Legendás szupersztárral és rengeteg újítással vár minket a Sziget

2024. június 15.
Augusztus 7-én a Sziget Nagyszínpadára érkezik a BRIT Awardson idén Global Icon különdíjjal elismert, nem mellesleg tavaly év végi, legújabb lemezének egyik daláért Grammy-díjat is bezsebelt legendás popszupersztár, Kylie Minogue. És nem ez lesz az egyetlen szenzáció az idei fesztiválon.
Legendás szupersztárral és rengeteg újítással vár minket a Sziget

„Az már korábbról ismert, hogy olyan nagy nemzetközi sztárokat láthatunk idén a Nagyszínpad headliner sávjában, mint Sam Smith, Liam Gallagher, Halsey, Martin Garrix és Fred again.. Ha pedig azt nézzük, hogy a korábbi sávokban fellép – mások mellett – Skrillex, Stormzy, Fisher, Raye, Janelle Monáe vagy akár Tom Odell vagy Louis Tomlinson, láthatjuk, hogy rendkívül sokszínű és erős programja lesz az idei Nagyszínpadnak. Nagy örömmel jelentem be, hogy ehhez a sorhoz csatlakozott – a nyitónap főfellépőjeként – az ausztrál szupersztár, Kylie Minogue” – mondta Csiszár Virág, a Sziget booking managere.

A többszörös platinalemezes Kylie Minogue karrierjének újabb fénykora vette kezdetét 2023 nyarán a Padam Padam című slágerének köszönhetően. A Grammyt is elnyerő dal Kylie legfrissebb, Tension című albumán hallható, mely a kritika szerint „telis-tele van csillogó, ellenállhatatlan, könnyen fogyasztható dalokkal, amelyeknek egyetlen célja, hogy a hallgatót szerelemre és táncra bírja, ha nem is mindig ebben a sorrendben”. Az új album a visszatérés örömét árasztja, mely Kylie jól ismert erősségeit mutatja be énekesként, dalszerzőként és popzenei előadóként egyaránt. A világhírű popsztárnak a zenei világra gyakorolt jelentős hatását egy komoly elismeréssel is díjazták: Kylie Minogue kapta idén a BRIT Music Awards Global Icon különdíját, amit az igazán kivételes művészeknek – legutóbb 2021-ben Taylor Swift kapta – ítélnek oda. A Globális Ikon-díjat Dua Lipa adta át Minogue-nak, aki a pop örökös királynőjeként említette őt.

„Tavaly nagyot léptünk a Sziget-vendégélmény fokozásában – a visszajelzések alapján – a látogatók nagy megelégedésére” – mondta Kádár Tamás, a fesztivál főszervezője. „A higiénia terén az európai fesztiválok élvonalában is példaértékűek a szolgáltatásaink, ezt nem csak a látogatók, de a nemzetközi fesztiválszcéna szakemberei is elismeréssel nyugtázták. A Sziget látványvilága is nagyot színesedett úgy a vendégtérben, mint a programhelyszínek tekintetében. A fenntarthatóság terén is sokat fejlesztettünk, ezen a téren már egy nemzetközi közösséggel, az Európa élvonalába tartozó fesztiválokkal együttműködve közösen dolgozunk tovább. Kiemelendő még a fesztiválon igénybe vehető szállások változatos kínálatának és szolgáltatásainak sokszínűsége” – tette hozzá a főszervező. „A programkínálat mellett ma már a nemzetközi pályán a vendégélmény a legnagyobb hívószó, ha nem a legnagyobb vonzerő. A korábbi éveket jelentősen meghaladó előzetes érdeklődés a Sziget iránt nagymértékben ennek is köszönhető” – mondta Kádár. „Az elővételes jegyidőszakban nagyon megugrott az eladott bérletek száma, külön fontos számunkra, hogy a magyar látogatók vásároltak – hosszú évek után először – a legtöbben Early Bird hatnapos bérleteket. A napijegyek árait pedig idén átlagban nem emeltük, sőt, a diákjegyekkel és a 21 év alattiaknak idén bevezetett „U21” bérlet megjelenésével a fiatalok – az első időszakban – a tavalyinál is olcsóbban juthattak bérlethez.”   

