A személyiségtípusodtól is függ, hogyan reagálsz a járványhelyzetre

2021. május 06.
Hogy érezted magad a hosszan tartó korlátozások és lezárások miatt? Emelkedett a stressz-szinted, vagy nyugodtabban teltek a napjaid? Egy új kutatás szerint mindez összefüggésben áll azzal, hogy introvertált vagy extrovertált-e a személyiségtípusod.

Ha ahhoz vagyunk hozzászokva, hogy rendszeresen eljárunk bulizni és élénk társasági életet folytatunk, ebből nyerve energiát, mondhatjuk, hogy extrovertáltak vagyunk. Az introvertáltakat ezzel szemben az egyedül töltött idő villanyozza fel.

Én személy szerint az introvertáltak táborát erősítem, és bár a járvány elején engem is eltöltött a reménytelenség és zavartság érzése, jobban tudtam alkalmazkodni, mint extrovertált ismerőseim. Amikor egy nagyobb társasággal együtt töltött idő után úgy érzed, leszívták az energiádat, és alig várod, hogy hazaérj az otthoni kuckódba, nem nehéz hozzászokni, ha hirtelen ez kötelezővé válik. Sokkal kevesebb inger ér a saját közegünkben, kevés a kiszámíthatatlanság, amit mások társasága okozhat. Persze nem kellett hozzá sok idő, hogy én is érezzem a barátaim és szeretteim hiányát. Általánosságban viszont elmondhatom, hogy az online térre átszokás könnyebben ment, mint gondoltam volna.

koronavirus-szemelyisegtipus-extrovertalt-introvertalt-covid-19-kutatas

Megszokni a megszokhatatlant?

A pandémia mindenki életét megváltoztatta: ha sok időt töltöttünk a lakásban vagy egyedül, ez megsokszorozódott, ha pedig korábban alig voltunk otthon, most a négy fal közé szorult az életünk. Egy új kutatás szerint – talán nem meglepő, hogy – az introvertáltaknak sikerült sokkal jobban igazodniuk a helyzethez.

A tanulmány egyébként egyetemi hallgatók Covid-járványhoz alkalmazkodását kutatta. Az amerikai egyetem félévének elején egy személyiségtesztet töltöttek ki, utána pedig egy alkalmazáson keresztül minden nap lejegyezték a pillanatnyi hangulatukat, stressz-szintjüket és elfoglaltságaikat. A járvány alatt sokakhoz hasonlóan általánosan rosszabbodott a hangulatuk.

Ezt már láttad?

Embertől függ

Az eredmények azonban azt is kimutatták, hogy a pandémia negatív hatásának súlyossága a diákok személyiségjegyein is múlt. A kutatás szerint: „A járvány előrehaladtával a kifejezetten extrovertált személyiségű emberek hangulata romlott, míg a kevésbé extrovertáltaknál mérsékelt javulást mutatott. Ez alátámasztja azt az állítást, miszerint a személyiségjegyek összefüggésben állnak a mentális egészséggel, és részt vesznek abban, hogy valaki mennyire képes megállni a helyét megterhelő élethelyzetekben.”

Sajnos az introvertáltak számára sem volt teljesen pozitív az utóbbi időszak: a stressz-szintjük emelkedést mutatott, míg az extrovertáltaké valamennyire csökkent. „Úgy gondoljuk, az extrovertált emberek a hektikus egyetemi élet kihívásait jól kifizetődőnek érezhetik. Amint ezt a közeget elhagyták, kevesebb stressz érte őket, de a hangulatuk romlott az unalom és egyedüllét miatt. Fontos megjegyezni, hogy az extrovertált személyiségűek az introvertált emberekénél még mindig jobb hangulatot mutattak.”

Egy szó, mint száz: a pandémia alatt az introvertáltak boldogabbak voltak, de stresszesebbek is. Azonban hiába javult a hangulatuk, az extrovertáltak általánosságban magasabb hangulatszintjét még így sem érték el. Amint vége a mostani helyzetnek, a hozzám hasonló introvertáltaknak mindenképp jót fog tenni a régen elhanyagolt társasági élet.

Szerző: Pantócsik Adrienn, a Central Médiaakadémia hallgatója Fotó: Getty Images Forrás: Vice

Olvastad már?