A személyiségünk is felelhet a rossz alvásért

2019. március 03.
Kevés rosszabb dolog létezik annál, ha nem tud aludni az ember éjszaka. Ráadásul nincs rá garancia, hogy ha végre ismét ágyat érhetünk, kiadós alvás következik.

Nem titok, hogy a hangulat vagy az aggódás szerepet játszik az éjszakai nyugtalanságban. Egy új holland tanulmány pedig azt vizsgálta meg, hogy az alapvető személyiségjegyek mennyire befolyásolják az alvásminőséget.

Több mint kétezer inszomniában szenvedő páciens alvási szokásait követték hat éven keresztül a Holland Idegtudományi Intézet kutatói. A vizsgálat eredményeként sikerült is összefüggést találniuk az álmatlanság és öt alapvető személyiségtípus között, akik leggyakrabban szenvednek a problémától.

A “nagyon feszült” személyiségű emberek gyakran fekszenek le aggodalmakkal telve és hajlamosak a depresszióra. A “közepesen stresszes, jutalomközpontú” típusba tartozók szintén gyakran bújnak ágyba feszült lelkiállapotban, de nem szükségszerűen társulnak ehhez negatív gondolatok. A stresszes időszakokban súlyasabbak az inszomniás panaszaik.
“Közepesen stresszes, nem jutalomközpontú” csoportba azok tartoznak, akik általában boldogtalanok és pesszimisták. Bár gyakran rosszkedvűek, mégsem küzdenek depresszióval. A “nem túl stresszes, magas reaktivitású” emberek a bonyolultabb életszakaszaikban küzdenek alvásproblémákkal. Viszont ezek a panaszok hosszú ideig is fennálhatnak. Az ötödik csoportba a “nem túl stresszes, alacsony reaktivitású” tartozók szintén a pénzügyi, párkapcsolati nehézségek idején tapasztalják az alvással kapcsolatos problémákat, ám nem feltétlenül olyan súlyosan. Ám később depresszióval diagnosztizálhatják őket életük során, és hajlamosak a motivációjuk elvesztésére.



Az emberek akkor alszanak a legjobban, ha derűsek és jókedvűek. Ha biztonságban érzik magukat, kényelmes a környezetük és szeretet veszi körül őket. “Amikor nyugtalan lelkiállapotban fekszünk ágyba, a testünk éber marad, várja, hogy megoldódjon a probléma” – magyarázza Rafael Pelayo, a Stanford Alvásgyógyászati Központ specialistája. “Az alvás felületes marad, ahogy mélyülne, riaszt a szervezet, és csak annyi alvást engedélyez, amennyi éppen csak elégséges a túléléshez. Ez az inszomnia.” Hasonló jelenség gyakran megfigyelhető a perfekcionistáknál. Az agyuk gyakran képtelen pihenni, míg van olyan probléma, amit nem oldott meg. “Akik a tökéletességre törekszenek mindig mindenben, vagy kényszerességtől szenvednek, gyakrabban tapasztalják az inszomniás periódusokat, mivel folyton meg akarják javítani a dolgokat, és azt csak ébren lehet” – magyarázza a specialista.

Ha valaki tehát szenved, amint alvásra kerül a sor, fontos, hogy tudatosítsa, nevezze meg, mi a probléma, ami nem hagyja nyugodni. Az inszomnia kezelhető állapot, érdemes felkeresni egy szakembert. Hiszen a nyolc óra alvás mindenkinek jár.

Fotó: Unsplash