6 környezetvédelemről szóló film, amit mindenképp nézz meg a Föld napján

2024. április 22.
Április 22. a Föld napja. Mindegy, hogy még többet szeretnénk tenni a bolygónkért vagy csak új tudást szívnánk magunkba: mindenképpen érdemes megnézni ezeket a környezetvédelemről szóló filmeket.
6 környezetvédelemről szóló film, amit mindenképp nézz meg a Föld napján
  • Április 22. a Föld napja.
  • A Föld napján nézzünk olyan filmeket, amik a környezetvédelemre, a bolygó egészségére fókuszálnak.
  • Összegyűjtöttünk hat filmet, amit mindenképpen érdemes megnézni a Föld napján.

A Föld az a hely, amit mindannyian az otthonunknak nevezünk – nem számít, hol élünk, milyen nyelven beszélünk vagy miben hiszünk, ez a bolygó összeköt bennünket. Igazság szerint minden nap minden percében vigyáznunk és gondolnunk kéne rá, nem csak április 22-én. De ha már úgy alakult, hogy ez a nap világszerte róla szól, akkor legalább ma tegyünk meg mindent azért, hogy még sokáig egészséges legyen.

A Föld napján gondoljuk át, hogy mi az, amivel még többet tehetnénk a bolygóért. Szedhetünk például szemetet, ültethetünk fákat, csökkenthetjük a hulladékot, adományozhatunk egy környezetvédelmi szervezetnek, de akár megnézhetünk egy-két inspiráló vagy éppen elrettentő filmet is, ami a bolygó egészségére fókuszál. Ünnepeljük mozizós, bekuckózós estével a Föld napját!

Filmek a Föld napjára:

1. Az elefántok titkai (2023)

Az elefántok olyanok, mint mi! Vagy legalábbis nagyon hasonlóak, mint ahogy azt a National Geographic dokumentumfilmjéből is megtudhatjuk, Natalie Portman narrálása által. És mivel az Avatar és a Titanic rendezője, James Cameron Az elefántok titkainak executive producere, nem csalódhatunk a minőségben: természetesen csodálatos kameratechnológiával mutatják be nekünk a legújabb felfedezéseket ezekről az intelligens élőlényekről Afrikától Ázsiáig.

2. WALL-E (2008)

A Pixar népszerű animációs filmje egy szívhez szóló sci-fiben mesél gyerekeknek és felnőtteknek a magányról, a szerelemről és a környezetvédelem fontosságáról, méghozzá egy  hulladékgyűjtő robot szemszögéből. A film egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld már oly mértékben szennyezetté és lakhatatlanná vált a túlfogyasztás, illetve az éghajlatváltozás miatt, hogy az emberiségnek el kellett azt hagynia. Andrew Stanton mesefilmjében alig van párbeszéd, mégis annyira kifejező, hogy a szívünk megszakad közben a kis robotért – és azért, amit a bolygóval művelünk. Nem véletlen, hogy a WALL-E elnyerte a legjobb animációs filmnek járó Oscar-díjat.

3. Özönvíz előtt (2016)

Leonardo DiCaprio régi motoros a környezetvédelmi aktivisták között. Az Özönvíz előtt című dokumentumfilmjében azért járja be a világot a kamera előtt, hogy nekünk is meg tudja mutatni az éghajlatváltozás hatásait. DiCaprio szakértőkkel és döntéshozókkal készített interjúkon keresztül tárja fel az emberi cselekedetek és a bolygó túlélésének összefüggéseit, valamint azokat a lehetséges megoldásokat, amelyek még talán megmenthetnek minket és a Földet.

4. Kellemetlen igazság (2006)

Az USA korábbi alelnöke, a Nobel-békedíjas környezetvédelmi aktivista Al Gore Kellemetlen igazság című filmje az egyik első nagyszabású klímaváltozással kapcsolatos dokumentumfilm, ami rávilágít a globális felmelegedés szörnyű hatásaira. Al Gore másfél órában gyűjtötte össze nekünk a legmeggyőzőbb indokokat arról, hogy miért kell sürgősen cselekednünk, ha még sokáig akarunk élni ezen a bolygón. Tudományosan alátámasztott bizonyítékokkal és személyes anekdotákkal emlékeztet minket arra, hogy muszáj kezelnünk a klímaválságot a jövő nemzedékeinek érdekében.

5. Pingvinek vándorlása (2005)

A pingvinek minden évben átvándorolnak a fagyos Antarktiszon megszokott költőhelyeikre, ahol párosodnak, majd óvják és táplálják újszülöttjeiket. A Pingvinek vándorlása egy gyönyörű és szívmelengető mese – el is nyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat.

6. Bolygónk, a Föld (2006)

David Attenborough lélegzetelállító dokumentumfilm sorozata világ körüli utazásra visz minket a képernyőn keresztül, ahol mi is felfedezhetjük bolygónk leglenyűgözőbb és legváltozatosabb tájait, illetve lenyűgöző élőlényeit. Az egyes epizódok bemutatják a földi élet hihetetlen szépségét és összetettségét az óceán mélyétől a legmagasabb hegycsúcsokig. A Bolygónk, a Földet minden környezetvédőnek kötelező megnéznie!

Fotó: IMDB