Heti kultkedvenc: A Durrell család beköltözik a nappalinkba

2022. szeptember 23.
Az irodalom szerelmeseinek gyerekkori olvasmányai között minden bizonnyal fel-felbukkant Gerald Durrell Családom és egyéb állatfajták című könyve. Számos adaptáció után most ismét nem a könyvespolcokat, hanem a képernyőket szállja meg a híres zoológus Korfu inspirálta regényei alapján készült sorozat, a Durrellék, ami az őszből a nyárba, a nappaliból egyenesen Görögországba repít minket. Garantált, hogy az egész család élvezni fogja, kortól függetlenül.

Louisa Durrell a jobb élet reményében Korfura költözteti a családját, és bár ez az új fejezet furcsán és nehézkesen indul, örök szerelem válik belőle. A bohókás – mert hát milyen is legyen egy szeszélyes, de szerető édesanya, egy természetbe szerelmes kisfiú, egy fegyvermániás báty, egy szerelemre éhes nővér és egy avantgárd írónak készülő fiútestvérből álló – család élete alaposan felfordul, amikor belecsöppennek a korábbi bournemouth-i életüktől jelentősen különböző görög körforgásba. Nincs olyan nap, hogy ne történne itt valami érdekes, akár a házukban, akár a természetben, a barátaikkal vagy éppen a családdal.

heti-kultkedvenc-durrellek

Durelléknek sikerül beilleszkedniük, és végül öt csodálatos évig, a második világháború kitöréséig maradnak a Jón-szigetek gyöngyszemén, az itt töltött idő pedig alaposan megváltoztatja, sőt egyenesen megalapozza további életüket. Például maga Gerald is Korfunak köszönheti (és mi is), hogy zoológus és író vált belőle. Itt vált a kis Gerry a természet szerelmesévé, itt kezdte el gyűjteni és hazavinni a görög élővilág képviselőit, ami, valljuk be, biztosan nem okozott akkora örömet édesanyjának és testvéreinek, mint nekünk a sorozatot nézve.

Aki a Korfu-trilógia elolvasása után vágna bele a sorozat megtekintésébe, az vonatkoztasson el a regényekben leírtaktól, hiszen a széria nem pontos adaptáció, hanem a könyvek alapján készült történet, ami néhány helyen kissé eltér az eredetitől. A tengerparti házban nagy a fejetlenség és a balesetek sem gyakran kerülik el a lakókat, de ahogy a való életben, itt sem fenékig tejfel az élet, amit a szeretet tart össze, miközben a mama szerelmi élete és a gyerekek szárnybontogatása fűszerezi. Ettől függetlenül a karakterek nagyon is szerethetők és részletesen kidolgozottak, egytől egyig a szívünkbe lopják magukat, és a második világháború előtti Korfu életébe is betekintést engednek.

Ha a Durrell család egyszer beköltözik a nappalinkba, sosem akarjuk majd kitessékelni őket – pláne, hogy a sorozatot olyan nagyszerű színészi alakítások tarkítják, mint a Larryt alakító Josh O’Connoré, aki a Korfun játszódó történet után Károly herceg szerepét is megkapta a nagy sikerű A koronában. Abban az esetben pedig, ha további titkokra vagyunk kíváncsiak, nézzük meg A Durrell család további kalandjai című dokumentumfilmet, hogy megtudjuk, hogyan alakult Louisa, Gerald, Margot, Lawrence és Leslie későbbi élete. Ahogy mondaná Rosie a Mamma Mia!ból: „ez nagyon görög”.

Fotó: Pinterest

Olvass tovább!