodálhatjuk a filmben megjelenő művészeti alkotásokat limitált vetítésekkel egybekötve. Bár a forgatás az év végeztével befejeződött, az utómunkálatok folytatódnak, így a hazai bemutatóra viszont várni kell a nemzetközi fesztiválokon való bemutatókig.

Olvass tovább!