Súlyos titkot vitt magával a sírba Lily Safra, a világ egyik leggazdagabb nője

2022. július 28.
Nem véletlenül érdemelte ki a Gilded Lady, azaz az Aranyhölgy becenevet: négyszer is oltár elé állt, és mindig olyan férfit választott, akinek jócskán volt mit a tejbe aprítania.

Elképesztően nagy vagyonra tett szert a 87 éves korában elhunyt Lily Safra, aki hiába ment négyszer férjhez és élt mozgalmas társasági életet, mégis sokszor vett rajta erőt a magány. Emlékei mellett egy sokakat foglalkoztató titkot is magával vitt a sírba: vajon hogyan veszíthette életét lakástűzben a legutóbbi és egyben legtehetősebb férje Svájcban, 23 évvel ezelőtt?

Lily Safra (fekete ruhában)

Lily Safra (fekete ruhában)

Edmond Safra, a világ egyik legsikeresebb bankára füstmérgezésben halt meg, pedig lett volna ideje arra, hogy a lángok elől egy biztonságosnak vélt pánikszobába meneküljön 1999. december 3-án.  Felesége, Lily Safra – aki a gyerekkorát magányosan töltő Károly herceggel is közeli barátságban állt – örökölhette meg a férfi jelentős vagyonát, így csatlakozhatott a leggazdagabb nők köréhez, a több mint 3 billió (!) angol fontos bankszámlájával.

Véletlen vagy sem?

A nyomozás eredménye szerint a tűz nem véletlen baleset miatt alakult ki: egy katona, akinek az volt a feladata, hogy gondját viselje Edmond Safrának, felgyújtott egy papírral teli szemetest, úgy beállítva az eseményeket, hogy idegenek hatoltak az otthonukba. Abban reménykedett, hogy miután eloltja a tüzet, mindenki azt hiszi majd, hogy ő hárította el a vészhelyzetet és „hőstettéért” busás jutalmat kap a családtól, az irányítás azonban kicsúszott a kezéből.

Edmond halálával kapcsolatban azonban nem az előbbi teória az egyetlen. A nyomozással ellentétben sokan úgy gondolták, hogy az orosz maffia, a kolumbiai drogbárók, vagy akár a férfi japán üzlettársai is lehettek a háttérben, mivel nem voltak maximálisan elégedettek az együttműködéseikkel,  Ám az alvilági figurákon kívül az üzletember felesége, Lily is figyelem középpontjába került, és többek szerint ő tehető felelőssé a férje haláláért. Az asszony ugyanis éppen néhány héttel a tragikus esemény előtt költöztette át az őket védő biztonsági szakembereket egy másik, franciaországi birtokukra, és a biztonsági kamerák által rögzített felvételek is köddé váltak. Az a hír is szárnyra kapott, hogy Lily férjei közül nem Edmond volt az egyetlen, aki megmagyarázhatatlan hirtelenséggel veszítette életét…

Lily Safra

A második férj is?

A nő második férje, Freddy Monteverde 1969-ben (állítólag) saját kezével vetett véget az életének, amiben az a különös, hogy a vizsgálatok szerint kétszer is sikerült szíven lőnie saját magát, ám csak egy töltényre bukkantak a nyomozók, a másiknak nyoma veszett. A nyomozás közben egyéb különlegességek is történtek, eltűnt például a halálesetet okozó fegyver és a korábban megtalált golyó is.

Visszatérve Edmond Safra 1999-es halálához idővel az is kiderült, hogy a dúsgazdag férfi, egy hirtelen ötlettől (vagy Lily ráhatására?) megváltoztatta a végrendeletét: testvéreit teljesen kizárta belőle és mindent a feleségére hagyott. A csalódott rokonok a genfi bírósághoz fordultak, azzal vádolták az asszonyt, hogy szánt szándékkal akadályozta meg, hogy fejenként 14 millió angol fontot örökölhessenek. A vádat bizonyítékok híján elejtették, ráadásul Lily ügyvédje szerint a nőnek semmilyen indítéka nem volt arra, hogy kioltsa férje életét vagy bárkit is felbéreljen ezért.

Lily Safra idén július 9-én hunyt el Genfben.

Forrás: Via Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?