6 titokzatos krimi, amivel halloween-hangulatba kerülhetsz

2023. október 24.
Mi illene jobban az ijesztgetés idejéhez, mint néhány izgalmas bűnügyi regény? Itt az idő, hogy egy jó forró teával elhelyezkedjünk a fotelben, és halloween-hangulatba kerüljünk a titokzatos és véres gyilkosságokkal. Mutatjuk az idei ősz 6 kedvencét!
6 legjobb krimi 2023 ősz
  • Nincs jobb őszi olvasmány, mint egy jó krimi.
  • A halál, ijesztgetés és tabutémák sokkal erősebben hatnak ránk halloween táján. 
  • Nem kell ahhoz halloweenkor játszódnia egy kriminek, hogy átjárjon minket az borzongással vegyes izgalom: vajon ki a gyilkos?

Bár egyre népszerűbbek a true crime detektívtörténetek, azért továbbra sem vehetik át a helyét egy jó kriminek. Ahogy hamarabb sötétedik, szürkébbek a nappalok és leszáll a köd, egyre erőteljesebben hatnak ránk a véres gyilkosságokat, izgalmas nyomozásokat és sötét titkokat tartogató nyomozós regények.

Mutatjuk, idén ősszel melyik 6 izgalmas krimi a kedvencünk, ami tökéletes halloweeni hangulatba hoz!

1. Sophie Mackintosh: Átkozott kenyér

Az Átkozott kenyér megtörtént eset alapján íródott krimi

Az Átkozott kenyér megtörtént eset alapján íródott krimi

Sophie Mackintosh hipnotikus erejű, új krimijének középpontjában egy valódi, máig felderítetlen bűntény áll. Egy francia kisvárosban 1951-ben történt tömeges mérgezés. A világtörténelem legkegyetlenebb háborújától megrendült Pont-Saint-Esprit városkában össznépi őrület tör ki. A történészek úgy vélik, a rejtélyes betegséget, a heves hallucinációkat rossz kenyér okozta. Mások szerint titkolt kormányzati kísérlet alanya volt a helybéli lakosság.

A kis városkában él Elodie, a pék felesége. Egy csúnyácska, jellegtelen külsejű nő, akinek leghőbb vágya, hogy kitörjön egyhangú élete keretei közül. Egy karizmatikus pár, az erőtől duzzadó követ és hegyes fogú felesége, Violet érkezik a városba, akik bűvkörükbe vonják Elodie-t. Ezzel veszélyes macska-egér játék veszi kezdetét. (Athenaeum)

2. Patkó Ágnes: Halálos rozé

A Halálos rozé című izgalmas krimi nyomozása Szekszárdon játszódik

A Halálos rozé című izgalmas krimi nyomozása Szekszárdon játszódik

Renáta a nyüzsgő Budapestről egy nyugodtabb élet reményében költözik Szekszárdra. Egy szokatlanul meleg októberi napon veszi birtokba a buja kertben megbúvó új házát. Lelkesen veti bele magát a lakberendezésbe, a kertészkedésbe, illetve a várossal meg a lakóival való ismerkedésbe. A rangos Rozémustrán összebarátkozik a legjobb rozénak járó díjat elnyerő borásszal is, ám amikor másnap reggel pincelátogatásra érkezik hozzá, holtan találja a férfit.

A rendőrség szerint egyértelműen baleset történt: a borász óvatlan volt, ezért mustgázmérgezést kapott. Renáta azonban biztos benne, hogy a férfi gyilkosság áldozata lett, ezért maga áll neki kinyomozni, ki lehetett a tettes. (General Press)

3. Chris Carter: A nyomozó

A nyomozó Chris Carter legújabb szövevényes krimije

A nyomozó Chris Carter legújabb szövevényes krimije

Robert Huntert, minden idők legfiatalabb gyilkossági nyomozóját a Los Angeles-i rendőrségnél első napján egy egyszerűnek tűnő öngyilkossági üggyel bízzák meg. Amikor a nyomozó megérkezik a helyszénre, azonnal gyanítani kezdi, hogy valami nincs rendben. Az ajtó belülről volt bezárva, és a lakásból nem lehet máshol kijutni. Itt kezdődik az izgalmas krimi nyomozása. (General Press)

4. Deanna Raybourn: Bérgyilkosok veszélyes korban

A Bérgyilkosok veszélyes korban nem csak egy izgalmas krimi

A Bérgyilkosok veszélyes korban nem csak egy izgalmas krimi

Múzeum fedőnevű szervezet bérgyilkosok elit hálózatát foglalja magában. Billie, Mary Alice, Helen és Natalie negyven évig dolgozott a hálózatnak, és iktattak ki célszemélyeket a világ minden pontján. A módszereik mára jobbára elavultak, de ők nem érzik még, hogy eljött volna a nyugdíjazásuk ideje. Pláne nem akkor, amikor ez valójában a likvidálásukat jelenti, azon a búcsúajándéknak szánt, fényűző hajóúton, amire a munkáltatójuk fizette be őket. (Magnólia)

5. Benjamin Stevenson: A családomban mindenki gyilkos

Az HBO vette meg A családomban mindenki gyilkos című krimi megfilmesítési jogait

Az HBO vette meg A családomban mindenki gyilkos című krimi megfilmesítési jogait

A családomban mindenki gyilkos Agatha Christie és Arthur Conan Doyle találkozása a Tőrbe ejtve-filmekkel és A csütörtöki nyomozóklubbal. Ördögien csavaros történet, ami a klasszikus krimik szabályrendszerét tiszteletben tartva nyújt valami felejthetetlenül újat. Az ausztrál Benjamin Stevenson rendkívül eredeti és humorban bővelkedő krimije hazája egyik legnépszerűbb megjelenése volt tavaly: vezette az eladási listákat, és nem meglepő módon az HBO jelentkezett be a megfilmesítési jogokért. (Agave)

6. Ragnar Jónasson: Köd

A Köd a skandináv krimik rajongóinak szól

A Köd a skandináv krimik rajongóinak szól

Erla és Einar, a középkorú házaspár évtizedek óta elszigeteltségben él egy tanyán Izland keleti részén. A téli hónapokban még a legközelebbi település is elérhetetlen a kegyetlen időjárási viszonyok miatt. 1987 karácsonyán, a hóvihar elől menekülve egy férfi bukkan fel a küszöbükön. Erlában rögtön felébred a gyanú, Einar azonban mindenképp segíteni szeretne az eltévedt utazón, de nem mindenki éli túl az éjszakát.

A Köd Ragnar Jónasson kritikusok által is elismert krimisorozatának harmadik kötete, a Sötétség és a Ború méltán borzongató lezárása. (Animus)

Fotó: Unsplash, Animus, General Press, Agave, Magnólia, Athenaeum