Július végén kezdődik az Ördögkatlan, az ország legnagyobb színházi fesztiválja

2024. július 17.
Ne maradj le a nyár legizgalmasabb kulturális eseményéről! Idén immár 17. alkalommal rendezik meg a szinte már felnőttkorba lépő Ördögkatlan Fesztivált. 2008-ban Cseh Tamás nyitotta meg az első fesztivált, Törőcsik Mari pedig hol a helyszínen, hol telefonon adta áldását erre a „nemnormális” közösségi eseményre. Bár ők már nincsenek velünk, szellemiségük tovább él a fesztiválon, amelyre sok ezer látogató érkezik Magyarországról és távolabbról is.
ördögkatlan fesztivál fellépők

Fellépők az Ördögkatlan Fesztiválon:

Az idei év különleges vendégei között üdvözölhetjük Korniss Pétert, a legendás fotográfust, aki az Ördögkatlanban ünnepli 87. születésnapját. A magyar fotográfia Mestere Hosszú úton című gyűjteményéből mutat be egy válogatást a Vylyan kiállítóterében. Miquéu Montanaro, a francia-oxitán muzsikus, a világnak nincs olyan pontja, ahol ne koncertezett volna már, és talán nincs olyan hangszer sem, amin ne tudna játszani. Virtuóz játékával egymaga képes teljes koncertélményt nyújtani. Az idei Katlanban három különböző koncertet is ad, workshopokat tart, és ő a zenei vezetője a francia-magyar nagyzenekarnak, ami az utolsó estén világpremierező vadiúj Drakula-filmet kíséri.

Július 30. és augusztus 3. között rendezik meg az Ördögkatlan Fesztivált

A pécsiek és a katlanosok jól ismerik Köles Ferit, az ország egyik legnagyszerűbb színészét. Ő Kálmán, a Faluturisták szófosó frontembere, de láthattátok őt a Katlanban például román rendőrként a Bányavakságban, nem beszélve az azóta számtalan díjat begyűjtő Tarr Sándor-szövegek mentén született A mi utcánk Ördögkatlanban tartott ősbemutatójáról. 2024-ben Vaclav Havel Audiencia című tragikomédiájának sörmestereként érkezik hozzánk, és kápráztat el bennünket frenetikus játékával – és vezeti majd a Faluturisták szájtszíing-performanszát. Levetítjük Karácsony Péter római Rome Prisma Independent Film Awardsról több elismerést (Köles Feri a „Legjobb Férfi Főszereplő” díját) is bezsebelő  Kis Hatalmasok című kisjátékfilmjét.

Nyáry Krisztián díszvendégként bölcsen és szellemesen vezet minket végig a kortárs irodalom világában. Hivatása: író, irodalomtörténész, kommunikációs szakember, művészeti igazgató, könyvkiadó, kreatív igazgató. De ha az Ördögkatlanra gondolunk, sokkal inkább az a titkos szellemi rokonság jut eszünkbe, ami összeköt bennünket: minőségi kultúrát közvetíteni mindenkinek, aki kíváncsi önmagára, a másik emberre, a világra.

Kulcsszó: „Mentés másként”

Az idei fesztivál kulcsszava az új művek születésére utal, amelyek a múlt és a jelen találkozásából fakadnak. Ilyen projekt például a Drakula-projekt, ami egy régi-új némafilm születését jelenti. A fesztivál utolsó estéjén a Narancsligetben egy nagyzenekar kíséretében vetítik a kolozsvári fiatal filmesek Drakula halála című filmjét. A Háy-kódex középkori magyar versek átiratait szólaltatja meg: Háy János olvassa, a Szent Efrém Férfikar énekli a szerzők évszázadokat átívelő sorait. 2024 szenzációjának ígérkezik a Vízhang-koncert, ahol a beremendi strand medencéjére épített színpadon Dinyés Dániel vezetésével csendül fel Wagner, Vivaldi, Verdi és Liszt muzsikája.

Nyáry Krisztián

Emlékezés és tisztelgés

Az idő múlásával egyre több emléket hordozunk magunkkal. 2023 őszén el kellett köszönnünk a katlanrock királynőjétől, Julie-től. Francia volt, de otthonra lelt a fesztiválon zenekarával, a Wombóval együtt. Velük együtt idézik meg Julie emlékét a Besh o droM, a Psycho Mutants és Beck Zoli közreműködésével.

Számtalan program és visszatérő barátok

Az Ördögkatlan Fesztivál több száz programmal várja látogatóit, melyek között szerepelnek a Magyar Zene Háza, a Hagyományok Háza, valamint független és nem független színházak előadásai is. A visszatérő előadók között üdvözölhetjük Udvaros Dorottyát, Mucsi Zoltánt, a 30Y-t és Lovasi Andrást, és új fellépőként köszönthetjük Kern Andrást, illetve a Bëlgát.

A fesztivál egyik helyszíne, Beremend

Kiemelt programok

A fesztiválon rengeteg különleges esemény és előadás várja a látogatókat. Ilyen például:

  • a Drakula-projekt: Az utolsó este világpremier tanúi lehetünk a Narancsligetben, ahol egy nagyzenekar kíséretében vetítik a kolozsvári fiatal filmesek Drakula halála című némafilmjét.
  • Háy-kódex: Középkori magyar versek átiratait hallhatjuk, amelyeket Háy János olvas fel, és a Szent Efrém Férfikar énekel el.
  • Vízhang-koncert: A beremendi strand medencéjére épített színpadon Dinyés Dániel vezetésével szólal meg Wagner, Vivaldi, Verdi és Liszt muzsikája.
  • Korniss Péter kiállítása: A legendás fotográfus 87. születésnapját ünnepli az Ördögkatlanon, akinek gyönyörű képeit is megtekinthetjük.
  • Miquéu Montanaro koncertjei: A francia-oxitán muzsikus három különböző koncerttel és egy különleges Filmzenekar produkcióval készül a fesztiválra.
  • Emlékkoncert Julie tiszteletére: Beck Zoli, a Besh o droM és a Psycho Mutants közreműködésével idézik meg Julie emlékét.
  • Köles Ferenc előadásai: Vaclav Havel Audiencia című tragikomédiájában láthatjuk sörmester szerepében, de vezeti majd a Faluturisták szájtszíing-performanszát is. Karácsony Péter Kis Hatalmasok című kisjátékfilmjét is levetítik, melyben Köles Ferenc nyerte el a Legjobb Férfi Főszereplő díját.
  • Fiatal színházcsinálók előadásai: Érkeznek színészhallgatók Marosvásárhelyről a Johanna című előadással Mohácsi János rendezésében, az SZFE végzős prózai és zenés osztálya, valamint a Freeszfe és a kaposvári egyetemi produkciók is. Ifj. Vidnyánszky Attilával láthatjuk a Studio K Néró című előadását, és a beregszásziak Az öngyilkos darabját is bemutatják szintén az ő rendezésében. Szikszai Rémusz rendezésében érkezik Örkény Tóték című kisregényének színpadi adaptációja is.

További fellépők:

Studio K: Néró

A színházi fellépők között köszönthetjük többek között a RÉV Színház: Jókedvvel, bőséggel, az Orlai-Katona József Színház: Lélegezz, az RS9: Utolsó tekercs, a Katona József Színház – Orlai: Lavina, az Egy életem: KAPA, a Lányos és fiús apák – Családi történetek emberi hangra, dobokra és szaxofonra – Grecsó Krisztián, Dés László és Dés András, Yorick: Árvácska, a TÁP Színház: Mit csináljak, hogy jobban érezd magad, a Pécsi Nemzeti Színház: Audiencia, a Nézőművészeti Kft: Pánik, a Katona József Színház: Sorstalanság, manna produkció – Szentendrei Teátrum – Füge Produkció: Született: Wágner Emese, a Pécsi Harmadik Színház: Kartonpapa / Faluturisták / Halál Velencében (Koltai Róbert), a Forte Társulat: Az idő marasztalása, a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház: Az öngyilkos, az Apertúra: A nagy erdő, mely tele van homállyal, a Ciróka Bábszínház: Tóték, a Studio K: Néró, illetve az SZFE és a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem vizsgaelőadásait is.

További információt az Ördögkatlan Fesztivál hivatalos honlapján találsz.