Újévi fogadalmak: így érd el, hogy idén minden másként legyen

2018. január 15.
Az évkezdéshez szorosan hozzátartoznak az újévi fogadalmak, amelyek sok esetben kudarcélményt okoznak számunkra, mert nem sikerül kitartanunk elhatározásunk mellett. Szepesi Andrea coach lerántja a leplet arról, mit tehetünk azért, hogy a fogadalom valósággá váljon.

Az újévi fogadalmak nagyon jól hangzanak, de annál nehezebb átültetni őket a gyakorlatba. Tulajdonképpen a fogadalmak nem sokban különböznek a céljainktól: mindenkinek vannak, de nem minden esetben sikerül megvalósítani őket. Célokat bármikor megfogalmazhatunk magunknak, jól hangzó újévi fogadalmakat viszont csak évente egyszer, december 31-én éjfél után, ezért is kapnak különös hangsúlyt a pezsgős koccintás közben megfogalmazódó elhatározások. A klasszikus mondatok közé tartoznak ilyenkor: „Idén lefogyok, karcsú és bombázó leszek”, „Leszokom a cigiről”, „Jobban fogok takarékoskodni!”, „Mindenben meg fogom látni a jót és a pozitívumot”. Teljesen mindegy, hogy életmódunkkal, egészségünkkel, karrierünkkel, időbeosztásunkkal, vagy épp pénzügyeinkkel kapcsolatos célokat tűzünk ki magunk elé, a kérdés az, min múlik, hogy sikerül-e valóra váltani?

Nehéz megszabadulni a berögzült mintáktól

Amennyiben célunk egy rossz szokásunk, valamilyen tulajdonságunk, vagy viselkedésünk megváltoztatására irányul, az mindig kemény dió, időigényes folyamat, mivel már bevésődött, berögzült mintákról, szokásokról, személyiségjegyekről van szó, amelyeknek nem is mindig vagyunk feltétlenül tudatában, vagy ha tisztában is vagyunk vele, nem igazán tudjuk, hogyan változtathatnánk rajta. Nem feltétlenül van meg hozzá a megfelelő eszköztárunk, módszerkészletünk. Legtöbben képtelenek vagyunk kívülről szemlélni magunkat: egy adott helyzetben nem látjuk a fától az erdőt.

Ráadásul kifogásgyártásban is sokan bajnokok vagyunk. Mindig találunk kibúvót, jó magyarázatot (tudatosan vagy sem), hogy ne kelljen valamit megcsinálni. Kinek ne csengenének ismerősen a következő mondatok: „Nincs rá időm”, „Nincs hozzá kedvem…”, „Most sajnos muszáj…”,  „Nem én tehetek róla…”. Napi teendőink és a szokásos verkli gyakran elviszik a fókuszt céljainkról. „Majd holnap belevágok” – hessegetjük el a cselekvésre buzdító sugallatokat. Ezzel csak az a baj, hogy ebből holnapután lesz, majd azután és azután, és a végén nem lesz belőle az égvilágon semmi. Ne feledjük, hogy a prioritásokat mi határozzuk meg, rajtunk múlik, hogy mit tekintünk annak és mit nem, mire szánunk kellő időt és energiát.

A krízishelyzet sokszor lökést ad a változtatáshoz

Legyen szó bármilyen cél eléréséről, általában nagy akaraterőre, elszántságra, energiára és türelemre van szükség. Amikor nincs komoly belső motivációnk, a lelkesedésünk nagy valószínűséggel hamar lankadni fog, és az első nehézség után elnapoljuk, aztán végleg feladjuk az elhatározásunkat. Általában a legtöbb ember akkor változtat drasztikusan, ha krízishelyzetbe kerül, vagy ha valamilyen váratlan esemény, külső körülmény (jó vagy rossz) fenekestül felbolygatja az életét. Jó volna, ha ez nem így lenne, de ez a legjellemzőbb.

Néhány tipp a siker érdekében:

  1. Fogalmazzunk meg részcélokat!

Ha van egy kitűzött célunk, azt bontsuk le apró részcélokra, hogy tisztán lássunk és lépésről lépésre tehessük meg az utat a végső célig. Fontos, hogy könnyen elérhető és megvalósítható, reális és konkrét  részcélokat tűzzünk ki magunk elé. Ezt rögzítsük írásban és tűzzük ki egy jól látható helyre. Ezt megtehetjük lista formájában, vagy például egy 1-től 10-ig számozott skálán. Minél részletesebben tervezzük meg, hogy hogyan fogjuk az egyes részcélokat elérni! Minden egyes részcél mellé tűzzünk ki konkrét, ésszerű határidőket is!

  1. A türelem rózsát terem

Legyünk magunkkal türelmesek, ha szükséges, szigorúak vagy elnézőek. Legyünk kitartóak és ne futamodjunk meg az első nehézséget, apró kudarcot követően. Nem szabad elfeledni, hogy mindig az első pár lépést a legnehezebb megtenni, utána már sokkal könnyebben megy minden. Minden egyes részcél elérésekor pipáljuk ki azt a listánkon, és jutalmazzuk meg magunkat valamilyen aprósággal, bármivel, ami örömet szerez nekünk. Ez lehet aprócska tárgyi ajándék, vagy egy program is.

  1.  Fantáziáljunk célunk eléréséről!

Naponta egy-két alkalommal képzeljük el, hogy milyen fantasztikus érzés lesz elérni a végleges célunkat, mi lesz más az életünkben, mit fogunk másképp csinálni, ha mindez sikerült. Mit fog hozzá szólni a környezetünk, ki venné elsőként észre a „nagy változást”, ki lenne a legbüszkébb ránk. Játsszunk el minél részletesebben ezzel a gondolattal, fantáziáljunk róla.

  1. Kérjünk segítséget másoktól!

Amennyiben nem vagyunk biztosak abban, hogy egyedül lesz elég kitartásunk mindezt véghez vinni, keressünk a környezetünkben olyan személyt, aki számunkra hiteles és kellően őszinte, megért minket, és tud ránk hatni. Aki megfelelően támogat majd és átsegít minket a nehézségeken: ha kell, megdicsér, biztat, vagy megdorgál és ellenőriz, velünk örül és sír, azaz osztozik a sikereinkben és a kudarcainkban.

+ 1 hasznos bölcsesség:

Az alábbi tanács minden cél vagy probléma megoldása esetében igaz: „Ha valami működik, csináljunk belőle többet (és ha nem, csináljunk helyette valami mást)!” Ez nagyon logikusan hangzik, de egyáltalán nem olyan egyszerű a gyakorlatban alkalmazni, a fenti lépések betartása azonban közelebb vihet minket az áhított cél eléréséhez.

Szepesi Andrea, coach és tanácsadó (olvass el interjúnkat Andreával)

Bővebb infó ITT!