Megjelent Csemer Boglárka Boggie új, francia-arab nyelvű dala, a Beauté

2024. július 21.
Manal Gherbi algír énekesnővel közösen adja elő legújabb dalát Csemer Boglárka. A dalt Boggie Algériában szerzett tapasztalatai ihlették: az Európai Zenei Fesztiválon ismerkedett meg az országgal és Manal Gherbivel, akivel rögtön egymásra találtak.
csemer boglarka boggi dal

Manal Gherbi algír énekesnő, dalszerző, előadóművész és tévés műsorvezető is. A tradicionális arab-andalúz zene képviselője, több hangszeren játszik, kiválóan énekel. Nagyon nagy becsben tartják és hatalmas szeretet és tisztelet övezi őt hazájában.

A közös dal ötlete Csemer Boglárka Boggie-tól származik, ő írta a dalt is. Manal a stúdióban írt hozzá egy arab nyelvű betétet. Bár két külön kultúrából érkeznek, mégis tudták, közösen kell alkotniuk. Így született meg a Beauté (franciául szépség), ami a sokszínűséget, Algériát és a különböző, valahol mégis nagyon hasonló kultúrák és értékrendek találkozását ünnepli.

„Mi itt Magyarországon nagyon keveset tudunk az algír népről és az arab kultúráról. Olyan emberi kvalitásokat és társadalmi egységet tapasztaltam Algériában, amit sehol máshol a világon nem láttam még. Olyan ez nekem, mintha belecsöppentem volna az Ezeregyéjszaka tündérmeséjébe. Sokat fejlődött a személyiségem az algériai utak során. Szerettem volna betekintést nyújtani ebbe az élménybe egy dalon keresztül” – mondja Boggie.

Titokban forgott a klip

A Beauté klipforgatása igazi kihívás volt: szinte teljes titokban, egy fényképezőnek tűnő kamerával kellett felvenniük a különböző jeleneteket. A klipet Nagy Bálint rendezte, aki a méltán népszerű Parfüm klipet is jegyzi. A forgatás nem volt zökkenőmentes. Először Bogiék bőröndjei tűntek el a reptéren, ezért se ruha, se sminkkészlet nem állt rendelkezésre a forgatáskor. „Manal sminkkészletét használtam mindennap, tőle van a klipben látható lepel is, és emiatt viselem a teljes klipben ugyanazt a szettet.”

Algériában komoly szabályokhoz kötik a forgatást, videófelvétel készítését. Ilyen szabály például az is, hogy mecsetet nem lehet felvenni, valamint zenét sem szabad hallgatni mecset előtt. Bogiék így a helyi szokásokat és kultúrát tiszteletben tartva, zene nélkül, metronómmal oldották meg a mecset előtt felvett jelenet rögzítését. Az algír emberek segítségével és a stáb szakmai profizmusának hála szinte titokban el tudott készülni a kellő mennyiségű nyersanyag, amiből végül egy remek klip lett.

„A fellépés utáni napon klipforgatás reményében úgy döntöttünk, hogy felfedezzük a kasbah-t, Algír óvárosát, ami annyira régi, hogy csak gyalog lehet benne közlekedni. Ez gyakorlatilag egy szűk utcákból, lépcsőkből álló, szintkülönbségekkel tarkított labirintus. Algériában nagyon érdekes, hogy gyakorlatilag nincs turizmus, ezért egy ilyen fontos városrészen is, mint az óváros, ritkaságszámba megy a turista. Európában egy ilyen óváros csörgedezne a hömpölygő turistáktól. Hát itt csak mi róttuk az utcákat.

Betévedtünk egy ruhaboltba, ahol vettem a lányaimnak két tradicionális ruhát egy árustól, aki felajánlotta, hogy a boltban dolgozó tizenéves segédje majd mutat nekünk jó forgatási helyszíneket az óvároson belül. Szóval végeredményben mégiscsak lett egy helyi idegenvezetőnk Mohamed személyében. Sokáig ugyanazon az úton vitt minket, ahol már jártunk, de egyszer csak odaértünk egy asztalosműhelyhez, ahol 100 dínárért (kb. 250 Ft) fel lehetett menni a műhely tetőteraszára, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt az egész óvárosra. Itt forgattunk ügyesen” –osztotta meg élményeit Boggie közösségi oldalain.

A klip egy igazi főhajtás lett Algéria számunkra rejtett szépsége előtt. „Biztos vagyok benne, hogy aki megnézi a klipet, az érteni és érezni fogja, miért is ragadott meg engem ennyire ez a csodálatos ország és kultúra” – mondta Boggie.