Ez lehet az oka, hogy nem alszol eleget

2018. november 18.
Manapság egyre kevesebb embernek sikerül eleget aludnia, emögött azonban egy megelpő ok is állhat, ami a folyadékbevitellel van összefüggésben.
Fotó: Profimedia – Red Dot

Millió cikket elolvashattunk már az alvás fontosságáról, a felmérések ennek ellenére azt mutatják, az emberek nagyrészének nem sikerül összehoznia a szükséges mennyiséget. Az álmatlanságért többnyire a rohanó életmódot és az azzal járó rengeteg stresszt vagy az okoseszközöket szoktuk felelőssé tenni, pedig lehet, hogy valami jóval egyszerűbb oka van. Például, hogy nem ittál eleget.

A Penn State University friss kutatásában felfedezték, hogy azoknak, akik csak 6 órát aludtak, sokkal koncentráltabb volt a vizelete és egyáltalán, sokkal dehidratáltabb volt a szervezetük összehasonlítva azokkal, akik az ajánlott 8 órát aludták végig. A kutatás 20.000 kísérleti személy alvási mintázatát és vizeletét vetette össze, és úgy tűnik, a vasopressin nevű folyadékregulációért felelős hormon miatt lehet összefüggés a hidratáció és azlvási mintázataink között. Ha meg akarjuk törni az ördögi kört, amiben a kevés alvás dehidratálttá tesz bennünket, a dehidratáció miatt viszont nem tudunk jól aludni, próbáljunk meg egy álmatlan éjszaka után tudatosan ügyelni az extra folyadékbevitelre.