A Magyar Zene Házában mutatja be ma megjelenő albumát a Belau

2023. október 30.
A 2016 óta aktív, a hazai zenei formációk közül az egyik legkomolyabb külföldi jelenléttel rendelkező ambient elektronikus pop duó (Kedves Péter és Buzás Krisztián) újabb érzelmi tripre hívja hallgatóit friss albumukkal, az Apriorival.
A Magyar Zene Házában mutatja be ma megjelenő albumát a Belau

A Belau mind a Colourwave, mind a The Odyssey alkotói koncepciója során meghatározó lelki vetületet jelentett az önmegismerés és a tudatosság jelentőségének közvetítése „utaztató” dalszövegein és távoli kultúrákat idéző hangzásvilágán keresztül. Az új lemez mögötti elgondolás egyszerre tiszteleg a korábbi albumok ezen érzelmi vonalvezetése és inspirációja, illetve dal- és album szerkezeti felépítése előtt légies, természeti hangokban gazdag, lelket melengető atmoszférájával, mintha csak csukott szemmel élveznénk a nyári nap melegét a tengerparton. A Belau-tól már megszokott, komoly hátterű énekesnő kollabok is felbukkannak az albumon, mint az Airrel is több ízben közreműködő Beth Hirsch (Ethereal) vagy a Massive Attack dalaiból ismert Sarah Jay Hawley (Unimaginable) a korábbi albumok és Belau koncertek „élő” hangjai, például Böbe (Altered) és Myra Monoka (Focus) mellett.

A Magyar Zene Házában mutatja be ma megjelenő albumát a Belau

Az Apriori folytatja az utazást a Belau univerzumában, a korábbiaknál sokkal szenzitívebb és éteri szinteken – megnyugtató kikötőt jelentve minden olyan hallgatónak, aki most keresi az életbe vetett hitét és készen áll a végtelenség megindító befogadására, ezáltal teret adva belső békéje megformálásának. Mind a tíz dal mankót szolgáltat a modern egyén atomizáltság illúziójának feloldására, amihez az albumindító Oneness festi fel az ösvényt.

A formáció hatesztendős fennállása során számos határon túli sikert könyvelhetett el, ez idő alatt több mint 200 koncertet adtak 25 országban, és neves nemzetközi fesztiválokon játszottak: a Primaverán, az Electric Castle-on, a Eurosonicon, vagy az amerikai SXSW-n. Az elmúlt években olyan komolyabb rádiók játszották dalaikat, mint a BBC Radio 1, a Triple J vagy a KEXP, és olyan nemzetközi médiumok írtak róluk elismerően, mint a Billboard, a Clash Music, a The Line of Best Fit vagy a Rolling Stone. A Belau első lemeze 2017-ben Fonogram-díjat kapott, eddigi kiadványaik több millió streamnél járnak. 

„Az Apriori a tapasztalaton túli, az azt megelőző tudást jelöli; egy végtelen forrást, melyből mindannyian meríthetünk. Ezen tudás »dinamizmusa« azonban paradox módon minden ember életében más formában árad szét, noha ugyanabból az »állandóból« származik és az út végén ugyanabban egyesül. A kör a bejárása révén szerez érvényt. Az emberiség az erre vonatkozó felismeréseit több ezer éve fellelte már és azóta is újra és újra felfedezésre kerül, honosodik meg a tudatban. Ahogy az emberiség életútja analóg az egyén egyedfejlődésével, úgy ezen küszöbön való átlépés minden ember számára a saját életében is lehetőség, melynek, ha nem áll ellen, akkor biztosan beköszönt. A kérdés, hogy meddig kívánunk ágálni. A lemez kettőnk felnövésének utolsó szakaszát mutatja be, a hazatérés története, ha úgy tetszik, az első két lemez szintézise, a nem tervezett trilógia utolsó része. Az ember életében mérföldkő, amikor képessé válik arra, hogy elválassza azt, ami szolgálja őt, attól, amire vágyik. Egy ilyen emberi nagyságot tükröző lemondás az, amely paradox módon vezet el oda, hogy a kettő egyben összpontosul. A térkép bennünk rejlik, ha elcsendesedünk, érezni fogjuk” – mesélte a Belau.