4 sorozat, ha imádod az izgalmas nyomozásokat

2022. június 10.
Furcsának tartod, hogy éppen a bűnügyi filmek és szériák kapcsolnak ki a legjobban egy fárasztó munkanap után? Ne ess kétségbe, ugyanis a szakemberek szerint jó okunk van arra, hogy miért rajongunk annyira ezért a műfajért.

Ma már szinte nem telik el egyetlen hét (vagy inkább nap) sem anélkül, hogy ne jelenne meg egy új könyv, film, sorozat – vagy éppen podcast, ami bűntények, nyomozások köré épülne. Véres részletek ide vagy oda, úgy tűnik, képtelenek vagyunk megunni a műfajt, sőt, gyakran éppen ezek az alkotások vezetik a sikerlistákat. Nos, a pszichológusok szerint nincs ok aggodalomra, valójában (természetesen csak egy bizonyos fokig) teljesen érthető és igazából logikus is, hogy miért vagyunk a nyomozások, a krimik megszállottjai. Gondolj csak bele: anélkül kaphatjuk meg tőlük az áhított adrenalinlöketet, hogy valódi veszélybe kerülnénk. Ráadásul a történetek végén (általában) feloldozást is nyerhetünk, hiszen a rejtély, a bűnügy megoldódik, ami a katarzis érzéséhez vezethet. Egyszóval, ha éppen egy kis biztonságos borzongásra vágysz, érdemes szétnézned a listánkon!

Az utolsó lépcsőfok (The Staircase)

Az utolsó lépcsőfok forgatókönyve például egyáltalán nem csak a képzelet szüleménye, hiszen Michael Peterson amerikai író életét dolgozza fel, aki 2001 decemberében segélyhívást intézett az otthonából, mert az alkohol és nyugtatószerek hatása alatt álló felesége leesett a lépcsőről. A férfi vallomását azonban gyanúsnak találták, és később gyilkosság vádjával bíróság elé kellett állnia. Amennyiben még nem ismerted a történetet, úgy nem áruljuk el neked előre az ítéletet, azt viszont elmondhatjuk, hogy Colin Firth pályafutása egyik legjobb alakítását hozza Michael Petersonként. A hétrészes minisorozat mellékszerepeiben pedig olyan sztárokkal találkozhatsz, mint Toni Collette, Patrick Schwarzenegger, Sophie Turner vagy Juliette Binoche.

Hol találod? Az HBO Max műsorán.

Enyhülés (The Thaw / Odwilz)

A lengyelországi Szczecin városában játszódó széria úgyszintén egy rejtélyes halálesettel kezdődik, ugyanis egy napon egy fiatal női holttest bukkan fel az olvadó jég alatt. Katarzyna Zawieja (Katarzyna Wajda) nyomozó beleveti magát az ügybe, és hamarosan rá kell jönnie, hogy az áldozat nem sokkal a halála előtt életet adott egy gyermeknek. Így tehát már nemcsak azt kell kiderítenie, ki és miért ölte meg a nőt, hanem azt is, hogy hová tűnt az újszülött babája. Ráadásul még azzal is szembesülnie kell, hogy a tragikusan elhunyt anyukát talán még az őt gyászoló szerettei sem ismerték igazán…

Hol találod? Az HBO Max műsorán.

 

Hajsza (The Fall)

Ha esetleg elkönyvelted volna Jamie Dornant amiatt, hogy elvállalta A szürke ötven árnyalata-filmek főszerepét, akkor ideje megnézned a három évadot megélt Hajsza című sorozatot, mert utána garantáltan örökre elfelejted, hogy egyszer ő alakította Christian Greyt. A széria azért is elképesztően izgalmas, mert a bűnös személye ezúttal az első pillanattól fogva nyilvánvaló, a hangsúly inkább azon van, hogyan éli a mindennapjait a belfasti Paul Spector (Jamie Dornan) két gyilkosság között. Végignézhetjük, miként választja ki az áldozatait. Persze még az ő számításaiba is eshet hiba, így fordulhat elő, hogy Stella Gibson főfelügyelő (Gillian Anderson) egyre közelebb kerül hozzá… Jamie Dornan egyébként nem titkolja, annyira komolyan vette a felkészülést a forgatásra, hogy idegen nőket kezdett el követni az utcán, és a sorozat elkészítése végül alaposan megviselte őt lelkileg.

Hol találod? A Netflix műsorán.

Clark (Clark)

A Netflix egyik legellentmondásosabb filmje, a 365 nap kapcsán számtalanszor hallhattunk a Stockholm-szindrómáról az utóbbi időben, éppen ezért furcsa egybeesés, hogy éppen erre a streamingszolgáltatóra került fel az a sorozat, ami a kifejezés (egyik) névadó férfijáról szól. A valós eseményeken alapuló történet Clark Olofssonról (Bill Skarsgård), a Norrmalmstorg-rablás egyik elkövetőjéről szól, aki elérte, hogy – a személyes varázsának hála – a foglyul ejtett túszai ne a rendőrség, hanem az ő oldalára álljanak. Mondhatni elérte, hogy „beleszeressenek”. Döbbenetes, igaz? Pedig tényleg IGAZ.

Hol találod? A Netflix műsorán.

Fotó: Eric Broms/Netflix

Ajánlhatunk még pár sorozatot?