Feleségek, szeretők és anyák egy színpadon

2022. október 29.
Két színésző, Levko Esztella és Száger Zsuzsanna különleges előadást álmodtak a színpadra, amelynek történetei a nőket gyakran megbélyegző nemi sztereotípiák jelenlétére reagál.

A férjem című, magyar–macedón összművészeti projekt megálmodói, Levko Esztella és Száger Zsuzsanna első közös nemzetközi projektjüket a színház és a képzőművészet fúziójával hozták létre. A projekt keretein belül többek között az alkotók egy egyedülálló színházi ősbemutatót valósítanak meg. A színházi előadás alapja a többszörösen díjnyertes, észak-macedón írónő, Rumena Buzsarovszka azonos című novelláskötete. Buzsarovszka egy friss, karcos, balkáni női hang. Történetei tűpontosan reflektálnak a régió változóban lévő posztkommunista, patriarchális valóságára, amelynek jellemzője a nőket gyakran megbélyegző nemi sztereotípiák jelenléte. Írásai egész Európában ismertek, Magyarországon először készül a novelláskötetéből színpadi adaptáció Pass Andrea rendezésében. A kétszereplős előadás látványvilágát a Godot Katalizátor díjas Fajgerné Dudás Andrea képzőművész tervezi.

a-ferjem-magyar-macedon-osszmuveszeti-projekt-storytelling

Pass Andrea

„Egyenjogúság – meséli – mondta Pass Andrea rendező. – Sokat beszélünk, sokat hallunk erről a fogalomról, kampányok épülnek rá, cégek tűzik logójukra szlogenként a felvilágosult, modern párkapcsolat feltételeként, de vajon tisztában vagyunk azzal, mit is jelent egyenrangú partnerként létezni egy párkapcsolatban? És vajon tényleg erre vágyunk? Hiszen még mindig nagyon kevesen mondhatják el magukról, hogy igazi partneri viszonyban élik az életüket a társukkal.”

„A patriarchátus mindenütt ugyanaz, csak annyi a különbség, hogy mindenhol megvan a maga sajátos idiómája és sajátossága.” Rumena Buzsarovszka

Az ősbemutatón feleségek, szeretők, anyák, özvegyek tárják elénk saját sorsukat, hol tragikusan, hol pedig fanyar humorral. Történeteiken keresztül ezek a nők képesek lényegi valójában megmutatni önmagukat, a környezetüket, félelmeiket, titkaikat, vágyaikat, valamint azokat a társadalmi normákat, amelyek meghatározzák az életüket. Az anyag izgalmas és egyedi aspektusa, hogy a bemutatott nők nem szentek és nem hibátlanok. Éppen ellenkezőleg! Bizonytalanok, szemtelenek, kegyetlenek, házasságtörők, kicsinyesek; gyakran saját történeteik gazemberei. Ezek a nők (akárcsak férjeik) a megkövesedett társadalmi mechanizmusok áldozatai.

a-ferjem-magyar-macedon-osszmuveszeti-projekt-storytelling

Levko Esztella

A művészeti program részeként, A férjem színházi előadás köré storytelling estek szerveződnek. A storytelling egy innovatív, hazánkban még meglehetősen ismeretlen műfaj, amellyel az alkotók szeretnék megismertetni a magyar közönséget. A kezdeményezést maga az írónő inspirálta, aki maga is rendszeresen szervez ilyen eseményeket. A storytelling est során egy-egy, az előadásban (is) megjelenő társadalmilag kurrens témát tárunk fel mélységeiben, személyes szemszögből megközelítve meghívott női vendégekkel, valamint a közönség bevonásával. A Storytelling, a performansz eszközeit és esztétikáját használja fel.

A projektet létrehozó két színésznő célja, hogy felhívják a figyelmet a régiónkra jellemző nemi egyenlőtlenségekre, hogy érzékenyítsék a témában a nőket és férfiakat egyaránt. Mindkettejük szakmai pályafutását áthatja a nemzetközi szemlélet, éveken át külföldön éltek és dolgoztak többek között Cannes-ban, Kiotóban és Moszkvában, Teheránban, emellett Londonban és New Yorkban tanulták a színészmesterséget. Budapesten egy angol nyelvű nemzetközi társulattal való közös munka során ismerkedtek meg. Egyedülálló együttműködésük célja, hogy olyan társadalmilag kurrens témákkal foglalkozzanak, amelyek nemzetközi szinten is rezonálnak, erősítve a nemzetközi művészeti együttműködéseket.

a-ferjem-magyar-macedon-osszmuveszeti-projekt-storytelling

Száger Zsuzsanna

Az előadás, amely november 5-én debütál, a Trafóval együttműködésben jön létre, az eseménynek a II. kerületi KÉPEZŐ Galéria ad otthont. A projektet előadja Levko Esztella és Száger Zsuzsanna.

A storytelling est premierje a KÉPEZŐ galériában lesz november 10-én, melynek moderátorai Levko Esztella és Száger Zsuzsanna lesznek, az eseményt pedig Fajgerné Dudás Andrea képzőművész performansza indítja.

Fotó: Kleb Attila, Dömölky Dániel

Olvass tovább!