Egy hely, ahol a lelkünk megnyugvásra talál – Karosi Júlia klippremier

2024. május 31.
Karosi Júlia énekesnő művészi látásmódja nemcsak műfaji határokon, hanem kulturális és zenei hagyományokon is átível. Legújabb, Inner Voice című lemezét Kristjan Randalu észt zongoraművésszel és Ingrid Jensen kanadai trombitással rögzítette. A Soul Place című kompozíció arról a helyről szól, ahol a lélek megnyugvásra talál. A dalhoz különleges technikájú videoklip készült, amely vizuálisan a lélek önmagára találásával kapcsolható össze.
Egy hely, ahol a lelkünk megnyugvásra talál - Karosi Júlia klippremier

A berlini XJAZZ Music kiadásában jelent meg Karosi Júlia Inner Voice című, hatodik albuma. A lemezen új kompozíciók mellett népdalfeldolgozás és klasszikus szerzők – Muszorgszkij, Bartók, Villa-Lobos – műveinek átiratai is szerepelnek. Az énekesnő egyik saját szerzeménye, a Soul Place arról szól, hogy mindannyiunk számára van egy hely, ahol a lelkünk megnyugvásra talál. Egy idő után, ha megtaláltuk ezt a helyet, folyton érezzük a hívást, hogy mennünk kell, ott kell lennünk, nincs maradásunk máshol. Ez köthető lehet egy konkrét fizikai helyhez, egy tevékenységhez, vagy akár egy személyhez is.

„A dalhoz készült videóklip koncepciója Gombos Lajos grafikus-fotográfussal közösen formálódott. Nem szerettük volna a Soul Place helyeit direkt képekkel megjeleníteni, inkább csak egy távoli asszociációval utalni rá. Így született az a gondolat, hogy a folyamat, melynek során egy arc portréja megszületik, vizuálisan összekapcsolható a lélek önmagára találásával.  A másik motivációnk a különböző textúrák lefilmezése volt. Így került bele a fotó előhívásához szükséges folyadék, és ezáltal a víz, mely az egész albumnak egy fontos tematikai szála lett. Az új lemez több dalában is visszaköszön a víz motívum. A Sea Lady című Kenny Wheeler-kompozícióban a tenger által a végtelen szabadság van szembeállítva a földhöz kötöttséggel, földhözragadtsággal. Kristjan Randalu Water című szerzeményét a víz mitikus teremtő és pusztító ereje ihlette. A Soul Place című saját szerzeményemben pedig öntudatlanul is a víz, mint a megnyugvást hozó közeg, az anyaméh, az élet, test és lélek születésének helye jelenik meg ebben a videóban” – meséli Karosi Júlia. 

Karosi Júlia nyáron többek között Kapolcson, Észtországban és Lengyelországban is koncertezik.

Fotó: Kis Kata