Divattól a teljesítményfokozásig: 5 izgalmas tény a pirosról

2021. szeptember 24.
Egyszer az absztrakt festészet nagy alakja, Josef Albers azt mondta: „Ha kimondod azt a szót piros, a szín nevét, és ötven ember hallja, valószínűleg ötvenféle piros jut az eszükbe.” Ám a piros szín történelme ennél sokkal összetettebb, és az alábbi öt meglepő dolgot kevesen hallották róla.

Christian Louboutin tűsarkúinak talpa, a híres londoni telefonfülkék, dinamizmus, erő – ez mind a piroshoz kapcsolódik a kultúránkban. Mindenkinek mást jelent, és más árnyalat jut az eszébe arról, hogy piros. De vannak olyan meglepő tények, melyeket kevesen tudnak a világ egyik kedvenc színéről.

1. A piros az egyik legrégebbi, még mindig használt színe

A vörös okkert már az ősemberek is használták a barlangrajzok elkészítéséhez, és még ma is alkalmazzuk. A szín pigmentjét agyagból készítik, ami azután válik vörössé, miután reakcióba lép a hematit (vörösvasérc) nevű ásvánnyal. Mintegy 73 ezer évvel ezelőtt a Dél-Afrikában élt őseink festettek először a vörös okkerrel egy sziklafalra. Ez a ma ismert legrégebbi műalkotás. A spanyolországi Altamira-barlangban a neandervölgyi ősember alkotott vörös okkerrel körülbelül 65 ezer évvel ezelőtt. 33 ezer éve pedig a paleolit kori Walesben egy ember csontvázát festették ki a színnel a temetési szertartásához. 

5-teny-piros-szin

A sötét vörös árnyalatot szinópiának nevezik az ókori görög Sinope után, ahol az alapanyagul szolgáló ásványt bányászták. A szinópia értékes és drága színpigment volt, egyet jelentett az erővel és győzelemmel az antik korban. Az egyiptomi nők szinópiával sminkelték magukat. Majd a reneszánsz alatt Leonardo da Vinci, később Rembrandt van Rijn és még számos más művész használta a festéket mesterművei megalkotásához.

2. A piros ételfestékhez bogarakat használnak

Gondolkodtunk már azon, honnan származik a természetes piros ételszínezék? A bíbortetű nevű apró rovarok adják az alapját az ételeknél használt piros színezőanyagnak. Ez a természetes ételszínezék egy sor élelmiszerben megtalálható, melyen azt jelzik, csak természetes színezőanyagot tartalmaz: süteményekben, joghurtban, gyümölcslében, sminktermékekben például. A bíbortetűt a tenyésztők a természetes élőhelyéül szolgáló levelekről gyűjtik össze, majd összetörik őket, hogy színezőként használhassák. Körülbelül 70 ezer rovarra van szükség fél kilogramm festékhez. 

Mivel rovarokból készül, ez a festékanyag nem vegán, és bizonyos vallások szintén elutasítják fogyasztását. Bár fogyasztása teljesen biztonságos, mégis egyre több gyártó keres más alternatívát, mert az emberek egyre inkább tudatában vannak a festék eredetének, és egyre kevésbé fogyasztják szívesen.

3. A bikák nem látják a vörös színt

A bikaviadalokkal kapcsolatban közkeletű tévedés, hogy attól vadulnak meg az állatok, hogy a vörös posztót lengetik a szemük előtt. A bikák nem lesznek idegesebbek a vöröstől, mint bármely más színtől lennének, ugyanis nem részben színvakok. Csupán négy szín érzékeléséhez rendelkeznek megfelelő receptorokkal, ezek pedig a zöld, kék, lila és sárga. A tudósok szerint a bika inkább a posztó mozgásától válik idegessé. Akkor miért viselnek vörös köpenyt a torreádorok? Ennek praktikus okai vannak: ezen nem látszanak a vérfoltok.

4. A piros ruha vonzóbbá tesz

Biztos sikert akarunk elérni a randin? Viseljünk vöröset. Egy kisebb, 27 fő részvételével végzett kutatásban azt találták, hogy a férfiakban erősebb reakciókat váltott ki, ha ugyanannak a nőnek a fotóját vörös keretben látták, nem fehérben. A Rochester Egyetem kutatói ezt vörös hatásnak nevezték, és annak tulajdonítják, hogy a piros szín a kultúránkban a szexualitáshoz, valláshoz és a Valentin-naphoz kapcsolódik. Egy másik vizsgálat azt is bebizonyította, hogy a piros a nők számára is vonzóbb: amikor nőknek mutatták férfiak képét pirossal és fehérrel keretezve, egyértelműen a piros változatot találták vonzóbbnak. 

Bár a társadalmi-kulturális tényezők kétségtelenül szerepet játszanak az eredményekben, a tudósok szerint biológiai okok is húzódnak a háttérben, melyek nem kizárólag az embernél vannak jelen. A kutatók szerint más főemlősök is vonzódnak a piros színhez. A piros-fehér keretes képekkel végzett kísérlet rhesus majmokkal is hasonló eredményt hozott.

5. Ha pirosat látunk, erősebbek és gyorsabbak leszünk

A piros szín kétségtelenül hatással van az agyra. Egy 2011-ben végzett kísérlet eredményei szerint az ember önkéntelenül reagál a piros színre. Ha meglátja, gyorsabb és erősebb lesz tőle, mint más színektől. Ennek az állhat a hátterében, hogy a piros gyakran a veszélyt jelenti, és mély evolúciós gyökerei vannak. Egy másik tanulmány szerint az emberszabású főemlősöknél a piros általában azt jelenti, támadás történik. Jó tudni tehát, ha valamilyen versenyre készülünk, viseljünk pirosat. Ez megadhatja a szükséges pluszt.

Forrás: Mental Floss Fotó: Unsplash

Olvass tovább!