Ő Jessica Stern, Joe Biden LMBTQ-közösség jogaiért felelős különmegbízottja

2021. június 29.
Míg Magyarországon a hatalom cenzúrázni akarja az LMBTQ-közösséget életét, addig az Egyesült Államokban éppen az ellenkezője történik: Joe Biden LMBTQ-jogokért felelős különmegbíztottat jelölt ki az OutRight Action International emberi jogvédő szervezet ügyvezető igazgatója, Jessica Stern személyében.

A republikánus törvényhozók több LMBTQ-ellenes törvénytervezetet is benyújtottak az elmúlt időszakban: nyolc államban vezettek be transzellenes sporttilalmakat, Arkansas pedig megtiltotta, hogy nemi megerősítő műtéteket hajtsanak végre a transznemű fiatalokon. Ezek az intézkedések azért is problémásak, mert így az érintettek nem használhatják azt a mosdót, ahol komfortosan érzik magukat, vagy nem csatlakozhatnak egy bizonyos sportcsapathoz csak azért, mert transzneműek. Az Egyesült Államok elnöke már többször is kiállt az LMBTQ-közösség jogai mellett, legutóbb például hivatalosan is elismerte a meleg büszkeség hónapját. „Tisztázzuk: ez nem más, mint jogszabálynak álcázott zaklatás” – mondta Joe Biden a törvényjavaslatok kapcsán.

Azonban nem csak a hátrányosan megkülönböztető törvényjavaslatok miatt döntött úgy az elnök, hogy Barack Obama után ő is kijelölt valakit erre a posztra. Joe Biden döntése egybeesik azzal a 2016-ban elkövetett orlandói mészárlással, amely 49 áldozat életét követelte a Pulse Nightclubban – ez volt a legbrutálisabb támadás az LMBTQ-közösség tagjai ellen az USA történetében. Az elnök június 25-én, pénteken nemzeti emlékhellyé nyilvánította a vérengzés helyszínét. „Sohasem tudjuk teljesen helyrehozni, de emlékezni fogunk rá” – mondta a törvény aláírásakor.

A frissen kinevezett LMBTQ-közösség jogaiért fellelős különmegbízott, Jessica Stern New Yorkban él, és adjunktusként dolgozik a Columbia Egyetem Nemzetközi és Közügyek Iskolájában. Tagja az UNWomen LMBTQ-referenciacsoportjának, az ENSZ nemek közötti egyenlőséggel és a nők szerepének erősítésével foglalkozó szervezetének. Jessica szakterülete a nemek, a szexualitás és a nemzetközi emberi jogok, munkája során mindig azért küzdött, hogy senkit ne lehessen hátrányosan megkülönböztetni se a nemi identitása, se a szexuális irányultsága miatt.

Az OutRight Action International ügyvezető igazgatójaként Stern 11 éven át támogatta az LMBTQ-szervezetek jogi nyilvántartásba vételét, segített az ENSZ szexuális orientációval és nemi identitással foglalkozó független szakértője megbizatásának biztosításában, kibővítette az ENSZ Közgyűlésének határozatát a nemi identitás bevonásával, emellett pedig társalapítója és fejlesztője ENSZ LMBTQ-csoportjának. Eddigi karrierje során szakértői véleményeket nyújtott a nemzetközi kormányoknak, regionális emberi jogi szervezeteknek és az ENSZ-nek. Munkáját még az indiai legfelsőbb bíróság is idézi, amikor az azonos neműek közötti kapcsolatok dekriminalizálásáról hoz alapvető döntéseket.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

OutRight Action International (@outrightintl) által megosztott bejegyzés

Az OutRight Action International az emberi jogokkal és azok megsértésével foglalkozik, különös tekintettel az LMBTQ-közösség tagjaival szembeni visszaélésekre. Aktivistákkal, érdekvédőkkel, a médiával, a nem kormányzati szervezetekkel és szövetségeseikkel együttműködve helyi, regionális, nemzeti, illetve nemzetközi szinten. A szervezet kutatási programja kvantitatív és kvalitatív adatokat gyűjt felmérések és esettanulmányok útján az LMBTQI-közösség globális érdekképviseletének előmozdítása érdekében, emellett pedig a vallás, a kultúra, a politika, a kormányzat és a nemi szexualitás, a nemi kifejezés és a szexuális orientáció társadalmi normáival is foglalkozik – Jessica Stern, az egykori vezérigazgató tehát jó eséllyel a legjobb, akit kijelölhettek erre a pozícióra.

Stern az LMBTQ-közösség jogaiért felelős különmegbízottjaként azért fog dolgozni, hogy az amerikai diplomácia az egész világon támogathassa az LMBTQI+ közösség tagjait és jogait, valamint párbeszédet alakítson ki más, hasonló gondolkodású kormányzatok, nonprofit szervezetek és vállalatok vezetői között, hogy együtt dolgozhassanak a társadalmi egyenlőség elősegítésén.

Jessica Stern nem az első, hanem egészen pontosan a második, aki betölti ezt a posztot. Elődje Randy Berry volt, akinek 2017-ben járt le a kinevezése, de az akkori elnök, Donald Trump nem hosszabbította meg, és nem is jelölt ki mást erre a feladatra. A különmegbízotti pozíciót korábban többen is üdvözölték, Dina Titus, az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának képviselője így nyilatkozott korábban az akkor még új tisztséggel kapcsolatban: „Ha valaki betölti ezt a pozíciót, az nemcsak a politikát irányítja, hanem egy szimbólumot jelent a világ számára, hogy ezt komolyan vesszük, és olyan vezetők akarunk lenni, akik más országokat is erre ösztönöznek.”

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!