Felvidéki énekesnők

Frontasszonyok, akik férfibandák élén állnak

2024. március 18.
Három fiatal nő, három különböző történet, három különböző város, egy térség. A felvidéki magyarok legmeghatározóbb női szereplői civil munkájuk mellett mind egy fiúbandát vezetnek, méghozzá nem akárhogy!

A könnyűzenei élet egyik nehézsége a folyamatos versengés, a zenekarok vállvetve küzdenek a hallgatók elismeréséért – kivéve ezt a három bandát, amelynek az élén egy-egy fiatal nő áll. Mindhárman elhivatott zenészek, saját dalokat írnak, érzelmeket hoznak felszínre, élményt adnak a koncertekkel, és közben büszkék egymás sikereire.

Miért nem rivalizálnak? Mert jól tudják, hogy kisebbségi magyarként egy ellenséges környezetben nincs szükség több ellenségre, és mert mélyen hisznek abban, hogy a világot egy módon tehetjük jobbá: szeretettel. Irányt mutatnak, és minden egyes koncerten bebizonyítják, hogy igenis vannak olyan feltörekvő fiatal frontasszonyok, akiket a férfiak uralta zenei szcéna is elismer, mi több, büszkén állnak a hátuk mögött. Inspiráló, mértékadó és értékteremtő személyiségek következnek.

Bokor Réka – Jóvilágvan zenekar

Bodor Rékát belevaló frontasszonyként ismerte meg a dél-szlovákiai közösség

Bodor Rékát belevaló frontasszonyként ismerte meg a dél-szlovákiai közösség

Egy test, három ember – röviden így lehetne jellemezni Bokor Rékát, aki egy személyben legalább három szerepet játszik a mindennapokban. A felvidéki nő nevét először 2007-ben hallotta a közönség, amikor megalapította a Jóvilágvan nevű szlovákiai pop-rock zenekart. A párkányi banda élén további négy zenésszel dolgozik együtt, egytől egyig férfiak. Rékát belevaló frontasszonyként ismerte meg a dél-szlovákiai közösség, hamarosan pedig nemcsak felvidéken, hanem határon innen és túl is nagy népszerűségre tett szert.

A zenekar alapítását követő második évben már saját fesztivált szervezett, amelyet fORMA Festre keresztelt, utalva a közösségi esemény legfőbb céljára. Ugyanis Réka és a bandája azért alkotta meg a párkányi eseményt, hogy általa is formálják a közízlést. Évről évre számos zenész, színész, rendező, író és művész érkezik a fesztiválra, hogy eljuttassák üzenetüket a hallgatóság számára. Mi az üzenetük? Többek között a közösségépítés és nyitottság.

Az immár tizenöt éves fesztivál alapítója ennek érdekében mindent megtesz, hogy egy felejthetetlen nyári élményt kínáljon a határon túli magyarságnak. Ezenkívül zenekarával rendszeresen koncertezik más szlovákiai és magyarországi helyszíneken, általában minden felkérésre igent mondanak, volt olyan év, amikor hetven koncertet tartottak.

Legyen szó klímavédelemről, szelektív hulladékgyűjtésről, a szexuális bántalmazások áldozatairól, bátran hallatja a hangját

Legyen szó klímavédelemről, szelektív hulladékgyűjtésről, a szexuális bántalmazások áldozatairól, bátran hallatja a hangját

Az alapítás óta négy nagylemezt dobtak piacra, köztük a Folyó balladáját, amelyet elég egyszer meghallgatni ahhoz, hogy egy árnyalattal színesebb legyen szemünkben a világ. Aki azt hinné, hogy mindebben kimerül Bokor Réka tevékenysége, nagyot téved, ugyanis a felvidéki lány aktivistaként is egyre ismertebb. Legyen szó klímavédelemről, szelektív hulladékgyűjtésről, a szexuális bántalmazások áldozatairól, bátran hallatja a hangját.

Jelenleg a Szövetség jelöltje, és célja, hogy az érdekvédelmi szervezettel együtt segítse a felvidéki magyarok életét. Réka fáradhatatlan, ha a magyarság megőrzéséről van szó, és mint mondja, minden tevékenység közül arra az egyik legbüszkébb, hogy magyarul szerzi a dalokat.

