Leonardo DiCaprióról védett fát neveztek el

2022. január 14.
Az esőerdő kutatói is értékelték Leonardo DiCaprio természetvédelemért tett erőfeszítéseit: elneveztek egy védett fát a színészről.

Az Egyesült Királyság Királyi Botanikuskertjének kutatói fedezték fel a buja növényzetéről híres kameruni esőerdőben azt a fát, amit Leonardo DiCaprio után Uvariosis dicaprio névre kereszteltek. A tudósok ezzel az Oscar-díjas színész környezetvédelemért és az esőerdők megmentéséért tett erőfeszítései előtt akartak tisztelegni. „Nagyon fontos volt az a munka, amit az Ebo-erdő fakivágásainak megállításáért végzett” – mondta Martin Cheek botanikus.

leonardo-dicaprio-fa

Az Ebo-erdő az egyik legnagyobb esőerdő Közép-Afrikában, nagy területeket pusztítottak el a fakivágásokkal már eddig is belőle, ami hozzájárul az üvegházhatású gázok még nagyobb arányú levegőbe kerüléséhez.

A 47 éves Leonardo DiCaprio 2020-ban kezdett kampányolni az erdő védelmében, és azért, hogy megmentsék a banen törzshöz tartozó emberek és a változatos állat- és növényvilág otthonát. A színész egészen a kameruni kormányig elment, hogy hathatós fellépést csikarjon ki a favágás leállítására. DiCaprio erőfeszítései célba értek, nemcsak leállították a fakitermelést, de az erdőt nemzeti parkká nyilvánították. 

leonardo-dicaprio-fa

A DiCaprio-fa egy kicsi, trópusi örökzöld sárga virágokkal, melyek a törzshajtáson nőnek. Ez az első olyan növény, melyet a Kew kutatói hivatalosan elneveztek idén. Az ylang-ylanggal rokon növény a fokozottan veszélyeztetett növények közé tartozik.

Azért fontos, hogy egy növény hivatalos elnevezést kapjon, mert csak ezután sorolhatják be a veszélyeztetett kategóriába és kaphat hivatalos védelmet. 2021-ben több mint 200 növényt és gombát neveztek el a tudósok világszerte. Az új növények közül sok azóta már kihalt vagy a kihalás szélére sodródott a klímaváltozás miatt. „Még sok millió olyan növény- és gombafaj lehet, amit nem ismerünk – mondták a kutatók. – És sokkal gyorsabban halnak ki, mint azt el tudjuk képzelni, az ember romboló tevékenysége miatt.”

Forrás: New York Post Fotó: Getty Images

Olvass tovább!