A Wellmania főszerepe jutalomjáték Celeste Barber számára, mintha rá írták volna a karaktert.

Heti kultkedvenc: Wellmania

2023. április 12.
Ne előítéletekkel és elvárásokkal üljünk le nézni a Netflix új ausztrál sorozatát, amiben az Instagram-sztár Celeste Barber a főszereplő. A nyolc rész magába szippant, szórakoztat és nem hisszük el, hogy mik történnek benne.
  • Az utóbbi évek legjobb levezető és bingelhető tévésorozata Netflixen elérhető Wellmania.
  • A főszereplője az a Celeste Barber, aki az Instagramon vált világhírűvé a modelleket kifigurázó posztjaival.
  • A Wellmania főszerepe jutalomjáték Celeste Barber számára, mintha rá írták volna a karaktert.

Kevés jobb szatíraszínész van az Instagram korában Celeste Barbernél. 2015-ben az ausztrál színész azzal vált híressé, hogy a közösségi oldalak influenszereinek és a feltörekvő modelljeinek – köztük Kendall Jenner, Bella Hadid vagy éppen Emily Ratajkowski, sőt, egy ízben még Palvin Barbi – posztjait alkotta meg újra. Csak éppen a szexi ajakbiggyesztés, ragyogó sörény és hibátlan test helyett a saját kócos hajával és egy kétgyerekes anyának a teljesen hétköznapi idomaival. Felszabadító volt végre a hétköznapi nőknek nevetni és kipukkasztani a tökéletesség társadalmi elvárásának buborékját. 

A paródiák nyomán Celeste Barber villámgyorsan az A-listás hírességek közé került, a közösségi oldalakon biztosan: mára 9,5 millió követője van az Instagramon.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Celeste Barber (@celestebarber)

 

Az már kevésbé köztudott, hogy a 40 éves Barber számos ausztrál tévésorozatban szerepelt és szerepel azóta is. Például a szintén zseniális anyaságról szóló vígjátékban, a The Letdownban. Ám míg ebben csupán mellékszerepet kapott, a Wellmaniával végre az őt megillető főszerep is megtalálta. 

Mi nem a Wellmania?

A cím alapján azt vártam volna, hogy Celeste Barber majd jól kifigurázza a wellnessipart és az általa táplált őrült elvárásokat, amiket a nőkkel szemben támasztanak. A diéta- és edzésőrület, drága kuruzslók világának pellengérre állítása tökéletes szerepnek tűnt Celeste Barber számára. Vagy tűnhetett volna, ha a Wellmania erről szólna.

A végtelenül szórakoztató és abbahagyhatatlan sorozat azonban inkább drámai vígjáték, ami a sikerről, stresszről, emberi kapcsolatok kuszaságáról és az életben való egyensúly megtalálásának nehézségéről szól. 

A Wellmania főszerepe jutalomjáték Celeste Barber számára, mintha rá írták volna a karaktert.

A Wellmania főszerepe jutalomjáték Celeste Barber számára, mintha rá írták volna a karaktert

Az első epizód alig érinti a wellnesstémát. Nagy lendülettel érkezünk meg Liv (Celeste Barber) világába, aki New Yorkban élő gasztroújságíró. Az élete a menő partikról, drogokról és egyéjszakás kalandokról szól. Magyarul Liv tökéletes példája a zűrös milleniál nőnek, aki a saját sikerét szabotálja, titokban retteg az előbbre jutástól és a mámort keresi. (Megvoltak a Wellmania elődei, gondoljunk csak a Fleabagre például.)

Az alapsztori

Livnek karrierjének csúcspontja lehetne egy főzős tévéműsor zsűrijébe kerülni. Ám ehhez egy olyan cikket kellene írnia, ami nagyot szól és felteszi őt nem csak a gasztronómia iránt érdeklődők, hanem mindenki térképére. 

Ám mindezek előtt vissza kell térnie egy villámutazásra Sydney-be, hogy ott legyen legjobb és legrégebbi barátnője, Amy (JJ Fong) születésnapján. Azt már az elején sejtjük, hogy biztosan nem megy minden simán. Kirabolják a strandon, és egy ájulás miatt visszavonják a zöldkártyáját, amikor a hivatalhoz fordul, hogy pótolják az elveszett okmányt. Egészségügyi problémák – magas koleszterinszint és magas vérnyomás – miatt nem akarnak új zöldkártyát adni Livnek. Mivel mindenképp vissza kell térnie Amerikába a tévéműsor miatt, úgy dönt, hogy a wellnessipar minden vívmányát kihasználja, hogy levigye a vérnyomását.

Első körben benevez egy tisztítókúrára, ami bélmosással is jár. Úgy dönt, erről írja a nagy durranás újságcikket. 

Mitől jó a Wellmania?

Biztos, hogy sokkal viccesebb lett volna a sorozat, ha ezen az úton halad tovább. Igen, Liv felcsavarja magát az edzőteremben a légtornász drapériára, amivel Barber legjobb Insta-paródiáit idézi, és a rosszul sikerült köpölyözés után összevérezi a falat, Gwyneth Paltrow wellnesskirálynő egyik kedvenc kezelését is megidézve. Viszont ezekkel a poénokkal nem lehetett volna nyolc részen át fenntartani a figyelmet. 

A Wellmania nem csak egy kétballábas negyvenéves nő paródiasorozata. Családi tragédiák, személyes konfliktusok, házassági és munkahelyi válság által fejti ki óvatosan a múlt traumáit. 

Bár menet közben kiderül a Wellmaniáról, hogy nem az, aminek vártuk, mégis roppant nézhető és lebilincselő sorozat. Celeste Barber pedig hihetetlenül karizmatikus színész. Persze, teljesen kiszámítható fejlemény, hogy Liv viselkedése és személyisége gyermekkori traumák következménye. Ahogy ahhoz sem fér kétség, hogy a való életben a családja már rég a kezeit mosná miatta. Ugyanakkor egy valódi Liv Healy is az a személy lenne, akit nézni akarunk a tévén.

Fotó: Netflix