Érzelmileg is megerősödhetsz, ha sikerül eleget aludnod

2017. december 02. |

Egy friss tanulmány szerint az elegendő alvás ellenállóbbá tehet a félelemmel és szorongással szemben, és fordítva is: ezek sokkal inkább elhatalmasodnak rajtunk, ha kialvatlanok vagyunk.

Evidensnek tűnik azt állítani, hogy kipihenten kiegyensúlyozottabbak és érzelmileg is stabilabbak vagyunk, de csavarjuk meg egy kicsit a dolgot: mi van, ha ijedtségeink és szorongásaink mögött egyszerűen csak annyi áll, hogy nem tudtunk eleget aludni?

A Journal of Neuroscience egyik friss kutatása a félelem és az alvás összefüggéseit vizsgálta 17 alany monitorozásával. Nulladik lépésként a kísérleti személyeknél először klasszikus kondicionálással kialakítottak egy félelmi reakciót: egy szobában bizonyos színű megvilágítás mellett enyhe áramot vezettek az alanyok ujjába, így bizonyos fényingerekre kialakult a félelem feltételes reflexe.

Később megfigyelték, hogy azoknak, akik többet aludtak, pontosabban azoknak, akiknek több REM-fázis volt az alvásukban, kevesebb aktivitás jelentkezett a – félelemérzetért is felelős – agyterületen, az amigdalában a félelem-reakciót vizsgáló kísérletek során. Magyarul sokkal kevésbé kondicionálódtak a félelemre a kipihentebb kísérleti személyek.

Ez még érdekesebb lehet összevetve azzal, hogy a PTSD-ben (poszttraumás stressz szindróma) szenvedők gyakrabban szenvednek álmatlanságból, az álmatlanság miatt pedig gyakrabban gyötrik őket traumatikus képek. A kutatók szerint ez a felfedezés tehát sokat segíthet a PTSD kezelésében is.

Persze a helyzet nem olyan egyszerű, hogy csak lefekszünk pár órával korábban és minden meg van oldva. A több REM-fázis záloga ugyais a stresszmentes élet és az, hogy ne keljünk túl korán, ezeket pedig sajnos nem valami könnyű tartani.

TheAtlantic

Szólj hozzá te is!

Még több Lélek

Miért romlik el körülöttem minden? kétely

Miért romlik el körülöttem minden?