Ő Jessica Stern, Joe Biden LMBTQ-közösség jogaiért felelős különmegbízottja

2021. június 29. |

Míg Magyarországon a hatalom cenzúrázni akarja az LMBTQ-közösséget életét, addig az Egyesült Államokban éppen az ellenkezője történik: Joe Biden LMBTQ-jogokért felelős különmegbíztottat jelölt ki az OutRight Action International emberi jogvédő szervezet ügyvezető igazgatója, Jessica Stern személyében.

A republikánus törvényhozók több LMBTQ-ellenes törvénytervezetet is benyújtottak az elmúlt időszakban: nyolc államban vezettek be transzellenes sporttilalmakat, Arkansas pedig megtiltotta, hogy nemi megerősítő műtéteket hajtsanak végre a transznemű fiatalokon. Ezek az intézkedések azért is problémásak, mert így az érintettek nem használhatják azt a mosdót, ahol komfortosan érzik magukat, vagy nem csatlakozhatnak egy bizonyos sportcsapathoz csak azért, mert transzneműek. Az Egyesült Államok elnöke már többször is kiállt az LMBTQ-közösség jogai mellett, legutóbb például hivatalosan is elismerte a meleg büszkeség hónapját. „Tisztázzuk: ez nem más, mint jogszabálynak álcázott zaklatás” – mondta Joe Biden a törvényjavaslatok kapcsán.

Azonban nem csak a hátrányosan megkülönböztető törvényjavaslatok miatt döntött úgy az elnök, hogy Barack Obama után ő is kijelölt valakit erre a posztra. Joe Biden döntése egybeesik azzal a 2016-ban elkövetett orlandói mészárlással, amely 49 áldozat életét követelte a Pulse Nightclubban – ez volt a legbrutálisabb támadás az LMBTQ-közösség tagjai ellen az USA történetében. Az elnök június 25-én, pénteken nemzeti emlékhellyé nyilvánította a vérengzés helyszínét. „Sohasem tudjuk teljesen helyrehozni, de emlékezni fogunk rá” – mondta a törvény aláírásakor.

A frissen kinevezett LMBTQ-közösség jogaiért fellelős különmegbízott, Jessica Stern New Yorkban él, és adjunktusként dolgozik a Columbia Egyetem Nemzetközi és Közügyek Iskolájában. Tagja az UNWomen LMBTQ-referenciacsoportjának, az ENSZ nemek közötti egyenlőséggel és a nők szerepének erősítésével foglalkozó szervezetének. Jessica szakterülete a nemek, a szexualitás és a nemzetközi emberi jogok, munkája során mindig azért küzdött, hogy senkit ne lehessen hátrányosan megkülönböztetni se a nemi identitása, se a szexuális irányultsága miatt.

Az OutRight Action International ügyvezető igazgatójaként Stern 11 éven át támogatta az LMBTQ-szervezetek jogi nyilvántartásba vételét, segített az ENSZ szexuális orientációval és nemi identitással foglalkozó független szakértője megbizatásának biztosításában, kibővítette az ENSZ Közgyűlésének határozatát a nemi identitás bevonásával, emellett pedig társalapítója és fejlesztője ENSZ LMBTQ-csoportjának. Eddigi karrierje során szakértői véleményeket nyújtott a nemzetközi kormányoknak, regionális emberi jogi szervezeteknek és az ENSZ-nek. Munkáját még az indiai legfelsőbb bíróság is idézi, amikor az azonos neműek közötti kapcsolatok dekriminalizálásáról hoz alapvető döntéseket.

Az OutRight Action International az emberi jogokkal és azok megsértésével foglalkozik, különös tekintettel az LMBTQ-közösség tagjaival szembeni visszaélésekre. Aktivistákkal, érdekvédőkkel, a médiával, a nem kormányzati szervezetekkel és szövetségeseikkel együttműködve helyi, regionális, nemzeti, illetve nemzetközi szinten. A szervezet kutatási programja kvantitatív és kvalitatív adatokat gyűjt felmérések és esettanulmányok útján az LMBTQI-közösség globális érdekképviseletének előmozdítása érdekében, emellett pedig a vallás, a kultúra, a politika, a kormányzat és a nemi szexualitás, a nemi kifejezés és a szexuális orientáció társadalmi normáival is foglalkozik – Jessica Stern, az egykori vezérigazgató tehát jó eséllyel a legjobb, akit kijelölhettek erre a pozícióra.

Stern az LMBTQ-közösség jogaiért felelős különmegbízottjaként azért fog dolgozni, hogy az amerikai diplomácia az egész világon támogathassa az LMBTQI+ közösség tagjait és jogait, valamint párbeszédet alakítson ki más, hasonló gondolkodású kormányzatok, nonprofit szervezetek és vállalatok vezetői között, hogy együtt dolgozhassanak a társadalmi egyenlőség elősegítésén.

Jessica Stern nem az első, hanem egészen pontosan a második, aki betölti ezt a posztot. Elődje Randy Berry volt, akinek 2017-ben járt le a kinevezése, de az akkori elnök, Donald Trump nem hosszabbította meg, és nem is jelölt ki mást erre a feladatra. A különmegbízotti pozíciót korábban többen is üdvözölték, Dina Titus, az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának képviselője így nyilatkozott korábban az akkor még új tisztséggel kapcsolatban: „Ha valaki betölti ezt a pozíciót, az nemcsak a politikát irányítja, hanem egy szimbólumot jelent a világ számára, hogy ezt komolyan vesszük, és olyan vezetők akarunk lenni, akik más országokat is erre ösztönöznek.”

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!

LMBTQ+ hogyan nevezzelek?

LMBTQ+ hogyan nevezzelek?

PC kisokos mindazoknak, akik kerültek már kényelmetlen helyzetbe egy-egy stilárisan nem megfelelő szó miatt.

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter