Fókuszban az új színészgeneráció – eredményes évadot zárt a Katona József Színház

2024. június 16.
41. évadát zárta a Katona. Idén a színház három játszóhelyén 103%-os látogatottság mellett összesen 505 előadást láthatott mintegy 96 ezer néző.
Fókuszban az új színészgeneráció – eredményes évadot zárt a Katona József Színház

Több nagy sikerű bemutató – úgy az EMBTRAG, akár az Extázis, a Mefisztóland,  vagy például a Sorstalanság, tantermi előadás – lehetőséget teremtett az új tagok emlékezetes fellépésére, bemutatkozására. Külön öröm, hogy Tarnóczi Jakab rendezése, az Extázis egy új, fiatal nézői réteget is be tudott hívni a színházba, emelte ki a Katona József Színház igazgatója, Máté Gábor. Két saját gyártású videósorozat is készült idén EZMEGKI?!, illetve Good vibes only? Tillával címmel, abból a célból, hogy a közönség jobban megismerhesse a Katona társulatának Y-Z generációhoz tartozó művészeit és az őket érintő, foglalkoztató legfontosabb kérdéseket, problémákat. A második alkalommal megrendezett (és ugyanennyiszer hatalmas sikert arató) Csinibaba Táncdalfesztiválon több új csatlakozó művész mellett ők is megmutathatták tehetségüket a Budapest Park közel 9000 nézőjének.  

Idén a színház három játszóhelyén 103%-os látogatottság mellett összesen 505 előadást láthatott mintegy 96 ezer néző. Legtöbbször, azaz 164-szer Elek Ferenc lépett színpadra, őt 163 előadással Vizi Dávid, 140 estével pedig Tasnádi Bence követte.  

A hagyományoknak megfelelően átadták a belső művészeti díjakat is. Az évadban nyújtott kiemelkedő teljesítményért járó Máthé Erzsi-díjat – amit Máthé Erzsi alapított huszonegy éve – Elek Ferenc vehette át. A társulat szavazatai alapján a legjobb, harminc mondatnál kevesebb szöveggel járó alakításért odaítélt PUKK-díjat Fullajtár Andrea kapta, a Kedd című előadásban megformált szerepéért.  

A tervek szerint a 2024/25-ös évad első premierjét szeptemberben, a második kettőt pedig októberben tartják majd. Először a Sufni-projekt II. részeként Antall Bálint Sárszeg című bemutatóját láthatja a közönség, miközben Máté Gábor a Kamrában rendezi Jánossy Lajos Itt élet című művét. Ezzel párhuzamosan Tarnóczi Jakab Radical relax címen készít előadást a nagyszínpadon. Utóbbi kettő premierje októberben várható.

A bemutatók sora december közepén folytatódik: amíg a Sufni-projekt III. keretein belül Szilvay Máté Oana Hodade Jelenetek a Stuck család életéből című művét próbálja, Bagossy Júlia a Kamrában Hajnóczy Péter A halál kilovagolt Perzsiából című regényének adaptációját állítja színpadra. A naptári év utolsó bemutatójára a Katonában kerül sor: Ferdinand von Schirach legfrissebb darabját, amelyben vendégművészként Udvaros Dorottya is látható lesz, Székely Kriszta viszi színre.  

Az évad második fele – a tervek szerint – a következőképpen alakul: 2025 áprilisában elsőként Fodor Orsolya Virginia Woolf azonos című műve, személye és szövegei nyomán készülő Saját [?] szoba című rendezését láthatja a közönség, szintén a Sufni-projekt III. részeként. Eközben Bíró Zsombor Aurél – Dohy Balázzsal közös koncepció alapján írt – Kivégzés munkacímű darabját Dohy Balázs rendezi a Kamrában. Míg az évad utolsó premierjeként Ascher Tamás Goldoni Egy nyár munkacímű művét állítja színpadra a Katonában.

A Katona színházi nevelési programja, a Behívó ismét intenzív évet zárt. Idén is folytatták az előadásokhoz kapcsolódó foglalkozásokat, melyek közül kiemelkedik az EMBTRAG-hoz tartozó sorozat, ahol a projektben szereplő fiatalok egy előadást is alkottak, amit jövőre műsoron tart a színház. Az Üvegfal után egy újabb tantermi előadás is született: Kertész Imre Sorstalanság című Nobel-díjas regényét Bagossy Júlia rendezte. A produkciót jövőre is minél több középiskolába el szeretnék vinni. Fontos programjuk volt a Rákospalotai Leánynevelő Intézettel közös színházi projekt is, ahol intézeti lányok és budapesti civilek dolgoztak együtt a Katona művészeinek segítségével. A Behívó munkatársai mellett Fullajtár Andrea vett részt a munkafolyamatban. Bár a színház a hónap közepén hivatalosan lezárja az évadot, a Behívó a június 24-től 28-ig tartó Youperform nemzetközi fesztivál budapesti eseményére készül. Öt ország fiataljai dolgoznak majd együtt és mutatják meg egymásnak, mit gondolnak a világról és a színházról.

Az augusztus-szeptember-októberi műsorra július 15-én 12 órától lehet majd jegyeket váltani a katona.jegymester.hu oldalon.

Fotó: Horváth Máté