Free To Be … – a Szigeten, szabadon

Idén 30. alkalommal jelentkezik a Sziget. „Több, mint 30 évvel ezelőtt nekünk is volt egy álmunk: egy hely, ahol egy hétig együtt lehetünk, ahol mindenki megélheti a személyes szabadságát, az atmoszférát, a „flow”-t, amit egy vibráló fesztivál nyújthat, ahol megférnek egymás mellett különböző stílusok, programok és kultúrák” – mesélte Kádár Tamás. A Sziget hamar szimbólummá vált. Egy ideális világgá, ahová belépve magunk mögött hagyjuk a mindennapok gondjait, a „kinti hétköznapok” félelmeit, megosztottságát, igazságtalanságait. Ahol valóban átélhető a szeretet forradalma, az elfogadás, az együvé tartozás. „A Sziget alapértékei harminc éve változatlanok. Hiszünk a kulturális sokszínűségben, a különbözőség elfogadásában, az egymás iránti figyelemben, a közösség erejében, a személyes boldogsághoz való jogban, a szeretet erejében, bármi is történjék közel vagy távolabb körülöttünk a világban” – emelte ki Kádár. „Európa egyik legnagyobb fesztiváljaként aktívan kiállunk az alapértékeink mellett és büszkék vagyunk arra, hogy törekvéseinket idén a European Festival Awards a társadalmi ügyek melletti kiállást elismerő Take a Stand Award elismeréssel díjazta” – tette hozzá. „Öt évvel ezelőtt a Love Revolution égisze alatt foglaltuk össze azokat az alapértékeket, melyek az üzeneteinkben és programjainkban is visszaköszöntek. „Az eltelt három évtizedben a Sziget és közönsége egy olyan nemzetközi közösséggé vált, mely együtt valósította meg azt az „álomállamot”, amit ma már szerte a világban a Szabadság Szigetének hívnak.  A Sziget, a szabad Szitizenek elfogadó közössége. A Sziget az a hely, ahol szabadon lehetünk önmagunk, ahol szabadon lehetünk Szitizenek” – ennek ad keretet mostantól a „Free To Be…”, ami a fesztivál számos pontján visszaköszön majd.

Kiemelt szempont a vendégélmény fokozása

„A fesztiválszcéna folyamatos változása és a látogatói igények sokfélesége minket is évente újabb fejlesztésekre ösztönöz” – folytatta Kádár. Ennek fényében idén is találkozhatunk újabb megoldásokkal a fesztiválon, de a programhelyszínek kialakításánál is több újítást jelentettek be a Sziget szervezői. Egyrészt már a bejárat utáni fogadótér is egy új képet mutat. A vendégközpontú és még gördülékenyebb ügyfélkezelést segítendő, a vendégeket egy új Welcome Zone fogadja majd, ami azon túl, hogy egy tökéletes találkozási pont, itt kerül kialakításra a megújult Városközpont is, ahol elérhető lesz minden olyan szolgáltatás, ami a látogatóknak nagy segítség a fesztivál forgatagában. Itt lesz az információs központ, a talált tárgyak osztálya, a közönségszolgálat, az ún. Szitizen Center vagy a biztonsági kérdésekben segítő panasziroda. Lesz egészségügyi szolgálat, ATM automata, powerbank, illetve FestiPay feltöltés is, de itt vásárolhatnak a látogatók szigetes ajándékokat vagy City Passt, amivel Budapest számos szolgáltatását kedvezményesen vehetik igénybe. Szintén a vendégélményt fokozza, hogy a szervezők átalakítják a Nagyszínpad közönségterét is. Egyrészt kialakítanak egy kordonnal elkülönített „fan pit”-et, egyfajta rajongói zónát, valamint további újítás, hogy a koncertek jobb élvezhetősége érdekében eltűnik a közönségtér közepén álló keverőtorony (FOH), ehelyett a nézőtér két szélén álló kisebb építmény veszi át ennek szerepét. 

