A szerelem 4 digitális aranyszabálya

2019. április 02.
Ma már elválszthatatlan a szerelem a digitális világtól, ma már a párok nagy része épp az interneten ismerkedik össze. Van azonban négy szabály, melyet nem árt betartani, ha azt szeretnénk, hogy ez a friss kapcsolat hosszú életű is legyen.

Egy nap körülbelül 46-szor ellenőrizzük az okostelefonunkat. Olyan, mintha a készülékünk egy harmadik fél lenne a párkapcsolatban. Ám a telefonozási és internetezési szokásaink akár tönkre is tehetik a szerelmi életünket, anélkül, hogy erre különösebben felfigyelnénk. Négy egyszerű szabály betartásával a szerelemben kapcsolatunk digitális részét egészséges szinten tarthatjuk.

Csatlakozzunk le néha

Meg sem lehet számolni, hány tanulmány bizonyította már, hogy egy kis telefonszünet milyen egészséges és milyen fontos a párkapcsolatban. A telefon folytonos nézegetése, mikor a párunkkal vagyunk, nem csak idegesítő a másik félnek.  Az telefonfüggőség oda vezet, hogy alacsonyabb intenzitással éljük meg a kapcsolatunkat, akkor is, ha éppen nem használjuk a készüléket. De használhatjuk a kapcsolat erősítésére is a készüléket, ha már ennyire fontos része az életünknek. A közös játék vagy az egymásnak küldött túlfűtött hangulatú üzenetek, mikor távol vagyunk egymástól, akár erősíthetik is a kapcsolatot. Játsszunk a digitális világban, de a partnerünkkel együtt.

Posztolás mértékletesen

Ha egy pár folyamatosan idilli képeket oszt meg a kapcsolatáról a közösségi oldalakon, úgy tűnhet, kompenzál valamit. És a tudomány szerint is így van. Ha egy kapcsolat nem a megfelelő hőfokon ég, az emberek hajlamosak a kirakatba ennek pont az ellenkezőjét tenni. A Facebook nem javítja meg a rossz párkapcsolatot.
De problémát okozhat az is, ha a két félnek eltérőek a posztolási szokásai. Ez konfliktushoz vezethet a párkapcsolatban. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden közösségi oldalon történő párkapcsolati aktivitás rossz, hiszen egy-egy közös fotó növelheti az összetartozás érzését. A kulcs a kompromisszum és az egymás tisztelete. Megértőnek kell lennünk, ha a párunk nem akarja folyton kitenni a képét az internetre. El kell dönteni, mi a fontos: a párunk, vagy az, hogy az Instagramon legyen egy fotó a párunkról?



Üzengetés összhangban

A szakértők szerint semmi baj sincs a folyamatos üzengetéssel és 0-24 kapcsolattartással, míg az mindkét fél számára elfogadható és jó. De mindannyian különbözőek vagyunk, és mások az igényeink. Van, aki szeret folyamatosan kedves üzeneteket küldözgetni és kapni, van, aki számára ez nem mélységesen fontos. A saját igényeink mellett azért figyeljünk a partnerre is, ha tudjuk, hogy számára milyen fontos egy kedves megerősítés a nap bizonyos pontján, vegyük a fáradtságot a begépelésre.

Digitális megcsalás

A digitális világban könnyű flörtölgetni, sokkal könnyebb, mint a való életben. Egy kis üzenet ide, egy kis üzenet oda, és már benne is vagyunk egy kényes szituációban. Csak olyat tegyünk, amiről tudjuk, hogy nem kell titokban tartanunk, ami belefér a kapcsolatunkba és a másik fél elfogadhatónak tartja. Tiszteljük a párunkat és a belénk vetett bizalmát. A digitális titkok is rombolók és valódiak egy párkapcsolatban. Ez is fontos szabály szerelemben!

Fotó: Unsplash