Múzeum, ami segít a színtévesztőknek eredetiben látni a világot

2022. július 02.
A Chau Chak Wing Múzeum Ausztráliában elsőként teszi lehetővé a színvakok és színtévesztők számára, hogy eredeti pompájukban láthassák egy kiállítás alkotásait. Egy érintett felpróbálta a speciális szemüveget, és megosztotta, milyen színesben látni a világot.

A színtévesztők számtalanszor kerülnek a nem színtévesztők számára elképzelhetetlen helyzetbe. A 24 éves Mason Suljic számára például gyakran leolvashatatlanok a grafikonok, a térképek és diagramok. A helyesírási hibákra figyelmeztető vonalat is teljesen másképp látja, és az öltözködés sem egyszerű: a ruhák kiválasztása szerencsejáték számára. Suljic egész pontosan úgynevezett vörös-zöld színtévesztéssel született, ami miatt bizonyos árnyalatok között nehezebben, vagy egyáltalán nem képes különbséget tenni, és ami csökkenti a számára látható színek számát. 

szinvak-muzeum-szemuveg

A Sydney Egyetem Chau Chak Wing Múzeuma egy speciális látásjavító szemüveggel lehetőséget biztosít arra, hogy a Suljichoz hasonló emberek teljesebb és a normálishoz közelebb álló színskálában lássanak. Így ami korábban tompa szürke volt, azt élénk rózsaszínben látják – ahogyan az emberek többsége. Emellett élesebbé válnak korábban homályos részletek is. „A víz és a nyaklánc teljesen másnak tűnik a szemüvegen keresztül. Előbbi sokkal élénkebb és hidegebb, a fák körvonala pedig élesebben kivehető. A szemüveg nélkül minden összeolvad” – mesélt meglepő tapasztalatairól Suljic, miközben a múzeum egyik alkotását, Nicholas Chevalier 1881-es South Sea Beauty című festményét nézte. 

Annak, aki a normál színtartomány töredékét látja, ez az innováció nagyszerű és új élményt kínál. A szemüveg viselése eleinte furcsa érzés a színtévesztőknek, hiszen számukra a saját látásmódjuk a megszokott. Ahogyan Suljic fogalmaz a színekben és kontúrokban gazdag (azaz többség által látott) világról: „Furcsa érzés. Könnyű hozzászokni és ragaszkodni ahhoz, amit már ismerünk.” Hozzáteszi, bár számára is zöld a fű, nem biztos benne, hogy az-e a helyes vagy „normális változat”, ahogyan ő látja.

A Chau Chak Wing az első olyan múzeum Ausztráliában, amely színjavító szemüveget fejleszt az olyan vendégeknek, mint Suljic, sőt, ingyenesen biztosítja a színvak és színtévesztő látogatóknak. A múzeum kurátora, Jane Thogersen szerint ezeknek a szemüvegeknek „különösen a kulturális és művészeti intézményekben az akadálymentesítés kulcsfontosságú eszközeinek kell(ene) lenniük.” 

szinvak-muzeum-szemuveg

Az Enchroma szemüvegével egyelőre két bökkenő van, az egyik, hogy a vörös-zöld színtévesztéssel küzdők esetében ugyan hatásos, de egyáltalán nem működik a sokkal ritkábban előforduló kék-sárga színvakság vagy a még ritkább teljes színvakság esetében. A másik akadály az ár lehet: a szemüveg kereskedelmi ára nagyjából 299 és 512 dollár között mozog, ráadásul beltérre és kültérre más-más fajtára van szükség. 

Suljic elmondása szerint a neten terjedő videók, amelyek érzelmi töltettel átitatva mutatják be, amint a színvakok felvesznek egy szemüvegeket, és utána a teljes színskálában látják a világot, majd örömkönnyekben törnek ki, nem túl reálisak. A szemüveg viselése közben látott világot így írja le: „Drasztikus a különbség, hatalmas változás és sokkal jobban néznek ki így a színek. De nem olyan érzés, mint a neten terjedő videók, amikben az emberek először látnak valamit, és az erős érzelmi hatástól sírni kezdenek.”

Szerző: Németh Míra gyakornok Forrás: The Guardian Fotó: Enchorma, Sydney-i Egyetem

Olvass tovább!