A koncertélményt ne írja felül a kellemetlen sorban állás

Tavaly a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a már régóta felújításra szoruló, így az áteresztő képességében biztonsági okokból visszafogott K-híd miatt a nagy világsztárok koncertjei után a látogatók kiengedése lelassult. „Sajnos a K-híd felújításáról továbbra sincsenek biztató hírek, csak ígéretek, ezért a tömegirányítás terén igyekszünk újabb megoldásokat bevezetni, hogy a koncertélményt ne írja felül a sorban állás” – mondta Kádár. Egyrészt a Nagyszínpad táncteréről egy új útvonalon irányítják a közönséget a kijárat felé. Technikai újítás, hogy több helyen lesznek olyan digitális információs táblák, ahol valós idejű adatokkal tájékoztatják a közönséget, hogy egyes útvonalakon mennyi idő alatt lehet a kijáratot vagy a taxi szolgáltatásokat elérni. A nagy érdeklődésű fesztiválnapokon – igény szerint – a H-híd irányába is megnyitják a gyalogos forgalmat, ezzel is elkerülve a feltorlódást. A H-hídtól éjszakai buszjáratok is közlekednek majd a Margit híd irányába, de sűrítik a hajójáratokat és a taxis közlekedésben is lesznek majd változások, például egy új BOLT taxidroszt a H-híd irányában.

Biztonságosabb fesztiválozás

A Sziget a napi 95-ezres befogadó képességével Magyarország – ha úgy tetszik – 10. legnagyobb „városa”, a látogatók biztonsága és egészségügyi ellátása mindig is kiemelt szempont volt a szervezők részéről. A biztonsági és ellátási rendszer továbbra is úgy készül, hogy a nagyvárosnyi közönséget védeni és szolgálni tudja. „Az elmúlt több mint 30 év tapasztalatai alapján azt gondoljuk, hogy jól ismerjük azokat a kiemelt eseteket, amikre mindenképpen fel kell készülni, de fontosnak tartjuk, hogy a látogatók is vigyázzanak magukra és egymásra. Az információs felületeink bővítésével arra törekszünk, hogy ezután is minden kérdésre legyen hatékony válasz, a Sziget Városközpontban pedig minden eshetőségre szeretnénk megnyugtató, „egyablakos” megoldást nyújtani. Az idei fejlesztéseinkkel nem csak abban lépünk előre, hogy még hatékonyabban kezeljük a problémákat, de abban is, hogy a látogatók komfort- és biztonságérzetét is növeljük” – mondta Kádár. Ennek érdekében olyan „segítő zónákat” hoznak létre a fesztiválon, ahol nyugodt körülmények és szakmai segítség várja azokat, akik esetleg pánikroham, vagy bármilyen mentális és pszichés probléma miatt kérnek segítséget. Az egészségügyi ellátás terén pedig a balesetek többségét jelentő bokaficam vagy egyéb sérülések ellátásán túl egy olyan védőhálót igyekeznek biztosítani, mely az egészségügyi problémával élők – mozgáskorlátozottak, cukorbetegek vagy gyógyszer szedésre kötelezettek, stb. – számára nyújt biztonságos szórakozást.

