Vietnámi lányok az új magyar romantikus film nagy felfedezettjei

2023. január 29.
Úttörő misszióra vállalkoztak a mozikba február 16-án érkező romantikus film, Az almafa virága alkotói. Ez az első magyar – vietnámi koprodukcióban készült – film, és nemcsak nálunk nem forgattak hasonlót ezelőtt, hanem egész Európában sem.

Az almafa virága témájában, szereplőit tekintve is unikális produkció, amely ehhez mérten folyamatosan precedens nélküli feladatok megoldására sarkallta a stábot. Különösen a szereposztás okozott fejtörést számukra, mert a napjainkban és a hetvenes években Budapesten, illetve Vietnámban játszódó film két főhősnője vietnámi gyökerekkel rendelkezik, miközben a történelem fordulatai révén Magyarországhoz is kötődnek.

Ez a sajátosság adja a történet hajtóerejét, így az első perctől egyértelmű volt, hogy kizárólag vietnámi lányok jöhetnek szóba ezekre a szerepekre. Ennél izgalmasabb feladatot el sem lehet képzelni a színészegyeztetők számára. A végeredmény pedig arról árulkodik, hogy nincs lehetetlen ezen a téren sem előttük.

Vietnámi lányok az új magyar romantikus film nagy felfedezettjei

Nari Nguyen

Az egyik kiválasztott Nari Nguyen lett, aki a kamera mindkét oldalán otthonosan mozog. Folyamatosan dolgozik különböző etnikumú szereplők közvetítésére szakosodott casting direktorként, másrészt maga is szívesen vállal filmes, fotós felkéréseket. Korábban játszott a nagy sikerű Drakulics elvtársban, illetve szerepelt több klipben, reklámban, amelyekhez kiváló ajánlólevélnek számított az is, hogy 11 évvel ezelőtt a legszebb Európában élő vietnámi lánynak választották Berlinben. Az almafa virágában a családi rejtély nyomába járva napjaink Budapestjére utazó és itt szerelembe eső Song Ha figuráját formálja meg.

„Szerencsés vagyok, mert jól tudtam azonosulni a filmbeli figurámmal. Az a kulturális háttér, hitrendszer, ami őt jellemzi nekem is ismerős és fontos. Az almafa virága pedig a két szálon futó szerelmi történeten keresztül a vietnámi és magyar kapcsolatokat, a két ország értékeit is szeretné bemutatni” – mesélte Nari Nguyen, akinek személyesen is sokat jelent a film, mert ízelítőt kapott arról, hogy milyen lehetett az apukája élete, amikor még jóval az ő születése előtt Vietnámból Magyarországra érkezett.

Vietnámi lányok az új magyar romantikus film nagy felfedezettjei

Dzhuliya Lam

Hozzá hasonlóan Az almafa virága másik nagy felfedezettje a hetvenes évekbeli történetszál női főszereplőjét, Thien Ngát megformáló Dzhuliya Lam is. Ő sikeres belsőépítészként dolgozik Budapesten, színészettel eddig még nem próbálkozott. A széles körű szereplőválogatás során találtak rá és kérték fel a filmre. Élete egyik nagy élményeként tekint erre a munkájára és boldog, hogy részese lehetett a romantikát, kulturális kalandozásokat ígérő, gondolatokat ébresztő produkció megszületésének.

Az almafa virága Valentin-napi meglepetésként előjátszásban 2023. február 14-től, premierként pedig 2023. február 16-tól látható a mozikban a Vertigo Média forgalmazásában.

Fotó: Vertigo Média