Farkas Melinda – Gorlo Volka

A Gorlo Volka nevű öttagú formáció élén is egy különleges személy áll: Farkas Melinda egyedüli női tagként játszik az idén kilencéves bandában

A Gorlo Volka nevű öttagú formáció élén is egy különleges személy áll: Farkas Melinda egyedüli női tagként játszik az idén kilencéves bandában

A Gorlo Volka nevű öttagú formáció élén is egy különleges személy áll: Farkas Melinda egyedüli női tagként játszik az idén kilencéves bandában, mint frontember. Igaz, évekbe telt, mire a Gorlo Volka megtalálta azt a felállást, amivel nemcsak a hallgatók, hanem a szakma elismerését is kivívták maguknak. 2015-ben még csupán egy kísérleti formában léteztek, miután a Gombaszögi Nyári Táborban fejükbe vették, hogy jó lenne zenekart alapítani.

Kezdetben A Farkas, a Mézes, a Németh meg a Bobra keresztelve játszottak indie dalokat, köztük a saját megzenésített verseiket is, de a felállás hamar megváltozott, és az is kérdésessé vált, hogy Farkas Melinda zenekara megmarad-e. Majd 2018 őszén a közönség megismerte a Gorlo Volkát, élén a felvidéki lánnyal.

Két lemez után 2022-ben megnyerték a 8. Szlovákiai Magyar Zenei szemlét és ezzel továbbjutottak a magyarországi Öröm a zene budapesti döntőjébe. Ez az elismerés sokkal többet jelentett, mint egyszerű sikert, ugyanis a szlovákiai zenei életben mindig is háttérbe szorultak a felvidéki művészek. De Farkas Melindának és a zenekarának sikerült bebizonyítani, hogy a szlovákiai magyarokra is érdemes figyelni. Az indie pop-rock banda évről évre ismertebb mind Szlovákiában, mind pedig Magyarországon, Melinda tehát egy hidat épített a nemzetek között.

Meli Wolf néven megbecsült tetoválóművészként is ismerik

Meli Wolf néven megbecsült tetoválóművészként is ismerik

A Gorlo Volka ma Titok című lemezével járja a különböző városokat, de nyáron is ott lesz az ikonikus fesztiválokon, míg a frontember a koncertek és próbák között tetoválói karrierjén dolgozik. Meli Wolf néven megbecsült tetoválóművészként is ismerik. Egyesek szerint hónapokkal előre kell időpontot kérni annak, aki Melinda privát tetoválószalonjában szeretne tetoválást kérni.

Az üzleti érzékkel megáldott énekesnő híres még az állatok iránt érzett szeretetéről, amely visszaköszön tetoválásain is. Nehéz lenne nem szeretni egy ilyen aktív és életigenlő fiatal nőt, aki nemcsak követi a modern trendeket, hanem saját stílust teremt.

Papp Viki – Endorfin zenekar

Papp Viki örömzenélésre épített egy ikonikussá vált együttest

Papp Viki örömzenélésre épített egy ikonikussá vált együttest

A 2012 őszén alapított felvidéki alternatív rockzenekar eleinte nem akart több lenni egy gimnáziumi bandánál. Az akkor tizenéves Papp Viki örömzenélésre épített egy ikonikussá vált együttest. Az elmúlt tizenkét évben pedig elegendő tapasztalatot szerzett ahhoz, hogy ott legyen a legmeghatározóbb könnyűzenei eseményeken és fesztiválokon, miközben homemade videóklipeket készít, saját dalszövegeket ír vagy éppen kortárs és klasszikus költemények megzenésítésével foglalkozik.

Eddig három lemezt jelentetett meg zenekarával, meghatározó témája a barátságok és szerelmek alakulása. Többek között a népszerűségét is ennek köszönheti, hiszen dalai a legféltettebb emberi kapcsolatokról szólnak.

Papp Viki őszinteségének köszönheti sikerét, amely megjelenik az Endorfin zenekar saját dalaiban

Papp Viki őszinteségének köszönheti sikerét, amely megjelenik az Endorfin zenekar saját dalaiban

A Meztelen valóság vagy Szerelmi ciklus című zeneszám meghallgatása felér egy rövid önismereti kurzussal. Papp Viki őszinteségének köszönheti sikerét, amely megjelenik az Endorfin zenekar saját dalaiban. A ma huszonnyolc éves felvidéki frontember civil szakmáját tekintve óvónő, mindennapi életét pedig csak tovább színezi, hogy lomi lomi masszőrként is ismerik Rozsnyón.

Akárcsak Farkas Melinda, Papp Viki is nagy állatbarát hírében áll, a két alkotó gyakran találkozik, mi több, támogatják egymás projektjeit, gondoljunk csak arra, hogy Melinda készítette az Endorfin zenekar legfrissebb fotóit. Az összetartozás tehát nemcsak a dalokban kap fontos szerepet, hanem Viki életében is, és éppen ezért nevezhető az egyik leghitelesebb női előadónak.

Fotó: Farkas Melinda, Fóti Dávid