Változatos kínálat, kényelmi szolgáltatások, környezettudatos megoldások

A tavalyi fejlesztéseket megtartva, illetve továbbfejlesztve, változatos kínálattal, kényelmi szolgáltatásokkal és pénztárcabarát ételekkel készül a Sziget a vendéglátás terén. Továbbra is konyhás blokkokban, azaz food-courtokban kínálják az ételeket a tavalyihoz hasonló elrendezésben úgy, hogy mindenki megtalálja a számára kedvező kínálatot. A választékban ugyanúgy lesznek magyaros ízek, mint nemzetközi ételek. Kádár Tamás elmondta, hogy az ételt kínáló helyeknek minimum egy, ún. pénztárcabarát ételt kell tartaniuk, ezeket a szervezők előre egyeztetik a vendéglátósokkal, és folyamatosan ellenőrzik a kínálatot is. „Jelenleg folynak az egyeztetések a vendéglátósokkal a kínálatról és az árakról is egyaránt” – mondta Kádár. „Egyrészt arra kértük a partnereinket, hogy általában a tavalyinál olcsóbb árak legyenek az irányadóak, másrészt a budget-friendly ételeknél a megfizethetőség és a tartalom a látogatók elégedettségét szolgálja. A sült krumpli-szósz kombó nem alternatíva” – tette hozzá a főszervező. Elmondta, hogy idén is lesznek a fesztivál területén – főleg a VIP részen – prémiumkategóriás egységek, de nem ebből kell messzemenő következtetéseket levonni a Sziget általános árait illetően. 

A vendéglátás terén idén is kiemelt szempont a környezettudatosság. A szerződött partnerek a műanyag zacskók, nejlontáskák, eldobható tányérok, evőeszközök és egyéb csomagolóanyagok helyett kizárólag papír vagy környezetbarát, lebomló anyagokból készült kellékeket használhatnak. Előnyt jelent, ha a vendéglátósok energiatakarékos megoldásokat választanak, ha a standjaikat környezetbarát anyagok felhasználásával alakítják ki, ha az alapanyag-beszerzéseik során a fenntarthatóság kiemelt szerepet kap. 2024-ben, a tavalyi évhez képest egy szigorúbb kritériumrendszer alapján ellenőrzik a vendéglátó egységeket a szervezők. Ezzel a lépéssel is igyekeznek egy még környezettudatosabb, jelentősen kisebb karbonlábnyomú vendéglátást kialakítani, figyelmet fordítva a látogatók szemléletformálására is. További újítás, hogy a korábbi ivóvízközpontok a food courtokban elhelyezett ivóvízvételi lehetőségekkel is bővülnek idén.

Idén is folytatódik a Szigeten a Diageo tudatos és felelős alkoholfogyasztást népszerűsítő DRINKiQ kampánya, amely mérsékletességet ösztönző üzenetekkel, hasznos tippekkel és alkohollal kapcsolatos információkkal segíti a bulizókat, hogy felejthetetlen élményben legyen részük. A fesztiválozók ismét felfrissülhetnek a koncertek között az ingyenes DRINKiQ ivóvízpontokon, ahol idén egyéb újratöltődést támogató meglepetésekkel is várják majd őket a szervezők. A gyűjthető DRINKiQ repoharakon a mértékletességre biztató üzenetek mellett QR-kód is található, amely a kampány weboldalára vezet. A látogatók itt további információt találnak az alkoholról, annak testre és lélekre gyakorolt hatásairól, valamint egy kvízzel az alkohollal kapcsolatos tudásukat is felmérhetik.

Fenntartható fesztiválozás

Az esemény fenntartható törekvéseit a világszerte több száz fesztivált, rendezvényt és helyszínt vizsgáló A Greener Future tanúsítási rendszer értékelte. „A budapesti Sziget fesztivál nagy erőfeszítéseket tesz a fesztivál fenntarthatóbbá tételére” – írták a minősítésben. „Igazán lenyűgöző továbbá a civil szervezetek programja is a Civil Szigeten. A fesztivál ideje alatt rengeteg programot tartottak az éghajlatváltozással, a befogadással, a sokszínűséggel és az egyenlőséggel kapcsolatban. Még a Nagyszínpadon is!” – emeli ki az értékelés. A Sziget, a Green Deal Circular Festivals, azaz a teljesen körforgásos és klímasemleges fesztiválokért küzdő, élvonalbeli európai fesztiválok közösségének aktív tagjaként 2023-ban már pontos, más fesztiválokkal összehasonlítható adatokat gyűjtött a fesztivál ökológiai lábnyomáról öt témakör, az energia, anyagáramlás, utazás és szállítás, víz és vendéglátás mentén. A Green Deal körforgásos fesztiválok mérései – így a fesztivál adatai is – mindenki számára elérhetők, segítenek a megfelelő beavatkozási pontok és prioritások megállapításában, valamint visszajelzést adnak a beavatkozások sikerességéről. 

2024-ben a fesztivál ajándékboltjaiban vásárolható minden textiltermék már organikus pamutból fog készülni, a zero waste megoldásokat alkalmazó Ursuslupus pedig upcycled, azaz továbbhasznosított termékeket gyárt az előző évben a Szigeten hagyott sátrak anyagából. Szintén fenntarthatósághoz tartozik, hogy a fesztiválra nem feltétlenül szükséges – sokszor szemétként otthagyott – sátrakkal érkezni. A Szigeten alkalom lesz sátrat bérelni, melyet kaució fejében visszaváltanak a rendezvény végén. Ezenfelül azokat a látogatókat, akik saját sátorral érkeznek, a szervezők kedvezménykuponnal ösztönzik, hogy le is bontsák a sátraikat, és ne hagyják szemétként a területen.

Csiszár Virág, a Sziget booking managere sorra vette a Nagyszínpad, a Revolut Színpad, a Bolt Party Aréna és a Colosseum neveit. „A Nagyszínpad headliner felhozatalában tehát ott lesz az első napon az új lemezével érkező szupersztár, Kylie Minogue, majd generációjának egyik legsokoldalúbb előadója, Halsey, az Oasis első lemezanyagával érkező Liam Gallagher, a hatalmas show-jairól ismert szupersztár DJ, Martin Garrix, a kortárs pop legegyedibb hangú ikonja, Sam Smith, valamint a modern elektronikus popzene legkurrensebb producere, Fred again…” – mesélte a booking manager. A Nagyszínpad korábbi sávjában olyan nevek sorakoznak, mint a brit hip-hop kulcsfigurája, Stormzy, a minden idők egyik legsikeresebb fiúbandájából ismert Louis Tomlinson, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, a szcéna egyik legkeresettebb tehetsége, Fisher, valamint az elektronikus zenei Grammy-rekorder, Skrillex . A délutáni sávokban pedig – mások mellett – már biztos, hogy jön a Szigetre Tom Odell, Joker Out, Yves Tumor, Becky Hill vagy Raye.

Virág kiemelte: „Idén is egyedi produkciókkal várunk hazai előadókat is. Friss hír, hogy Beton.Hofi ott lesz majd a Nagyszínpadon, mint ahogy érkezik a Margaret Island is. Az pedig már ismert tény, hogy hosszú évek után újra lesz hazai koncert a Nagyszínpad kiemelt sorában: Azahriah csütörtökön Halsey előtt lép majd színpadra.

Az alternatív zenei irányzatokat tömörítő Revolut Színpad (korábban FreeDome) nagysátrának programjából is kaptunk ízelítőt. Itt lép fel – az összesen 36 előadó közt – a Big Thief, Fontaines D.C., Marc Rebillet, a L’Imperatrice, Aurora, MØ, a Crystal Fighters, Barry Can’t Swim és a zárónapon Four Tet. „A zárónap azért ígérkezik sokat sejtetőnek, mert aznap a Nagyszínpadon lép fel Skrillex, utána pedig Fred again.., majd a Revolut Színpadon kezd Four Tet, ők hárman tavaly a Coachella zárónapján varázsolták el a közönséget egy közös fellépéssel, és egybehangzó akaratuk volt, hogy a Szigeten ugyanarra napra hívjuk meg mindhármukat” – tette hozzá Virág.

A Bolt Party Aréna az elektronikus zenét kedvelők Mekkája, ahol naponta a világ legismertebb party brandjei adják egymásnak a terepet. Érkezik az őrületes performanszairól ismert elrow, a keményebb stílusokat képviselő Q-Dance, a világ legnagyobb techno rendezvényét is jegyző Awakenings, a Martin Garrix nevével fémjelzett STMPD vagy az „Univerzum legnagyobb drum&bass és dubstep partija”, a Rampage. Utóbbi a hazai Next Level csapatával kollaborál majd és a hazai frontot erősíti majd a Be Massive csapata is. Csiszár Virág kiemelte: szombaton, az STMPD napján a Nagyszínpadon lép fel Martin Garrix, nem lenne meglepetés, ha a holland világsztár aznap a Bolt Arénában is felbukkanna.”

Az alternatív elektronikus zene krémjét vonultatja fel az ókori amfiteátrumokat idéző díszletben megjelenő Colosseum, mintegy félszáz előadónak teret adva. Közülük ott lesz például Richie Hawtin, Honey Dijon, Ellen Allien, Sven Väth, Nico Moreno vagy a Måneskin basszusgitárosa, VICTORIA, ezúttal szóló projektjével.

Kardos József, a fesztivál programigazgatója a programhelyszínek terén várható változásokra hívta fel a figyelmet:„Több helyszínt tematikus csoportba rendeztünk össze, egyfajta „zónákat” kialakítva, hogy a kínálatában vagy gondolatiságában összetartozó programhelyszínek közel kerüljenek egymáshoz, ezzel is segítve a látogatók tájékozódását, hogy mindenki könnyebben megtalálja az érdeklődésének megfelelő programot”. Eszerint például a Civil Sziget és a társadalmi kérdéseket a fiatalok szempontjából körüljáró Think for Tomorrow, illetve a fogyatékkal élők speciális problémáira rávilágító XS Land a FutureGrounds zóna részei lesznek. Az ArtFusion Field elnevezésű zóna égisze alatt jelentkezik majd az ArtGarden (korábban ArtZone), a színházi helyszín, a Nagy Utcaszínház, az Iparművészeti Múzeum, a Cirque du Sziget és a Vándor Vurstli is. A nappali és közösségépítő aktivitások a PlayGround zónán belül lesznek megtalálhatók, mint a SportZone, GameLandHub, vagy a még kialakítás alatt álló olimpiai helyszín is.

A programigazgató elmondta, hogy idén visszatér a Nagy Utcaszínház, méghozzá egy elbűvölő darus produkcióval, amit a francia Cie Gratte Ciel társulat hoz el. Az Ibis × ALL támogatásával, The Buzz néven jelentkezik a korábbi Európa Színpad, olyan nemzetközi zenekarokat felvonultatva, akik hazájukban már komolyabb sikereket értek el, de nemzetközi szinten még nem mindenhol ismertek. Ezúttal Free To Be…Special néven láthatók a Nagyszínpad átállásainak szünetében azok a „special partyk”, amik olyan előadásokkal és rövid felszólalásokkal színesítik a programot, melyek a körülöttünk zajló társadalmi változásokra, valamint az ezzel kapcsolatos kollektív felelősségre igyekeznek felhívni a figyelmet. Idén is lesz dropYard, a fesztivál hip-hop és rap színpada, ahol nem titkolt cél, hogy ennek a népszerű műfajnak a lehető legszélesebb nemzetközi merítését tudják bemutatni. Idén is a Sziget árnyas északi csúcsát tölti meg programokkal a LightStage és vibrálóan sokszínű programokkal vár mindenkit a Global Village, egy sziget a zenei óceánban, ahol a fesztiválozók más kultúrák hangzásvilágát fedezhetik fel a tradicionális zenétől az elektro-worldig. A Sziget megújult művészeti helyszíne az ArtGarden, egy különös, barátságos és mesés kert, ahova a különböző művészeti ágak invitálják a fesztiválozókat mindennap. És elmaradhatatlan helyszín a Cirque du Sziget, mely idén is a világ minden tájáról érkező, változatos produkciókkal nyűgözi le a látogatókat. Mint ahogy a Sziget sokszínűségében már megszokott a Színház és Tánc helyszín, a Sétáló Utcaszínházak, vagy a Magic Mirror varázslatos forgataga.